Societat
Dia de la dona
“Hi ha més consciència”
Dona i esport. “L’esport és una eina educativa: les noies hi han de poder accedir”, diu Olga Praderas, promotora de la Jornada de l’Esport Femení, dos dies abans de la seva la sisena edició
“Hi ha més sensibilització. La resposta que estem tenint fins ara d’entitats i en les xerrades que fem als instituts és que hi ha més acceptació del que representa aquesta jornada. I creiem que millorarem les perspectives de participació i fins i tot de les activitats que tenim: aquest any arribem a 21 disciplines esportives”, va dir ahir Olga Praderas, promotora de la Jornada de l’Esport Femení, la sisena edició de la qual es durà a terme demà passat al centre de Girona. La plaça de Salvador Espriu, la de Calvet i Rubalcaba, el riu Onyar i la plaça Catalunya, amb exhibicions, tornejos i entrenaments de pràcticament tots els esports que es fan a la ciutat. Un espai que creix amb el carrer General Mendoza i que permetrà distribuir millor els espais i tenir més cabuda per als assistents; 1.500 persones el 2017, amb 19 disciplines, un rècord.
Visibilitat
“Hi ha més consciència, sensibilització. Sobretot entenent que l’esport és una eina educativa: les noies hi han de poder accedir igual que els nois. Les experiències esportives ens donen uns valors que ens formen com a persones. Això fa créixer, i en els aspectes formatiu i familiar és molt important. Cada vegada els pares estan més sensibilitzats, també, el que passa és que no deixa de ser també que les noies practiquen uns esports i els nois, uns altres”, va dir Praderas, que n’apuntava els motius: “Les noies no tenen referents perquè als mitjans de comunicació costa molt. Per exemple TV3 i Esport 3: les notícies de noies esportistes són un 5% del temps. Sí que fa sis anys encara era pitjor, però la comparativa és molt diferenciada.”
“Aquí Girona està canviant perquè l’Uni està fent unes dinàmiques molt bones. En el moment que ofereixen un partit per Esport 3, al dia següent hi ha més gent. La reflexió és molt fàcil. Un dia, un nen em va dir: les noies no poden jugar a handbol. Per què? Perquè no ho he vist mai per la televisió. Si ho veiem sabem que existeix, i si sabem que existeix ens pot agradar. Hem d’anar fent passes”, hi afegia la promotora de la jornada sobre la visibilitat de l’esport femení en referència, per exemple, a les 3.000 persones que dimecres eren a Fontajau. “Alguns diaris esportius treuen les sis noies més sexis en les notícies dels Jocs Olímpics d’hivern. A les noies se’ls valora la seva imatge i no si estan fortes o corren. I ho hem de trencar d’alguna manera, com valorant els esportistes per si treballen, fan bones marques, se superen, s’esforcen...”, es lamentava respecte a la imatge que encara preval en alguns àmbits comunicatius.
“Havíem de fer alguna cosa per normalitzar-ho”
“No ho fem en un pavelló. Ens n’anem al centre de Girona perquè en un pavelló no tindríem aquesta repercussió. Aniríem a fer esport les que ja en fem. Però al mig de Girona atrau molta gent que no és usuària habitual de la pràctica esportiva. És un dels motius de l’èxit perquè, si no, no deixaria de ser una festa com la jornada recreativa que organitza l’Ajuntament”, va dir Olga Praderas sobre com s’ha consolidat la Jornada de l’Esport Femení i el seu format. “Soc entrenadora de bàsquet, i quan veus i intentes fer promoció de la pràctica esportiva de les noies, i dels nois perquè jo sempre he treballat amb nois i noies, amb elles ens trobem amb una sèrie de dificultats. No són acceptades socialment en alguns esports”, és la gènesi de la jornada, segons Praderas: “Les noies hi van amb les amigues i abandonen l’esport perquè hi un moment en què la seva imatge ja no és la feminitat que es considera o es dona en els mitjans de comunicació. Vaig decidir que havíem de fer alguna cosa per normalitzar i visualitzar que no ha de ser així.” “A les noies ens diuen que no ens agrada la pràctica esportiva i que és propi de nosaltres. Però no, treballant amb noies veus que sí que els agrada però que hi ha uns inputs en la societat que les fa fer un pas enrere”, denunciava Praderas, que va voler començar a revertir aquesta situació: “Veien que no hi ha sortides professionals, que si ets molt esportista fins i tot tens una mica de rebuig social perquè et diuen una sèrie de coses. I seguirà existint i crec que hem de fer passes perquè això es trenqui, que aquests estereotips no s’acceptin com naturals. Fer passes per visualitzar l’esport femení, donar una normalització a la pràctica esportiva de les noies. I sí, és una reivindicació, però l’origen va ser visualitzar i normalitzar”.
Activitats aquesta tarda a l’Euses
L’esport de nena a dona. Trencant estereotips és el títol del debat que es durà a terme aquesta tarda a partir de les sis a l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport, gratuïta i que obrirà Noemí Jordana amb la lectura de la declaració institucional del govern del Dia Internacional de les Dones. La inauguració posterior serà a càrrec de Josep Pujols, Fina Surina i Adrià Martí, i a les set es farà el col·loqui i taula rodona amb convidats com la mateixa Noemí Jordana, Laura Garcia, Bernat Juliol, Adrià Martí i Coral Vila. El gruix de les activitats es fan demà passat al matí, des de dos quarts de deu i fins al migdia, amb les 21 disciplines esportives, al centre de Girona.