Setge al procés sobiranista
República Catalana del futsal
Mundial. El moment polític que viu Catalunya ha convertit el campionat del món que se celebra a Balaguer en una oportunitat per reivindicar la independència i l’alliberament dels membres del govern empresonats
Catalunya no podia organitzar un esdeveniment internacional, com és el mundial femení de futsal que se celebra a Balaguer des de diumenge passat, en un moment polític més intens que el que es viu actualment. Quan encara no han passat ni dos mesos des de la celebració del referèndum d’autodeterminació, només unes setmanes després de l’aplicació de l’article 155 i de l’empresonament dels membres del govern català, la pilota ha començat a rodar a la pista del pavelló municipal de la capital de la Noguera, aplegant onze seleccions de tot el planeta, a més de la catalana. Fa un any, quan la candidatura de la Federació Catalana de Futbol Sala va ser escollida, ningú es podia imaginar un escenari com el que s’està vivint aquests dies. Però la realitat és la que és i, com ha passat en altres esdeveniments esportius i socials, el públic de Balaguer ha aprofitat que el món mirava cap aquí per reivindicar la República Catalana i per demanar la llibertat dels presos polítics.
“Tot i les polítiques que ens puguin aplicar, hem de tirar endavant amb més força que mai, perquè només ens tenim a nosaltres”, sentenciava a aquest diari l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, dilluns passat. El cas és que els seus ciutadans han omplert el poliesportiu on es disputa el mundial d’estelades i pancartes perquè tot el planeta les pugui veure. “Benvinguts a la República Catalana”, es pot llegir en dues inscripcions gegantines, de costat a costat de la pista i al darrere d’una de les porteries, escrites una en francès i l’altra en anglès. La reivindicació va ser especialment potent el diumenge, en la cerimònia inaugural del torneig, en la qual el president de l’Associació Mundial de Futsal, el paraguaià Rolando Alarcón Ríos, va deixar clar que no es trobava a cap altre país que no fos Catalunya, i a la grada, plena a vessar, es van escoltar en alguns moments crits de “llibertat”. A Balaguer, aquesta setmana s’hi ha instal·lat la República Catalana del futsal.
Christian Roldán i el llaç groc al pit
El seleccionador català, Christian Roldán, no vol amagar el seu compromís i per això llueix un llaç groc al pit en cada partit. “He decidit, individualment, portar-lo per defensar una democràcia en la qual es respectin totes les idees, sense por de la repressió. I també pel meu desig que totes les persones empresonades per aquest motiu siguin alliberades”, explica en declaracions a L’Esportiu. Roldán vol subratllar que només ha estat la situació política actual la que ha provocat que la gent de Balaguer es manifesti. “No hem organitzat aquest mundial amb cap altre objectiu que no sigui l’esportiu. Però ha coincidit en un moment polític de sensibilització extrema en el qual és normal que, en qualsevol àmbit, la gent es manifesti. Igual que hi ha aturades laborals i cassolades, hi ha clams de llibertat en els esdeveniments esportius”. Per altra banda, el tècnic català es mostra crític amb algunes informacions aparegudes en mitjans de Madrid. “Els esportistes volem competir i res més. Les meves jugadores s’han esforçat molt per ser aquí, per això em semblen una falta de respecte molt gran les manipulacions informatives, com la que es va poder veure a La Sexta aquesta setmana”. Finalment, recorda que “la Federació Catalana de Futbol sala està reconeguda des del 1983 i des d’aleshores hem competit internacionalment”.