Més esport

Corea del Nord, present en els Jocs de Pyeongchang

Olimpisme. Una delegació nord-coreana anirà a Corea del Sud durant la cita olímpica d’hivern del febrer després de la trobada conciliadora d’ahir

Trenta anys després que el govern de Pyongyang promogués el boicot polític als Jocs Olímpics de Seül del 1988 per l’enfrontament amb els veïns del sud, les dues Corees podrien arribar a desfilar plegades durant la inauguració dels Jocs d’hivern de Pyeongchang que s’han de celebrar d’aquí a un mes. Ahir, Corea del Nord es va mostrar disposada a enviar esportistes i una delegació d’alt rang polític a la cita olímpica sud-coreana després d’una trobada excepcional entre els dos països a la localitat fronterera de Panmunjom, dins de la zona desmilitaritzada, que va servir per trencar dos anys d’incomunicació. Les converses entre el ministre sud-coreà per l’Unificació, Cho Myoung-gyo, i el responsable de la delegació nord-coreana Ri Son-gwon, han estat possibles arran de la mà que va estendre el dirigent nord-coreà Kim Jong-un durant el discurs de Cap d’Any.

A més dels dos esportistes classificats, el Nord ha proposat enviar a Pyeongchang una delegació d’alts funcionaris, artistes i taekwondistes perquè participin en una demostració. D’altra banda, Seül, en paral·lel amb els Jocs, ha demanat l’organització d’una trobada entre famílies separades per la guerra (1950-1953), una de les herències més doloroses del conflicte.

El Sud pretén convertir la cita esportiva en “els Jocs de la pau” i en aquest sentit es parla de la possibilitat que les dues Corees desfilin plegades i sota la mateixa bandera en la inauguració dels Jocs d’hivern el 9 de febrer com van passar en els Jocs de Sydney (2000), d’Atenes (2004) i de Torí (2006).

Els propers dies s’han d’acordar detalls com la manera en la qual els nord-coreans viatjaran al sud (si és per terra es requereix un acord militar) o com es cobriran les despeses de la missió per no vulnerar les sancions que pesen sobre Corea del Nord pels programes d’armes.

Tot plegat, rebaixa la tensió entre dos països que estan tècnicament en guerra des de fa 65 anys.

Decisió del COI

El COI va celebrar el resultat de la trobada i el seu president, Thomas Bach, va comunicar: “Aquestes propostes suposen un gran pas endavant per l’esperit olímpic.” Precisament, el COI ha de decidir si permet que els dos únics esportistes classificats, però no inscrits, els patinadors artístics Ryom Tae-ok i Kim Ju-ik, poden competir. També es medita la possibilitat que es formi un equip d’hoquei gel femení mixt entre les dues Corees.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)