Esport i política

POLÍTICA ESPORTIVA

Espanya no pot evitar que Kosova participi a Tarragona

Jocs Mediterranis. Haurà de fer uns visats provisionals als atletes d’un país que no vol reconèixer, però el COI i la legislació internacional l’obliguen a passar per l’adreçador

El govern espanyol no lliurarà uns visats estrictament oficials als esportistes de Kosova que participin en els Jocs Mediterranis de Tarragona (22 de juny - 1 de juliol), però no impedirà que viatgin a Catalunya amb uns de provisionals, el mateix sistema que es va seguir en els Jocs de Rio. Finalment s’ha imposat, com era de preveure, el criteri del Comitè Olímpic Internacional (COI), que té Kosova com a membre oficial, i la legislació internacional en aquesta matèria, que està per sobre de l’espanyola. Espanya, que no reconeix l’estat balcànic, no podia negar la participació dels esportistes de Kosova sense incomplir acords internacionals que l’Estat mateix ha signat. Des de l’organització dels Jocs no es precisa quants kosovars participaran a les competicions però es dona per fet la presència d’una petita delegació.

Des del 2015 que l’estrena de Kosova en uns Jocs Mediterranis ha estat en qüestió, sobretot perquè la situació política a Catalunya –amb un govern independentista– impedeix al govern de Madrid reconèixer nous estats independents, sobretot a Europa. Un cop el comitè organitzador de Tarragona va acceptar Kosova i va convidar el seu comitè olímpic, aquest es va anar trobant amb obstacles burocràtics per part del govern espanyol, fins que una denúncia de fa uns mesos del director general del COI, el català Pere Miró, ha obligat finalment el govern espanyol a desbloquejar la situació contra la seva pròpia voluntat, ja que Kosova, com a país independent, a banda de no ser reconegut, no és benvingut a l’Estat espanyol.

Nou estat a partir de DUI

Tot i que Kosova, que va fer una declaració d’independència unilateral el 17 de febrer del 2008, encara no és membre oficial de l’ONU, el COI va considerar que el podia acceptar com a membre perquè hi havia més d’un centenar de països que ja l’havien reconegut, alguns dels quals eren grans potències, com els Estats Units.

En un estudi que va liderar el mateix Pere Miró es va considerar que la Carta Olímpica no establia l’obligació de ser membre de l’ONU per participar en els Jocs, sinó que parlava d’un “reconeixement internacional”. L’ingrés al moviment olímpic del nou país va ser aprovat el març del 2014 en una sessió del COI a Mònaco. Espanya, per temor a la incidència del fet en el moviment sobiranista català, es va oposar des del primer dia a reconèixer la independència de Kosova. En el seu debut olímpic, a Rio, Kosova ja va celebrar un or olímpic gràcies a la victòria en el seu pes de la judoka Majlinda Kelmendi.

Sèrbia i Kosova, conflicte obert

No és probable que la coincidència a Tarragona dels serbis i els kosovars provoqui cap problema, però la setmana passada n’hi va haver un, i de gros, en un torneig de classificació per al mundial sub-20 femení d’handbol que es jugava en una ciutat sèrbia. La federació europea va acabar suspenent la federació de Sèrbia després que les autoritats del país cancel·lessin el primer Sèrbia-Kosova de la història per evitar “enfrontaments entre la policia i els aficionats serbis”, segons va dir el ministeri de l’Interior serbi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)