Esquí

ÒSCAR CRUZ

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA D’ESPORTS D’HIVERN

“Ho recordarem com un malson”

“Ja hem de pensar en l’any que ve. El que desitgem és que tothom es trobi bé i que vinguin millors temps

“Aquest 2020 havia de ser clau en la posada en escena del projecte Barcelona-Pirineu 2030”

L’hivern es va acabar, com tantes altres coses i per molt temps que sembla que faci, abans d’hora per culpa del coronavirus. També, i sobretot, per als esports que es practiquen només en aquesta estació. Òscar Cruz (Barcelona, 1958) és el president de la federació catalana de les disciplines.

Mai és bon moment, però que, a sobre, aquesta setmana hagi de nevar... Un desastre tot plegat.
Sí, perquè estàvem en plena temporada i ens faltava ben bé un mes. Vam suspendre moltes curses, el març sempre és el més intens: s’acaben les lligues, els campionats de Catalunya, els d’Espanya, curses FIS...
En quin moment se n’adona, que ja no hi ha marxa enrere?
La setmana anterior. Som membres de la federació espanyola, també, i hi vam estar parlant: vam decidir que ajornàvem, en un primer moment i amb la boca petita, les competicions quinze dies. Ja ens imaginàvem això que està passant. Però prendre aquesta decisió, el 12 o 13 de març, ja suposava donar la temporada per acabada.
I quan després tanquen les estacions, ja no hi havia cap dubte.
Ja hem de pensar en l’any que ve. Estem esperançats que puguem començar la temporada amb absoluta normalitat i que tot vagi pel seu camí. En aquest moment el que desitgem és que tothom es trobi bé, que hi hagi el mínim de complicacions i que vinguin millors temps.
Aquest any va nevar de seguida i, després, no ha fet ni fred.
Sí, ha estat una temporada complicada. Per sort, aquí a Catalunya hem pogut tirar endavant totes les competicions fins a la cancel·lació. Amb poca neu, després de Nadal, mal temps... El nostre esport és així: temporades amb les condicions més complicades que en altres. Hi estem acostumats, a haver de ballar al so que ens porten les condicions meteorològiques. També ens aporta moltes satisfaccions, estar a l’aire lliure i a la muntanya.
Al nivell més alt i fent balanç, la gran triomfadora de la temporada és Queralt Castellet?
Sí, ha estat magnífica: va guanyar una cursa als Estats Units, a Copper Mountain, uns X-Games que tenen un nivell similar al de la copa del món i, després a Suïssa, un tercer lloc. Ha acabat tercera a la general de la copa del món, que és molt important.
Per als Jocs d’hivern del 2030 falta molt. Però la candidatura catalana es va posicionar.
Sí, però cada vegada queda menys. Aquest 2020 havia de ser clau en la posada en escena del projecte Barcelona-Pirineu 2030. Les circumstàncies d’aquests dies faran que malauradament s’alenteixi i no podem trigar, quan tot es normalitzi, a posar el projecte sobre la taula de manera definitiva.
Vol ser més ampli geogràficament que el del 2022, que era Barcelona i la Molina i Masella?
S’ha pres la decisió que sigui més transversal. Hi ha la Vall d’Aran i la Cerdanya. Evidentment, amb Barcelona, on es farien les competicions de gel. I la neu en dos focus importants.
Ara que anomena el gel, potser encara hi ha l’esperança d’acabar les lligues d’hoquei?
Sí, les competicions es van suspendre per a tot el març i en aquest cas tenim més marge. Són les grans competicions que queden, amb viabilitat tot l’any, i si el confinament s’acaba potser encara quedarà temps per a les finals de lliga i copa.
Els Jocs d’estiu s’ajornaran...
M’agradaria prémer un botó i dir que quan acabi el març s’acabarà tot. Soc optimista, la raça humana seguirà endavant. I serà un malson, d’aquí a uns anys ho recordarem com un malson, el de la Covid-19. Però ho veig massa proper, l’estiu. Voldria equivocar-me però crec que s’hauran d’ajornar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)