Patinatge

Reinventar-se per la base

Patinatge de velocitat. Després de molts anys de sequera els catalans tornen a formar part de la selecció estatal i a guanyar medalles i fer bones posicions en els campionats internacionals

Les nou medalles que han aconseguit els patinadors catalans en els campionats d’Europa de patinatge de velocitat que s’acaben de disputar a la localitat belga d’Oostende han estat un pas més en la revifada d’aquest esport després de molts anys sense tenir representants de Catalunya en les seleccions espanyoles ni aconseguir resultats internacionals. Tot i que en aquests europeus hi ha hagut una patinadora que ha destacat en guanyar sis medalles, tres dels quatre catalans seleccionats –tots del CP Cobra del Prat de Llobregat–, van aconseguir pujar al podi. Luisa María González va ser l’estrella i en la categoria juvenil va guanyar cinc medalles d’or i una de bronze. En aquesta mateixa categoria Gastón Moreno va guanyar una plata, mentre que en júnior la seva germana Teresa Moreno va aconseguir dues sisenes posicions com a millors resultats i Rafael Heredia va guanyar una plata i un bronze. Les bones posicions de podi van estar acompanyades per deu classificacions més entre els vuit primers, tres dels juvenils i set dels júniors.

L’últim títol europeu que va guanyar un català datava de l’any 2002 i el va aconseguir en els 1.500 m de la categoria sènior Sandra Gómez, tècnica del CP Cobra i del programa d’alt rendiment de la Federació Catalana de Patinatge. Els anys següents els catalans van guanyar alguna medalla en diferents ocasions fins que l’any 2008 es va acabar tot. No va ser fins l’europeu de l’any passat que Teresa Moreno va tornar a pujar al podi en un europeu amb tres medalles de bronze juvenils. Si a nivell europeu s’ha vist una bona progressió, a nivell mundial també s’ha trencat una mala ratxa aquest any, ja que Rafael Heredia va formar part de la selecció espanyola júnior que va anar al mundial. Feia deu anys, des del 2008, que cap català havia disputat un campionat del món. A tots aquests patinadors catalans que estan aconseguint tornar a tenir presència internacional falta afegir-hi Nil Llop, que va disputar l’europeu juvenil de l’any passat i que segurament hauria anat al d’aquest any ja que havia fet grans resultats en la copa d’Europa de la seva categoria. Una caiguda molt forta el mes de juny durant un entrenament el va apartar dels patins per a la resta de la temporada.

D’origen colombià

La patinadora més destacada va ser Luisa María González, que va néixer a Cali, Colòmbia, fa quinze anys i que va començar a patinar en les prestigioses escoles del seu país, un dels més destacats mundialment. Als set anys els seus pares van venir a Barcelona i va seguir amb el patinatge, i després d’un període en què va tornar a la seva terra natal, fa tres anys la família es va establir definitivament a la capital catalana. Les seves cinc medalles d’or i un bronze han reflectit el seu potencial a la pista i al circuit en les proves de velocitat. Va ser campiona d’Europa juvenil en els 300 m esprint, els 500 m esprint, els 500 m esprint per equips i els 1.000 m esprint en pista, i també va ser la millor en els 200 m esprint en circuit. En la volta al circuit va ser tercera posició. Enguany ja havia brillat en les proves de la copa d’Europa de la seva categoria de Portugal i Alemanya.