Un dèficit mai vist
La reducció en els ingressos publicitaris i l’augment en la inversió dels salaris de les grans figures de les seccions professionals del Barça faran que les pèrdues d’aquestes superin per primer cop els 50 milions
Les seccions del Barça –les professionals i les amateurs– superaran per primer cop en la seva història els 50 milions de dèficit (52), segons el pressupost detallat 2019/20 que el club va facilitar diumenge passat als socis compromissaris durant l’assemblea. L’esforç que ha fet el club per reforçar els quatre equips professionals –sobretot el de bàsquet– tindrà un impacte directe en els comptes del club i també la pèrdua del principal patrocinador, Lassa, que ha estat substituït per un altre –Assistència Sanitària– que aporta uns dos milions menys per temporada que la multinacional turca.
El club té previst gastar-se en totes les seccions 65 milions, un 6,2% del pressupost total del club, per sobre del 5% que el 2011 Javier Faus va posar com a límit perquè fossin sostenibles. El club prioritza aquesta vegada la recerca de triomfs esportius, sobretot a Europa, més que l’eficiència pressupostària.
Els salaris de la secció de bàsquet s’han disparat especialment, dels 25,6 milions de la temporada passada als 32,2 milions d’aquesta. L’arribada de jugadors com ara Mirotic, Higgins, Davies, Abrines i Delaney ha convertit l’equip probablement en el més poderós del continent i això s’ha reflectit en la secció, que passa a tenir un pressupost d’uns 42 milions, a l’altura del CSKA i el Fenerbahçe. El dèficit en la secció de bàsquet és pràcticament idèntic al cost salarial dels jugadors (32,2). Això vol dir que amb tots els ingressos que obté el club, uns 10 milions d’euros, només pot finançar la despesa ordinària. Els ingressos del Barça de bàsquet provenen sobretot de drets televisius (3,6 milions), publicitat (2,7) i de competicions (2). D’ingressos per abonats i socis no s’arriba ni als 800.000 euros.
En la resta de seccions la problemàtica no difereix. L’handbol ingressarà poc més d’un milió d’euros i en gastarà 6,1 en salaris. Les pèrdues arribaran als 8,6 milions, un 12% més que la temporada passada. Les pèrdues en el futbol sala arribaran als 5,7 milions –4,1 són de salaris als jugadors– i en l’hoquei sobre patins als 2,9 –1,7 en salaris–. En aquesta última, per exemple, no hi ha previst ni ingressos per drets televisius. Les seccions amateurs, per la seva banda, perdran uns 2,5 milions.
L’última temporada en què el Barça es va acostar als 50 milions (47,5) de dèficit en les seccions va ser la temporada 2010/11, just quan Faus va mirar de frenar l’escalada. Des de llavors el club pràcticament sempre havia aconseguit fer un pressupost de 40 milions o menys. Aquesta vegada s’ha saltat la barrera pel conegut “efecte Mirotic”, no només pel salari concret del pivot montenegrí, sinó per l’arribada al seu costat d’alguns dels millors jugadors que hi ha a Europa en les seves respectives posicions.
L’augment de la despesa en les seccions no es pot desvincular tampoc de l’ambient preelectoral en què es trobaran just quan acabi la temporada vinent. Aixecar títols valdrà el seu pes en or per al directiu que vulgui ser presidenciable el 2021.