Reivindicació víking
Handbol. Dinamarca, amb Mikkel Hansen com a jugador més valuós i Niklas Landin com a millor porter, i Noruega acaparen posicions en l’equip ideal d’un mundial de clar domini escandinau
La selecció danesa va trencar la seva malastrugança en els mundials després d’alçar el seu primer títol al Jyske Bank Boxen de Herning en una final que va ser una reivindicació de l’handbol víking en tota regla. No només perquè els rivals eren els seus veïns de Noruega sinó perquè van segellar un campionat immaculat, amb deu victòries en deu partits. El combinat noruec va trucar a la porta de l’elit el 2017, amb la final del mundial contra França, i en aquesta edició ha demostrat que ha vingut per quedar-se. Tot i el seu discret paper en la final, altre cop contra els amfitrions, l’equip de Christian Berge s’haurà de tenir molt en compte en les pròximes grans competicions perquè el seu líder natural, Sander Sagosen, només té 23 anys, i la plantilla, amb un mitjana de 26,6 anys, és la més jove de totes les grans seleccions del campionat.
L’èxit dels flamants campions del món va estretament lligat al bon moment del seu líder, Mikkel Hansen, que ha estat nomenat amb tot mereixement jugador més valuós del campionat. El lateral del París Saint-Germain ha estat, a més, el màxim golejador de la competició, amb 72 gols en 10 partits, i ha liderat una primera línia danesa de molts quirats, on també ha destacat el central Rasmus Lauge. De fet, la reivindicació víking també s’ha vist reflectida en l’elecció del set ideal, on a més de Lauge hi brilla amb llum pròpia el seu company de selecció Niklas Landin, com a millor porter (12 aturades i 39% d’efectivitat en la final). El bon paper del combinat noruec també ha tingut el seu reconeixement amb la inclusió de Sander Sagosen, un habitual en aquestes eleccions, com a millor lateral esquerre. També hi figuren els seus companys de selecció, Magnus Jondal, com a millor extrem esquerre, i Bjarte Myrhol, com a millor pivot. Fora del territori víking, els únics que s’han fet un lloc entre els escollits són l’alemany Fabian Wiede, en el lateral dret, i el català Ferran Solé, que com en l’europeu de Croàcia ha estat considerat el millor extrem dret. El jugador del Tolosa, de 26 anys, continua creixent a marxes forçades i figura també en el quadre d’honor dels golejadors, amb 58 dianes, només superat per Hansen (72) i Jondal (59), tots dos amb un partit més.
Més enllà del terreny esportiu, el president de la Federació Internacional d’Handbol (IHF), Hassan Moustafa, ha valorat molt positivament l’experiència d’un primer mundial compartit entre Alemanya i Dinamarca, els dos països que es disputen la paternitat d’aquest esport. Amb uns 900.000 espectadors, es va superar àmpliament el rècord de públic d’anteriors edicions. El pròxim mundial es disputarà el 2021 a Egipte i el nombre d’equips s’incrementarà de 24 a 32.