Deu dies de “bogeria” ‘roller’
Patinatge. Ramon Basiana, el president de la catalana, subratlla en un acte inaugural àgil i auster la “passió” indispensable que ha permès portar a Barcelona els World Roller Games
Un acte àgil i auster escenificat al Palau Sant Jordi va servir ahir de cerimònia d’inauguració i va donar ahir el tret de sortida oficial a Barcelona 2019, a la segona edició dels World Roller Games, que van arrencar a Nanjing 2017. L’acte va aplegar una part dels més de 4.000 esportistes que participen o ja han participat en les 128 competicions dels jocs, però va congregar poc públic extern.
En rigorós trilingüisme extensiu a tot l’acte –anglès, espanyol i català– es va anunciar l’entrada de la bandera dels WRG transportada per esportistes, que també van dur les banderes d’Espanya, Catalunya i de la World Skate. Una de les abanderades va ser la patinadora Mònica Gimeno, que no podrà competir i que ha anunciat que es retira. Tot seguit es va fer la desfilada de les banderes de les 87 delegacions, tot amanit amb l’emocionant musica d’Albert Guinovart, l’il·lustre compositor dels jocs. L’abanderat va ser el jugador d’hoquei sobre patins maçanetenc Jordi Adroher i el jurament olímpic dels esportistes el va fer en català la seva homòloga igualadina María Díez.
Carmelo Paniagua, president de la RFEP i president del comitè organitzador va obrir el torn de discursos.”Hem organitzat l’esdeveniment més gran de la història del patinatge.” Va prosseguir Ramon Basiana, el president de la catalana i també del comitè organitzador, que va proclamar en català que “Barcelona sempre ha sigut ciutat de l’esport. És la passió la que ens ha portat a assolir aquesta bogeria que no dubtem que serà un gran èxit esportiu.” Basiana, l’ideòleg dels World Roller Games, va remarcar també la feina dels voluntaris. Maite Fandos (Diputació) es va adreçar en italià per agrair a Sabatino Aracu haver confiat en Barcelona. Gerard Figueras, el secretari general de l’Esport, per la seva banda, va optar pel bilingüisme –l’anglès i el català– i va instar els atletes a “sortir, disfrutar i jugar net.” “Sigueu també els millors amfitrions del nostre país. Durant deu dies el món mirarà Catalunya. Estic segur que no fallarem i que farem un salt endavant. Gràcies, Carmelo, i gràcies, Ramon, pel vostre entusiasme.” L’exesportista granadina María José Rienda, la secretària d’estat per a l’Esport espanyola, no va tenir esma ni de dir “bona nit” en català. L’alcaldessa, Ada Colau, per la seva banda, va donar la benvinguda als esportistes: “És un orgull ser la seu dels campionats. Barcelona torna a convertir-se en capital internacional de l’esport. Una relació que va viure el moment culminant a Barcelona 92. Estic orgullosa d’un campionat en què gairebé la meitat dels participants són dones.” Va cloure l’acte Aracu, combinant l’angles i el català: “Estimats amics, ja ho tenim aquí.”
Mentre la DJ sitgetana Núria Scarp punxava, esportistes de les diferents modalitats van fer exhibicions. La unió de modernitat i tradició que plasmen les onze modalitats es va simbolitzar amb l’actuació dels Castellers de Barcelona–, símbol inequívoc de la cultura catalana.
Recepció al Palauet Albéniz
L’alcaldessa Ada Colau va rebre al matí al Palauet Albéniz les autoritats en un acte institucional de benvinguda en què van ser presents Gerard Figueras i Ramon Basiana. En l’àmbit federatiu també hi van participar Carmelo Paniagua i Sabatino Aracu, a més de la comissionada d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, i Maite Fandos.