Casas reprèn el repte
La vila-secana, setena i diploma olímpic en els Jocs de Rio 2016 en velocitat per equips, afronta demà també al costat de la basca Tania Calvo l’europeu a Glasgow, la primera cita amb punts en joc per a les vuit places de Tòquio 2020
Amb el recent èxit en el campionat de Catalunya disputat el cap de setmana passat al velòdrom d’Horta –or en 500 metres i en velocitat–, la vila-secana Helena Casas inicia demà, amb 30 anys acabats de fer, el seu trajecte olímpic cap a Tòquio 2020 en l’europeu de Glasgow. Les vuit millors parelles de velocitat femenina obtindran, sense quotes continentals, el passaport per als Jocs nipons. Casas ja va competir a Rio de Janeiro i va ser setena –diploma olímpic– al costat de la basca Tania Calvo, la seva companya inseparable en la prova de velocitat per equips, la seva disciplina de capçalera. Demà iniciaran el cicle olímpic competint en les sèries classificatòries matinals per intentar accedir a les finals de la tarda. Rússia, Holanda i Alemanya són les grans favorites i Espanya hauria de lluitar per la quarta plaça amb França. També hi seran la Gran Bretanya, Ucraïna i Lituània. La ciclista del Tarragonès també participarà fins dimarts vinent en la prova de velocitat individual, els 500 metres i el keirin.
El sostre de la millor parella de la velocitat estatal en els campionats europeus és la plata obtinguda el 2016 a Saint Quentin-en-Yvelines (França). El 2014 a Baie-Mahault (França) van ser sisenes, i el 2015 a Grenchen (Suïssa) van acabar quartes. L’any passat a Berlín van finalitzar cinquenes, eliminades precisament per les franceses. De fet, des de l’europeu de Minsk del 2013, la parella mai no havia baixat de les places de diploma fins que l’hivern passat van ser novenes en el mundial d’Apeldoorn (Holanda), un descens de posicions que va encendre els llums d’alarma. La situació va provocar un canvi estratègic en l’equip.
Novetat tàctica
La novetat que ha introduït la parella catalano-basca és el canvi en l’ordre d’actuació, un aspecte transcendent en la modalitat. Tant el tècnic Salvador Melià com Casas i Calvo han beneït la proposta de fer l’intercanvi. La vila-secana va arrencar molt bé en el campionat d’Espanya i Calvo es va sentir molt còmoda en la segona volta fent els 500 metres, un bon auguri. Per tot plegat, Casas iniciarà la prova. “És millor haver decidit amb temps que no pas a l’agost amb el cicle olímpic començat”, reflexiona la tarragonina. Els tests realitzats a València, a més, salvant les distàncies perquè la pista és de ciment, van anar prou bé i la dupla està esperançada en millorar a partir del canvi i obtenir un bon resultat en aquesta primera cita puntuable per als Jocs Olímpics.
De fet, ja fa un bon grapat d’anys, la parella es va iniciar amb Casas arrencant i Calvo completant, concretament fins al mundial de Melbourne del 2012. “En realitat tornem a la posició inicial de quan vam començar com a parella el 2010”, recorda la vila-secana. Va ser a partir de llavors quan es va adoptar la fórmula diríem que tradicional que ha permès obtenir bons resultats i que ara es revertirà. “Arribem amb moltes ganes”, afirma amb notorietat.
No s’han pogut centrar exclusivament en l’europeu i han seguit competint en la copa del món, a diferència d’altres equips amb un major nombre de ciclistes de qualitat que han diversificat objectius. La contrapartida és un major ritme de competició. Casas va ser tercera en velocitat individual i segona en keirin en la copa del món de finals de juny a Saint Denis (França). En totes dues proves, va vèncer Tania Calvo.
Pista talismà
El velòdrom de Glasgow és talismà per a la parella, ja que el 2012 hi van obtenir una medalla de plata en la copa del món i el 2016 es van penjar l’or en la mateixa competició.
EL CANVI
La vila-secana farà l’arrencada i la vitoriana completarà els segons 500 mCinc catalans a Maniago
Maniago (Itàlia) serà la seu del 2 al 5 d’agost del campionat del món de ciclisme adaptat en carretera, on hi prendran part cinc catalans –tots amb aspiracions de medalla–amb la selecció espanyola capitanejada per l’exciclista Félix García Casas. En bicicleta C1 hi haurà Juanjo Méndez, També hi prendran part els ‘handbikers’ Sergio Garrote (H2) i Israel Rider (H3), i el tàndem compost per Ignasi Ávila-Joan Font. Totes les proves es disputaran en un circuit de 13,6 quilòmetres, on es faran diferents nombres de voltes. El recorregut té una pujada d’un quilòmetre al 4 per cent de desnivell que pot marcar diferències.
Suspès el Ciutat de Barcelona per deficiències en la il·luminació
La Federació Catalana de Ciclisme ha fet una nota pública en què explica que s’ha vist “en l’obligació de suspendre el 15è Trofeu Internacional de pista Ciutat de Barcelona-Memorial Miquel Poblet”, que s’havia de disputar al velòdrom municipal d’Horta els propers 15 i 16 de setembre, degut a “deficiències en la instal·lació d’il·luminació del velòdrom, que no compleix la normativa i els mínims necessaris exigits per la Unió Ciclista Internacional (UCI).”
La prova, que forma part del calendari nacional classe 2 i amb puntuació internacional UCI, tenia ja confirmada “una important participació de corredors estatals i internacionals en un dels trofeus més rellevants de l’Estat en aquesta modalitat i que l’any passat va aplegar-hi 75 ciclistes”. La federació catalana “lamenta” que les modificacions en el sistema d’il·luminació realitzades per l’IBE (Institut Barcelona Esports) en la primera fase no hagin tingut en compte, “tot i estar-ne advertits”, matisa l’organisme federatiu, que en el Trofeu Miquel Poblet les proves de tarda comencen quan encara hi ha llum del dia i poden acabar en horari nocturn, per la qual cosa es fa necessari disposar de la il·luminació mínima requerida per les normes UCI per garantir la seguretat dels ciclistes. La federació treballarà per recuperar el trofeu el 2019.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024