“Com més nivell tenen les rivals, més rendeix ella”
Atletisme. L’entrenador de Maria Vicente explica les claus del seu èxit en l’europeu sub-18 i assegura que la catalana encara té molt marge de millora
“Té marge de millora en tot. L’any passat s’entrenava molt poc. Aquest any hem incrementat el volum d’entrenaments, però de forma progressiva. No hem arribat al màxim.” L’espectacular progressió de Maria Vicente, que l’ha dut a guanyar les medalles d’or en l’heptatló i el triple salt de l’europeu sub-18, encara no té aturador, segons les paraules del seu entrenador, Fernando Martínez. La seva victòria en la prova combinada era esperada, però no el resultat que finalment va aconseguir: “Era la favorita i sabíem que podia guanyar, però no que fes el rècord del món sub-18.” La seva marca final (6.211) supera de llarg els registres fets per les grans especialistes dels últims anys a la seva edat, com ara els de les campiones olímpiques Carolina Klüft (6.056), Nafissatou Thiam (5.366) i Jessica Ennis (5.311).
Vicente, a més, va aconseguir batre les seves marques en cinc de les set proves. Només en salt d’alçada (1,72, respecte a una millor marca d’1,75) i en 800 m (2:23.29, respecte a una millor marca de 2:22.77, feta en pista coberta) no ho va poder aconseguir, però per ben poc. “La combinada perfecta no surt mai”, explica el seu entrenador. Martínez destaca una de les principals virtuts de Vicente, la capacitat de créixer en les grans cites: “Com més nivell tenen les rivals, més rendeix ella. Aquesta és una de les seves virtuts, així com la feina que fa cada dia. Només té 17 anys, però és una treballadora molt seriosa i fa tot el possible per progressar.”
Vicente va disputar, també, la prova de triple salt amb l’objectiu d’aconseguir la mínima per als Jocs de la Joventut, que es faran a Buenos Aires. “Allà no hi haurà heptatló i si hi volíem anar havíem de fer una altra prova. El triple salt era el que li anava més bé perquè començava un cop s’acabava la prova combinada.” La catalana de l’ISS-l’Hospitalet no només va complir aquest objectiu, sinó que també va enlluernar amb la medalla d’or gràcies a un salt de 13,95 amb el qual va fer un nou rècord del campionat, el rècord de Catalunya absolut i la mínima per a l’europeu absolut de Berlín. “No sabíem com es recuperaria de la combinada, perquè va ser una prova molt exigent. En la qualificació de triple salt la vaig veure força cansada i dubtàvem del rendiment que podia donar en la final, però es va recuperar molt bé i ahir ja vaig veure de seguida que podia fer marca”, assegura Martínez.
“El que més m’ha sorprès de l’europeu és el seu resultat en javelina. Sabíem que el podia fer, però que seria difícil. La seva tècnica encara és una mica inestable. Si el llançament surt bé, pot arribar lluny, com va passar [43.28 m]”, conclou l’entrenador de Vicente.
Farà llargada en l’estatal absolut
“És molt jove i hem de regular molt on competeix a nivell tan alt.” Aquest és el motiu pel qual Vicente no participarà en el mundial júnior d’aquesta setmana. La catalana descansarà uns dies i reapareixerà el cap de setmana que ve per participar en la copa de federacions autonòmiques a Granollers (relleus i triple salt). La seva pròxima aparició ja serà en el campionat d’Espanya absolut, en el qual competirà en llargada. I l’europeu absolut? Tot i tenir la mínima en triple salt, el seu entrenador veu difícil que acabi convocada: “Té dues atletes absolutes que estan davant d’ella en el rànquing [Ana Peleteiro, amb 14.42, i Patricia Sarrapio, amb 14.08] i una que està darrere [Fátima Diame, amb 13.92]. Crec que la federació no la convocarà, llevat que hi hagi una baixa d’última hora.” No amaga, però, que li agradaria que la seva deixebla hi pogués participar: “Si hagués passat dels 14 metres ho tindria força clar, tot i que no hem d’oblidar que és una noia de 17 anys. No tindria possibilitats de fer un bon resultat, però li aniria bé per agafar experiència, aprendre molt i viure un campionat gran en un lloc on la gent té una cultura atlètica impressionant.”