Més esport

La roda petita es reivindica

El colossal mundial de mundials de les onze disciplines del patinatge arrenca avui a Barcelona i les quatre subseus fins al dia 14

Pretén convertir-se en un referent organitzatiu i en una eina de captació de nous practicants i aficionats

Barcelona alça avui el teló de manera oficial a la festa del patinatge amb onze mundials absoluts de les onze disciplines en onze dies de voràgine que passaran a la història i que esperen marcar un abans i un després promocional. La tradició i els denominats esports 2.0 que sedueixen un sector de població més jove es donen la mà a la ciutat olímpica i a quatre seus més –Vilanova, Terrassa, Sant Cugat i Mollet del Vallès– per fer junts un pas endavant i establir les bases del futur en el marc d’una organització complexa per l’exhaustivitat del programa, perquè s’hi apleguen competicions sènior i júnior i fins i tot categories adjacents com els mundials B i C d’hoquei sobre patins. “És un esdeveniment brutalment gran i d’alguna manera també poc conegut. Esperem que les nostres modalitats facin el salt a Barcelona”, desitja Ramon Basiana, el president del comitè organitzador i president de la federació catalana, que ja duia el mundial múltiple en el plec de propostes per impulsar el patinatge quan Catalunya buscava el reconeixement internacional ara fa quinze anys. “En aquell moment volíem ser reconeguts com a federació internacional perquè els nostres esportistes poguessin competir sota la bandera que més els agradés. Ara també ens satisfà poder organitzar l’esdeveniment de tu a tu, al mateix nivell que la federació espanyola.” La primera versió es va escenificar a Nanjing 2017, amb llums i ombres sobretot per la falta de participació ciutadana. Barcelona aspira a ser un referent organitzatiu que també potenciï la marca de ciutat i la de Catalunya. Els World Roller Games són, amb 4.120 participants de 81 països i 181 proves, l’esdeveniment esportiu més multitudinari que alberga la ciutat des dels Jocs Olímpics de 1992. Basiana materialitza per fi el seu somni: “Tinc moltes ganes d’anar a veure totes les competicions. De veure tots els nostres esportistes i donar-los escalf. Sempre s’haurà d’anar tapant algun petit forat, però estem contents i emocionats que la feina de tants anys ja es pugui plasmar i que tinguem els jocs a casa.” Els esportistes catalans, certament, ja van donar mostres del seu potencial en la ciutat xinesa amb un botí d’onze medalles: tres d’or, set de plata i una de bronze. Tornaran a tenir un paper preponderant, sobretot en l’hoquei sobre patins i en línia, i en el patinatge artístic.

Pressupost reduït

L’organització tenia la pretensió que el pressupost oscil·lés entre els 10 i els 11 milions, amb un 40% del finançament institucional que s’ha materialitzat i el 60% restant de capital privat. Finalment, les previsions s’han reajustat amb seny i la xifra ha estat prou inferior. “Hem hagut de tancar amb poc més de 8 milions i mig per la falta de patrocini privat, però això no afectarà la competició. Segur que a Buenos Aires 2021 ho tindran més fàcil. Hem retallat d’altres aspectes més superflus d’aparença exterior. És difícil però ens hem sabut adaptar a un nou pressupost. i això és important.”

Els símbols

El català i el castellà, explica Basiana, compartiran protagonisme avui en la cerimònia d’inauguració que es farà al Palau Sant Jordi (20.30 h). “Carmelo Paniagua llegirà un text en castellà i jo faré la continuïtat en català. Les banderes també estaran totes representades al mateix nivell”, revela. Tot plegat, la fórmula segueix les directrius de la cooficialitat de Barcelona 92 i es farà extensiva a tots els jocs. L’acte d’inauguració, que picarà l’ullet a la integració de la cultura urbana i la tradició, durarà una hora i està organitzat per l’empresa Focus.

