Més esport

MANEL BALASTEGUI

CAMPIÓ DEL MÓN SUB-23 DE REM EN EL DOBLE SCULL LLEUGER AMB EL GALLEC RODRIGO CONDE

“Hem format el bot en qüestió d’un mes i mig”

El remer del CN Banyoles va assolir un títol mundial que ni tan sols s’havia plantejat

En les eliminatòries no van estar del tot bé, però en la repesca, la semifinal i la final van ser consistents i van acabar primers

En cinc anys
Manel Balastegui va començar a remar l’any 2013 en el CN Banyoles i des de l’inici va mostrar les seves qualitats. A banda del títol mundial sub-23 que ha guanyat ara, l’any passar va ser sisè en la mateixa prova del mundial juvenil. En el seu palmarès té força títols catalans, i en els estatals també ha guanyat medalles d’or en les categories cadet, juvenil i fins i tot absoluta.
No m’esperava poder estar remant a la final, ni m’ho imaginava, era un somni que no em passava pel cap

En el seu primer any en la categoria sub-23 ha guanyat el títol mundial i la medalla d’or en el doble scull. Manel Balastegui, de 18 anys i nascut a Lladó, va formar el bot de l’equip estatal amb l’experimentat gallec Rodrigo Conde i a la localitat polonesa de Poznan va aconseguir una fita que no s’havia imaginat.

Suposo que molt content i molt satisfet d’haver aconseguit el títol mundial sub-23?
Sí, fa un mes ni tan sols m’esperava poder estar remant a la final, ni m’ho imaginava, era un somni que no em passava pel cap encara.
A Poznan van ser segons en l’eliminatòria i després primers a la repesca, a la semifinal i la final. Com va anar?
Vam tenir una petita complicació a l’eliminatòria, potser una mica per excés de confiança. Hi anàvem sabent molt bé el que havíem de fer, però en el moment que les coses van sortir de lloc ens vam descol·locar una mica i no vam saber reaccionar, i així no vam passar l’eliminatòria. Vam arreglar tot el que ens havia sortit malament, ho vam millorar i gràcies a això hem anat millorant i hem acabat guanyant la final.
En la final van passar segons els 500 m i després es van posar primers i sempre van anar al davant.
La intenció, el planing de la regata ara aquest. Sabíem que teníem un inici de regata molt fort i havíem d’aprofitar això. Havíem de posar-nos a davant al principi de la regata i després poder controlar el que feien els altres bots i tenir temps de reaccionar si algun ens volia avançar, i que ho hagués de patir.
L’any passat va anar al mundial juvenil, aquest any al sub-23. Un canvi de categoria força complicat?
Sí, un canvi de categoria i de pes. Ara et trobes gent més gran amb més experiència, però també ajuda poder competir contra gent del teu pes.
Com va ser que formés el bot de doble scull amb el gallec Rodrigo Conde?
La selecció espanyola va informar que es tenia la intenció de formar un doble scull i un quatre scull, i entre els sets convocats que érem a la selecció espanyola ens hem hagut de jugar les places. Hem fet preses de temps per mirar quins bots eren més ràpids i com érem més competitius, i es va arribar a la conclusió després de fer unes quantes proves i preses de temps que jo i en Rodrigo érem la combinació més ràpida per al doble scull.
I amb en Rodrigo Conde s’han compenetrat molt bé i ha funcionat?
Sí, ha funcionat –riu–, gràcies a déu ha funcionat. Aquí el que se l’ha jugat ha sigut en Xino, el meu entrenador Carles Grabulosa, que sempre m’ha donat molt de suport i vull donar-li les gràcies perquè sense ell no hauria arribat fins aquí.
Com es poden entrenar plegats i on ho han fet?
Fins ara ell ha estat entrenant-se en el CAR de Sevilla, i ara amb la selecció espanyola quan ens concentrem ens reunim aquí a Banyoles i formem els bots en qüestió d’un mes i mig. No tenim tant de temps com altres seleccions que preparan els bots des del principi de l’hivern, però sabem compenetrar-nos, fem això des de fa anys i sabem adaptar-nos molt bé i ràpid.
El remer gallec és més gran, té més experiència, i ja havia estat campió mundial en el dos lleuger fa dos anys.
Fa dos anys Rodrigo va ser campió del món sub-23 en el seu primer any a la categoria, com jo ara que soc de primer any. Va ser campió amb l’Adrià Mitjavilla que també es d’aquí, del CN Banyoles, i l’any passat va ser tercer en el mundial.
Esta previst que continuïn junts amb el bot en les properes competicions?
Ara toquen els campionats del món absoluts i Rodrigo Conde ja té un company assignat, de moment, per al doble scull. Jo ara lluitaré per una altra plaça però en el quatre scull lleuger absolut.
Per ara no està previst que segueixin junts?
A llarg termini potser sí, s’hauran de fer més proves en competicions més grans, en repesques olímpiques i així.
I amb vista als Jocs Olímpics de Tòquio al 2020, què?
Ara, per primer cop els veus més a prop, amb més opcions no de ser-hi però sí de tenir l’oportunitat de provar-ho i de lluitar per les places. Hi ha dues places i som quatre els que estem lluitant per aquestes dues places.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)