Esport i política

La UFEC i el govern topen pel retard en les subvencions

Política esportiva. Esteva alerta de la situació “d’extrema gravetat” de les federacions pels retards i Figueras recorda la situació d’“excepcionalitat”

El president de la UFEC, Gerard Esteva, i el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, han manifestat per escrit en les últimes setmanes les seves diferències en un afer sempre sensible en l’esport català, el de les subvencions. Esteva va alertar per carta el 25 d’octubre passat a Figueras de la situació crítica d’algunes federacions. “N’hi ha –escriu– que fa més de cinc mesos que no poden pagar el seu personal. Això ens posa a tots plegats en una situació d’extrema gravetat i de patiment que no és pròpia i que no ens mereixem.” De fet, la UFEC ha hipotecat la seva seu a la rambla Catalunya per avançar més de tres milions a les federacions en espera que aquestes cobrin les subvencions que els pertanyen.

Gerard Figueras, per la seva banda, va respondre la setmana passada al president de la UFEC també per carta recordant-li la “situació d’excepcionalitat” que la Generalitat de Catalunya ha viscut els anys 2017 i 2018. En qualsevol cas, Figueras assegura que el Consell Català de l’Esport continua amb la tramitació dels expedients pendents perquè les federacions puguin cobrar en les pròximes setmanes i “dins el mes de novembre”.

Davant la preocupació de les federacions, el mateix Figueras va convocar-les a una reunió el 12 de setembre per exposar-los els passos que estava fent per evitar més retards en la tramitació i pagament de la convocatòria de subvencions, que fins ara “no s’ha pogut resoldre per causes alienes a la nostra voluntat.”

Esteva recorda que el conveni pactat per al 2018 ja suposa una forta retallada de 510.000 euros –un 40,48%– i assegura que la Generalitat mai havia trigat tant a resoldre aquesta qüestió. “Les federacions han deixat de fer activitats planificades”, hi afegeix amb preocupació.

Malgrat tot, el secretari general insisteix en la complexitat de la governança a Catalunya els darrers dos anys: “Aquesta no és una omissió calculada; la principal institució d’autogovern a Catalunya ha estat intervinguda i el govern de la Generalitat ha estat destituït durant poc menys d’un any, i exiliat i empresonat encara avui. Situació d’excepcionalitat que ha provocat, en primera instància, una extrema dificultat per gestionar el pressupost del 2017 i la impossibilitat d’iniciar l’execució de la pròrroga del 2018 fins pràcticament l’estiu d’aquest any.”

Mar de fons

Més enllà de la qüestió econòmica, els dos dirigents es retreuen en el seu intercanvi epistolar altres diferències. Així, Esteva constata la decepció pel fet que el govern “estigui impulsant altres iniciatives –sense citar-les– oblidant la seva primera obligació, el bon funcionament ordinari i de suport a les entitats esportives”, mentre que Figueras assenyala que la proposta sobre una legislació esportiva a Catalunya, treballada conjuntament amb la UFEC i altres entitats, “està essent objecte d’interpretacions que disten de la voluntat real del govern segons diferent documentació elaborada per l’entitat que presideix i comentaris de presidents de federació preocupats”. Per això, el secretari general proposa a Figueras una trobada per a dimecres vinent per parlar de tots aquests assumptes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)