artístic

skateboard

inline frestyle

scooter

roller FREESTYLE

hoquei sobre patins

velocitat

roller DERBY

descens

alpí

hoquei en lÍnia

EL PROTAGONISTA

Ens satisfà poder organitzar l’esdeveniment de tu a tu, al mateix nivell que la Federació Espanyola de Patinatge.
És brutalment gran, i d’alguna manera també poc conegut. Esperem que les nostres modalitats facin el salt a Barcelona
Del 4 al 14
Del 4 al 14
Seus:
Palau Sant Jordi i Sant Jordi Club (Barcelona).
Modalitats:
Figures, programa llarg, grups de xou, dansa i parelles.
Federats a Catalunya:
12.946 llicències en 268 clubs.
Favorits:
Els catalans hi tenen molt a dir, sobretot en grups de xou i programa lliure masculí.
L’esport:
Podria ser el ballet dels ‘roller sports’ per la seva plasticitat. Conjuga tècnica, precisió, explosió i lliscades. Tot això per fer una exigent coreografia a força de moviments de dansa, girs i acrobàcies.
Del 5 al 7
Seus:
Parc Montjuïc-Passeig del Migdia (Barcelona).
Modalitats:
Trial i Street Luge.
Federats a Catalunya:
39 llicències en 3 clubs.
Favorits:
Itàlia.
L’esport:
Adrenalina en estat pur. No podia ser d’altra manera quan els esportistes s’enfronten a vertiginosos descensos per un recorregut de forts pendents i revolts tancats a gran velocitat. Esport de risc, tremendament ràpid i estratègic, que es practica en Inline, Skateboard i Street Luge.
Del 4 al 13
Seus:
CEM Mar Bella i CEM Horta (Barcelona).
Modalitats:
Mundial masculí A i B sènior. Mundial femení sènior. Mundial júnior masculí i femení.
Federats a Catalunya:
808 llicències en 10 clubs.
Favorits:
Diversos. amb més de 1.000 jugadors és la modalitat amb més participants.
L’esport:
L’hoquei en línia, molt més ràpid que l’hoquei sobre patins, és rapidesa, estratègia i espectacle. Encara que va tenir els seus orígens en l’hoquei sobre gel, un aspecte fonamental els diferencia: l’Inline no permet el contacte durant el joc.
Del 9 al 12
Seus:
Parc Montjuïc-Passeig del Migdia (Barcelona).
Modalitats:
Combinada, gegant, eslàlom, eslàlom paral·lel i equips.
Federats a Catalunya:
130 llicències en 3 clubs.
Favorits:
Alemanya és la gran potència mundial.
L’esport:
L’esquí i el patinatge en línia conviuen en aquesta espectacular disciplina en la qual els patinadors baixen a gran velocitat per un trepidant recorregut marcat amb portes. L’asfalt agafa el testimoni de la neu, encara que els moviments bàsics són semblants als de l’esquí alpí.
De l’11 al 14
Seus:
CEM Isaac Gálvez (Vilanova) i Palau Blaugrana
Modalitats:
Mundial A masculí, femení sub-19. Mundial B masculí i femení. Mundial C masculí.
Federats a Catalunya:
12.131 llicències en 123 clubs.
Favorits:
Espanya, Portugal i l’Argentina.
L’esport:
Esperit d’equip, competitivitat, intensitat i grans dosis d’espectacularitat defineixen aquest esport. A Espanya, la seva llarga tradició i nivell esportiu el situen al lloc més alt del palmarès internacional, amb disset campionats del món de la selecció masculina i cinc de la femenina.
Del 9 al 13
Seus:
Sant Jordi Club (Barcelona).
Modalitats:
Battle eslàlom, clàssic eslàlom, Jump, Slides i Speed Slalom
Federats a Catalunya:
44 llicències en 5 clubs.
Favorits:
La Xina
L’esport:
Tècnica, creativitat, sensibilitat i màxima precisió van plegades en aquesta disciplina, en què els hàbils esportistes realitzen trucs i figures que semblen impossibles al voltant d’una línia recta de cons equidistants.
Del 5 al 7
Seus:
Pavelló municipal de Mollet del Vallès.
Modalitats:
Mundial femení i masculí.
Federats a Catalunya:
24 llicències en 4 clubs.
Favorits:
Els Estats Units.
L’esport:
Disciplina de contacte, velocitat, estratègia i atletisme que es desenvolupa en una pista ovalada entre dos equips de cinc membres, un dels quals intenta anotar punts mentre els altres obstaculitzen els integrants de l’equip contrari.
Hem hagut de reajustar el pressupost per la falta de suport privat, però això no afectarà la competició
Ramon Basiana
Del 5 al 7
Seus:
Palau Sant Jordi i esplanada Anella Olímpica.
Modalitats:
Park i Vert
Federats a Catalunya:
18 llicències en 2 clubs.
Favorits:
El Japó, Letònia, la Gran Bretanya i Espanya.
L’esport:
Trucs, acrobàcies i figures en un parc, un espai especialment dissenyat que està compost per estructures i diferents mòduls com ara rampes, baranes i escales.
Del 5 al 7
Seus:
Palau Sant Jordi (Barcelona).
Modalitats:
Park i Street.
Federats a Catalunya:
4 llicències.
Favorits:
La Gran Bretanya i els EUA.
L’esport:
La més jove de les disciplines dels esports de la roda petita. Malgrat la joventut de la modalitat, les seves estrelles atresoren un altíssim nivell tècnic. L’scooter o patinet és un espectacle en estat pur que creix exponencialment i ja arrossega milions de seguidors de tot el món.
Del 7 al 14
Seus:
Palau Sant Jordi i esplanada olímpica.
Modalitats:
Vert i Street
Federats a Catalunya:
20 llicències en 2 clubs.
Favorits:
Els EUA i el Japó.
L’esport:
En Street es realitzen trucs fent figures en l’aire o a través de diferents mòduls com ara rampes, escales o baranes. Nascut al carrer i esport olímpic a Tòquio 2020, continua sent per a la joventut una manera d’expressar-se.
Seus:
Front Marítim, Passeig de Gràcia i avinguda Diagonal.
Modalitats:
Pista, circuit i marató.
Federats a Catalunya:
296 llicències en 11 clubs.
Favorits:
Colòmbia.
L’esport:
L’estratègia, la resistència i la velocitat són clau en aquesta emocionant disciplina que porta al límit la fortalesa mental i física dels esportistes. La pista del front marítim serà un espectacle.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)