Tennis

Thiem fa saltar la banca

Obert d’Austràlia. L’austríac dona una lliçó de fortalesa física i de joc ofensiu, aguanta la pressió de Nadal i jugarà demà la semifinal de nova fornada contra Zverev, botxí de Wawrinka

L’austríac Dominic Thiem (5) va excel·lir jugant a un gran nivell i va eliminar Rafa Nadal en un partit dels que fan afició per 7-6 (3), 7-6 (4), 4-6 i 7-6 (6) en quatre hores i 10 minuts en els quarts de final de l’obert d’Austràlia. El de Viena, derrotat dos cops pel balear en la final de Roland Garros (2018 i 2019), jugarà demà per cinquena vegada la semifinal d’un Grand Slam i aferma el seu millor resultat a Austràlia. El seu rival serà l’alemany Alexander Zverev (7), en un partit que simbolitza la consolidació, per fi, de les noves generacions. Per l’altre cantó del quadre, avui s’enfrontaran Novak Djokovic (2) i Roger Federer (3) en un duel força més tradicional de quirats, sempre que el suís superi els problemes físics.

Amb una dreta sovint innegociable i una gran fermesa física, Thiem va remuntar una pilota de set restant en el primer acte i un 2-4 en contra en el segon i va saber gestionar els tres tie-breaks del partit, un fet sempre complicat contra el manacorí. Nadal va ressorgir en el tercer parcial consumant el seu tercer trencament en el desè joc (4-6) i es va guanyar una pròrroga, i va inocular al seu fins llavors inabastable rival la idea que la remuntada no era impossible. Alliberat, el balear va tenir tres pilotes de break en el segon joc del quart parcial. Thiem va respondre amb bons serveis i, a més a més, va trencar en el tercer joc en la primera oportunitat abocant el balear a una altra situació límit. Funambulista, Nadal va aixecar un 0-30 al servei amb 4-2 en contra i es va mantenir a prop (5-4). I vet aquí que Thiem, que no havia tingut problemes amb el seu servei en tot el set, es va ennuegar quan li va tocar tancar el partit. Dues dretes a fora i una doble falta fruit dels nervis van catapultar Nadal (5-5). Per tercera vegada en l’enfrontament, el set es va resoldre en un tie-break en què Thiem va segellar la victòria en la seva tercera pilota de partit.

Zverev, per la seva banda, es va doctorar amb nota superant el campió del 2014 Stan Wawrinka (15) per 1-6, 6-3, 6-4 i 6-2 en dues hores i 19 minuts. El campió de la copa Masters del 2018 afrontarà per primera vegada la semifinal d’un Grand Slam.

Exhibició de Halep

Simona Halep (4) i Garbiñe Muguruza van superar les seves rivals amb molta solvència i jugaran avui mateix la semifinal de l’obert d’Austràlia. Una exhibició llampec de 53 minuts va catapultar Halep per segona vegada en la seva carrera a les semifinals de Melbourne. Finalista del torneig el 2018 i set vegades abans semifinalista d’un major, el seu cop de puny damunt la taula va ressonar i li concedeix l’aurèola de favorita de favorites. Excelsa en les restades i infal·lible des del fons, la romanesa, rapidíssima de cames després d’una pretemporada ben treballada, va esborrar de la pista l’estoniana Anett Kontaveit (28) per 6-1 i 6-1 en un monòleg de menys d’una hora en què, certament, la perdedora tampoc no va fer tan mal partit. Però Halep, l’única jugadora del torneig que ha guanyat tots els sets, no va tenir fissures. A tall d’exemple, va guanyar 15/18 punts amb el seu primer servei en el segon parcial, en el qual dominava per 5-0 quan només havien transcorregut 19 minuts, evidentment infernals per a Kontaveit.

Muguruza, recuperada

A Muguruza, que jugarà la semifinal australiana per primera vegada, li va tocar arromangar-se una mica més contra la russa Anastasia Pavlyutxenkova (30) però es va acabar imposant per 7-5 i 6-3 en una hora i 33 minuts en un exercici tant de joc atacant com de cames en defensa contra una rival agressiva i irregular. El revés mortífer a dues mans de la russa va sorprendre d’entrada la jugadora del CT Barcino i va provocar el primer trencament –en blanc– del partit a favor seu en el tercer joc (2-1). La de Caracas va replicar amb un contrabreak instantani (2-2). Muguruza va salvar dues pilotes de trencament amb una sèrie de bons serveis (3-2). Tensa i jugant amb pocs primers, va encaixar el segon break (3-4), però va recuperar altre cop restant (4-4) en un primer parcial de serveis volàtils. Muguruza va afermar per fi el servei millorant el percentatge de primers i tancant el joc amb un bon contrapeu (5-4). Pavlyutxenkova no es va deixar intimidar (5-5). En blanc, Muguruza va establir el 6-5. I va segellar el set signant el seu tercer break amb un darrer punt en què va saber defensar-se i contraatacar (7-5). Tot i la dinàmica positiva, la de Caracas va entregar de nou el seu servei en el primer joc del segon set, però, força superior, es va refer amb determinació i va segellar el triomf.

Homes. Quarts de final
(5) Thiem - (1) Nadal 7-6, 7-6, 4-6, 7-6
(7) Zverev - (15) Wawrinka 1-6, 6-3, 6-4, 6-2
Dones. Quarts de final
(4) Halep- (28) Kontaveit 6-1, 6-1
Muguruza - (30) Pavlyutxenkova 7-5, 6-3

Conchita Martínez, vint anys després

Fa tot just vint anys, l’ara extennista Conchita Martínez va arribar a les semifinals de l’obert d’Austràlia en què va cedir contra la campiona suïssa Martina Hingis, que va perdre la final contra la nord-americana Lindsay Davenport. Dues dècades més tard, la de Montsó ho ha aconseguit de nou dirigint Garbiñe Muguruza, que s’ha recuperat després de dues temporades força dolentes atès el seu gran potencial i d’haver iniciat el torneig mig malalta. Totes dues ja havien treballat juntes esporàdicament quan Muguruza va guanyar el torneig de Wimbledon el 2017. De fet, Conchita també va ser campiona a Londres el 1994. El duel d’ahir contra Pavlyutxenkova tenia, a més, la morbositat que Muguruza tenia assegut al bàndol contrari el tècnic francès Sam Sumyk, que va treballar amb ella durant quatre temporades i que, de fet, la va catapultar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)