Barcelona-Pirineu, entre l’expansió i la “innovació”
Olimpisme. La consellera Artadi es mostra predisposada a parlar amb Andorra sobre la seva proposta de col·laboració amb la candidatura olímpica i a organitzar uns Jocs “diferents” de com s’han fet tradicionalment
Elsa Artadi, consellera de la Presidència i portaveu del Govern, ha valorat avui, en una reunió a la Seu d’Urgell, la predisposició del Govern d’Andorra a implicar-se en la candidatura Barcelona-Pirineu als Jocs Olímpics d’hivern del 2030. “Si hi ha complementarietats que puguem unir dels dos països també han de ser benvingudes”, ha afirmat Artadi. L’executiu andorrà va transmetre fa uns dies a Gerard Figueras, secretari general de l’Esport, l’objectiu de “sumar i donar una dimensió pirinenca transfronterera a un esdeveniment que pot situar el conjunt dels Pirineus al món.” La proposta va ser feta durant una visita de Figueres a Andorra per conèixer els preparatius de les finals de la copa del món d’esquí alpí FIS, que es faran entre l’11 i el 17 de març.
Eixamplar la base
A més d’Andorra, avui mateix s’ha conegut, segons ha informat ACN, que les estacions nord-catalanes dels Angles i Font-romeu també es postulen per col·laborar en la candidatura olímpica. Els responsables d’aquestes estacions, situades a una mitja hora de Puigcerdà, oferirien les seves instal·lacions per dur-hi a terme els entrenaments dels esportistes olímpics. Font-romeu, a més, compta amb dos actius a tenir en compte. D’una banda, disposa d’un centre d’entrenament en altitud i és una base important de preparació d’atletes d’alt nivell, tant d’esports d’hivern com d’estiu. La població de l’Alta Cerdanya compta, també, amb un ambaixador d’excepció, el biatleta Martin Fourcade. Nascut a la Llaguna –a l’entrada de la comarca del Capcir– i format entre els circuits de la seva població i Font-romeu, Fourcade és el millor especialista dels últims anys i compta amb un palmarès que ja només supera el llegendari biatleta noruec Ole Einar Bjørndalen. El biatleta català dona nom a una pista d’esquí de fons de 2,4 km situada al sector del Pla de la Calma de Font-romeu.
Candidatura innovadora
En la reunió d’avui, en la qual també hi han assistit Gerard Figueras i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, la consellera Artadi ha assegurat que els Jocs són una “gran oportunitat” per enfortir la relació entre l’àrea metropolitana i les comarques pirinenques. A més, segons Artadi, uns Jocs podrien deixar “un llegat” molt important per al Pirineu, tal i com ja va passar amb Barcelona després dels Jocs Olímpics del 1992: “Que es vegi el Pirineu com realment la porta d’entrada, per una banda, dels parcs naturals, però també com una font de riquesa, de progrés, d’oportunitats econòmiques.”
La consellera ha reconegut que cal una candidatura “innovadora” per fer uns Jocs “de manera diferent” a com han estat tradicionalment: “Han de passar per la innovació, la cursa del medi ambient, la sostenibilitat, les energies netes i han de passar, evidentment, per potenciar el rol de les dones esportistes.”