Més esport

RICARD FONT

RESPONSABLE DE L’OFICINA TÈCNICA DELS JOCS OLÍMPICS PIRINEUS-BARCELONA I PRESIDENT DE FERROCARRILS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

“El COI vol que els Jocs deixin un llegat”

Font remarca que el dossier que prepara l’oficina tècnica demostra que Catalunya ja té les instal·lacions necessàries per fer uns Jocs, però hi afegeix que el gran repte que comparteix amb el COI és que la cita deixi un llegat per al futur i tingui suport popular i polític

Els Jocs ens costarien uns 1.300 milions i hem calculat que els ingressos serien de 1.400; tindríem superàvit
Tant si hi ha Jocs a Tòquio com si no, el que li convé al COI és anunciar noves seus per al futur com més aviat millor
Tant en l’àmbit de la Cerdanya com en el de la Vall d’Aran hi ha la capacitat tècnica per ser seus amb l’aval del COI
Volem que els Jocs abastin tota l’àrea metropolitana i per això avaluem totes les instal·lacions que hi ha

Ricard Font (la Seu d’Urgell, 1971) va ser nome­nat el juliol del 2018 pre­si­dent de Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat (FGC), un càrrec que final­ment l’ha situat com un dels prin­ci­pals res­pon­sa­bles del pro­jecte de la futura can­di­da­tura de Bar­ce­lona, Cata­lu­nya i els Piri­neus per a uns Jocs d’hivern.

