Esport i política

Clam a favor de l’1%

El president de la UFEC, Gerard Esteva, acompanyat de més d’un centenar de presidents de federacions i dirigents de clubs, denuncia el menyspreu sistemàtic del sector esportiu en el pressupost de la Generalitat de Catalunya

A la mateixa hora que el govern de la Generalitat i En Comú Podem escenificaven el seu acord per al repartiment de la despesa del pressupost del 2020, el món de l’esport denunciava al davant de la conselleria d’Economia el menyspreu sistemàtic al sector esportiu. El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, acompanyat de més d’un centenar de presidents de federacions i dirigents de clubs esportius, va llegir el manifest Salvem l’esport! Volem l’1%. El món esportiu mostrava simbòlicament una targeta groga al govern de la Generalitat com un primer senyal d’advertència i avisava de més mobilitzacions si no s’atenen les seves reivindicacions.

En el manifest que s’adjunta en aquesta plana s’enumeren fins a set punts per reclamar l’1% del pressupost. En aquest sentit, Esteva ressalta que Catalunya és a la cua d’Europa en polítiques públiques esportives. “El finançament mitjà europeu és del voltant dels 200 euros. Suècia inverteix 256 euros per habitant en matèria d’esport; Dinamarca, 192; Holanda, 199; Itàlia, 74; Espanya, 98, i Catalunya, 8 miserables euros. En el context europeu això ens sembla inadmissible, però encara hi ha una raó amb molt més de pes. Si el 2009 Catalunya tenia 161 milions d’euros en matèria d’esports, el 2016 baixava fins als 63 milions, i aquest any, en aquesta situació extraordinària en què s’ha d’assumir la despesa del 2019, ens n’anem a unes retallades del 40%. Per tant, és una situació totalment inadmissible”, reitera el president de la UFEC.

Una vaga en l’horitzó?

Tot i deslligar aquesta reclamació pressupostària de la proposició de la llei de l’esport que segueix el seu curs al Parlament, Esteva posa de manifest la incoherència: “Són dues qüestions processalment independents; el que no pot ser és que la proposta de llei pretengui anar a l’1% i que la realitat en aquest any sigui retallar un 40%.”

I etziba una sentència d’un comissari d’esports i cultura europeu: “Malfieu-vos dels polítics que us diuen coses boniques però no les pressuposten.” Segons Esteva, s’han mantingut reunions en tots els àmbits del govern: “A Economia hi hem enviat cinc cartes. El conseller no ens ha pogut rebre mai, però hem tingut una reunió amb el cap de gabinet. També ens hem reunit amb Presidència i amb la secretaria general de l’Esport, que al nostre entendre comparteix les nostres reivindicacions, però el pressupost no expressa aquesta voluntat que ens havien dit.”

I hi afegeix: “No pot ser que el pressupost de la Generalitat s’incrementi amb més de 3.000 milions d’euros i que siguem incapaços de destinar 20, 30 o 40 milions al món de l’esport després d’haver-lo castigat com s’ha fet. No hi ha cap país que castigui l’esport com ho fa Catalunya.” Amb aquest panorama, el president de la UFEC no descarta una vaga general. “Si aquest país para l’esport no un cap de setmana sinó diversos, si en aquest país ens aturem i ens plantem, això no hi ha cap govern que ho aguanti. Estem convençuts que ens en sortirem”, sentencia.

LES FRASES DE GERARD ESTEVA

Si no hi ha un canvi, les reivindicacions aniran a més; des d’una vaga fins a accions més contundents
No pot ser que el pressupost s’incrementi amb 3.000 milions, i no n’hi hagi 20, 30 o 40 per a l’esport
Amb la situació extraordinària que s’ha d’assumir, la despesa del 2019, ens n’anem a unes retallades del 40%
El finançament mitjà europeu és del voltant de 200 euros per habitant, i a Catalunya és de 8 miserables euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)