El confinament més proactiu
Gimnàstica artística. L’olímpic Rubén López està reclòs al gimnàs Bunkay, que regenten els seus pares a Ripollet, on porta a terme un intens entrenament de preparació física
Dia sí dia també anem veient com s’espavilen els esportistes d’elit per mantenir una mínima preparació física durant el període de confinament a causa del coronavirus. Després d’haver hagut de marxar de la Blume de Madrid i del CAR de Sant Cugat, el gimnasta olímpic Rubén López (Ripollet, 1990) ho va tenir clar. “Si em quedava a casa, sabia que no podria fer gairebé res i aleshores vaig decidir anar a refugiar-me a casa dels meus pares, que regenten el gimnàs Bunkay a Ripollet. Només haig de baixar vint graons i ja soc al gimnàs”, explica. “He aprofitat aquest avantatge i m’he fet una planificació d’entrenaments de matí i tarda, tot de preparació física. La idea és posar-me ben fort. En comptes de perdre, puc guanyar molta força i resistència”, hi afegeix. Més que un confinament, serà com una concentració. “No sabem si els Jocs s’acabaran fent o no, però jo em poso en el pitjor dels casos i si es fan no hauré estat parat, i si em poso en forma i estic en moviment, doncs tot això que hi hauré guanyat”, sentencia. Olímpic a Londres 2012, el Xino, tal com se’l coneix en el món de la gimnàstica des que de petit el va batejar així Gervi Deferr pel pentinat i els seus ulls ametllats, lluita per ser un dels escollits per formar el conjunt espanyol en els Jocs de Tòquio.
Òbviament, al gimnàs Bunkay no disposa dels sis aparells que formen el programa complet de la gimnàstica masculina. Però Rubén té altres alternatives: “Tinc aparells de crossfit per fer circuits, anelles, tinc molt material d’airpark per fer acrobàcies a terra. Puc fer moltes coses. Dilluns va ser el primer dia i vaig acabar rebentat.” Amb molts anys d’experiència en l’alta competició, el gimnasta vallesà té recursos per a tot. “El treball amb aparells el supleixo amb la pràctica imaginada. És una tècnica de visualització que utilitzo des que vaig començar a l’esport d’alt nivell i que em va explicar el meu psicòleg Pablo del Río. Amb aquesta eina, està demostrat que quan visualitzes l’exercici amb tot tipus de detall i sentint les mateixes sensacions s’activen en el cervell els mateixos canals neuronals que quan ho estàs fent de veritat. Per tant, quan et trobes en la situació real és com si ja ho haguessis fet anteriorment. Així, després de la sessió de preparació física simulo que faig l’exercici que toqui mentalment”, resumeix.
Vocació divulgativa
Més enllà de la seva llarga trajectòria esportiva, Rubén té una gran vocació divulgativa i és evident que quan es retiri continuarà vinculat al món de la gimnàstica: “Soc llicenciat en activitat física i de l’esport, m’he especialitzat en la branca d’alt rendiment esportiu i tinc la màxima titulació per fer d’entrenador de gimnàstica. Segur que m’hi dedicaré perquè m’encanta transmetre a la gent, i no només a esportistes d’alt nivell sinó també a esportistes convencionals. M’encanta ensenyar què fem els esportistes. No només és qüestió d’entrenar-se sinó que hi ha molt treball al darrere d’alimentació, en l’aspecte psicològic, de rehabilitació de lesions, i un llarg etcètera. Tot això és el que tracto de fer a través de tutorials i d’entrenaments adaptats al meu canal de YouTube Warmaxinso [amb més de 30.000 subscriptors].” Aquesta setmana ja es pot veure algun vídeo del seu confinament.
EL PROTAGONISTA
“Soc un flipat de la gimnàstica”
Rubén López, que al novembre farà 30 anys, és amb diferència el més veterà dels set integrants de la selecció espanyola que pugnen per una plaça als Jocs de Tòquio. Amb tot, el gimnasta del CG Sant Boi no ho veu com un hàndicap: “Em trobo bé i parlant clar soc un flipat de la gimnàstica. M’encanta entrenar-me i mentre tingui motivació i el cos respongui tiraré endavant.” El gimnasta vallesà admet que ha portat el seu cos al límit i que l’alt rendiment passa factura, i la millor evidència són les operacions a les dues espatlles que li han fet en els dos últims anys. “La meva motivació i energia és tan alta que ho supleix tot”, etziba. López es va perdre el mundial de Stuttgart, on la federació espanyola es va classificar per als Jocs, per l’operació a l’espatlla, però si no hi ha canvis la selecció sortirà de cinc competicions que s’han de fer entre el maig i el juny. “Els que estiguin millor en aquestes proves són els que aniran a Tòquio”, sentencia. Entre els aspirants hi ha dos catalans més:Joel Plata (1998) i Thierno Boubakar(2000).