L’ajor­na­ment dels Jocs de Tòquio i la pandèmia qui­nes con­seqüències tenen per al pro­jecte Piri­neus-Bar­ce­lona 2030?
Són dues cir­cumstàncies dife­rents. Espe­rem que els Jocs es puguin fer el 2021 i no s’hagin de can­cel·lar. Això seria una mala notícia per a l’olim­pisme en gene­ral. Però el COI no dei­xarà de tre­ba­llar pels altres objec­tius que té.
A nivell par­ti­cu­lar, aquesta crisi ha tras­to­cat els seus plans?
No. Hem seguit tre­ba­llant en tots els ele­ments que han de con­fi­gu­rar en el futur un dos­sier olímpic. Ho fem, com molta altra gent, amb el tele­tre­ball. Al final el que estem fent són estu­dis, pres­su­pos­tos i pos­si­bles ubi­ca­ci­ons de dife­rents esports.
La reper­cussió econòmica més directa s’ha vist, de moment, en les esta­ci­ons d’esquí, que han per­dut mitja tem­po­rada.
Estem en una pandèmia i un dels efec­tes con­jun­tu­rals ha estat l’atu­rada a les esta­ci­ons d’esquí. Això té uns efec­tes con­crets per a cadas­cuna de les esta­ci­ons, però ja estem tre­ba­llant per obrir-les la pro­pera tem­po­rada d’hivern. Veu­rem com es pot fer ben aviat en algu­nes esta­ci­ons que obri­ran aquest estiu euro­peu i hivern ame­ricà. Un cop passi la pandèmia podrem cal­cu­lar l’afec­tació que ha tin­gut, com ho faran altres sec­tors. L’esquí és una acti­vi­tat bàsica per al turisme.
Qui­nes mesu­res es pren­dran a les esta­ci­ons?
Hi haurà cri­te­ris bàsics, com les mas­ca­re­tes i el dis­tan­ci­a­ment, i alguna senya­lit­zació con­creta, coses que ja estem fent en el trans­port públic, els bars, els res­tau­rants o els hotels. Estem par­lant de por­tar gent a dalt de la mun­ta­nya perquè bai­xin esquiant. També hem de poder llo­gar els esquís, com aquest estiu espe­rem llo­gar bici­cle­tes a La Molina. Això afec­tarà la logística de la pràctica espor­tiva però no la impe­dirà.
L’acord polític pels Jocs entre el govern espa­nyol, el català, l’ara­gonès i el COE estava a punt de sig­nar-se. Això d’ara ho ha fre­nat?
Els requi­sits tècnics els tenim molt tre­ba­llats i això ens per­me­tia sig­nar amb tran­quil·litat un acord des del punt de vista logístic, espor­tiu, d’allot­ja­ment, dels espais espor­tius i de la mobi­li­tat. Sabem que ho tenim tot per fer uns Jocs d’hivern el 2030. A par­tir d’aquí el que s’ha de repren­dre és el camí de l’acord polític perquè defi­ni­ti­va­ment es posi sobre la taula la can­di­da­tura i que pugui pre­pa­rar la seva con­creció i el diàleg amb el COI per poder ser desig­nada ofi­ci­al­ment can­di­da­tura, que encara no ho és.
Amb tot el que està pas­sant, la desig­nació de la seu, pre­vista per al 2023, es podria retar­dar?
Tant si hi ha Jocs a Tòquio com si no, el que li convé al COI és anun­ciar noves seus per al futur com més aviat millor, perquè això aju­darà a la con­so­li­dació del movi­ment olímpic. Crec que si el COI tingués una can­di­da­tura madura, pre­pa­rada i amb garan­ties, mira­ria d’assig­nar-la fins i tot abans del que està pre­vist. Si és Bar­ce­lona o és una altra, no ho sabem, però al movi­ment olímpic li convé resol­dre-ho com més aviat millor, i encara més en aquests moments.
En el dos­sier ja queda clar on anirà cada cosa?
Tècni­ca­ment ja sabem els llocs que poden ser sub­seus olímpi­ques i també quins no ho poden ser per qüesti­ons tècni­ques, però per con­cre­tar-ho més hem d’espe­rar la decisió política que doni el tret de sor­tida a la can­di­da­tura.
L’esquí, per exem­ple, es repar­tirà entre La Molina i Baqueira Beret?
El que dei­xem clar és que tècni­ca­ment tant en l’àmbit de la Cer­da­nya com en el de la Vall d’Aran hi ha la capa­ci­tat i les carac­terísti­ques per ser seus amb l’aval del COI. Però anem més enllà. El 2026 tot indica que l’esquí de mun­ta­nya serà olímpic i això obre un nou ven­tall per a l’Alta Riba­gorça o el Pallars per poder ser sub­seus olímpi­ques des d’un punt de vista tècnic. També hi ha la pos­si­bi­li­tat que el tele­marc sigui esport d’exhi­bició. L’única cosa que està deci­dida a cri­teri del COI és que els salts de tram­polí i les pis­tes de des­cens en tri­neu es farien en un esce­nari euro­peu però no als Piri­neus.
L’Aragó també reclama tenir pro­ves als “seus” Piri­neus?
L’acord s’ha de pren­dre en l’àmbit polític i no es des­carta, fins i tot, que Sara­gossa pogués ser una sub­seu d’algun esport de gel.
Sobre seus de gel, no només es parla de Bar­ce­lona, sinó també de l’Hos­pi­ta­let, Bada­lona, Saba­dell, etcètera.
Sí. Tot el que siguin recin­tes de l’àrea metro­po­li­tana que siguin tècni­ca­ment via­bles, els tenim en compte. Per exem­ple, Fira de Bar­ce­lona, el Palau Olímpic de Bada­lona i la pista d’atle­tisme de Saba­dell. I a Bar­ce­lona, el Palau d’Esports, el Palau Sant Jordi, el nou pavelló del FC Bar­ce­lona, etcètera. Volem que els Jocs abas­tin tota aquesta àrea i per això ava­luem totes les ins­tal·laci­ons que poden reu­nir les carac­terísti­ques tècni­ques per ser sub­seus.
I la inau­gu­ració?
El lloc ideal és l’Estadi Olímpic. Al final el que ens fem és una sèrie de pre­gun­tes clau. Ho tenim tot per fer uns Jocs? Sí, ho tenim tot. No hem de fer res. Si haguéssim de fer uns Jocs d’hivern, dis­po­sem de prou pis­tes i pave­llons de gel per poder-los fer? Sí. Dis­po­sem d’espais de mun­ta­nya tècni­ca­ment ja pre­pa­rats sense ampliar domi­nis i no tocar pràcti­ca­ment res? Sí. Què és el que no podem fer segur? Com he comen­tat, el tema dels salts i els tri­neus, i tam­poc com­plim el cri­teri de l’esquí de fons, ja que totes les pis­tes a Cata­lu­nya estan per sobre dels 1.800 m i la fede­ració inter­na­ci­o­nal diu que han d’estar per sota.
També s’hau­rien de fer fora de Cata­lu­nya?
No. Con­si­de­rem que tenim alguna bona alter­na­tiva perquè es pogues­sin aca­bar fent aquí.
Andorra ha dema­nat o se li ha ofert alguna prova?
Tècni­ca­ment només l’hem estu­diat com a pos­si­ble allot­ja­ment, sigui d’espor­tis­tes, afi­ci­o­nats o peri­o­dis­tes. De la mateixa manera que hem fet un estudi de si som capaços de fer uns jocs olímpics sense gene­rar nous domi­nis esquia­bles o sense gene­rar nous esta­dis, també hem valo­rat si des del punt de vista de l’allot­ja­ment seria neces­sari gene­rar nous equi­pa­ments en aquest sen­tit. Per la neces­si­tat de viles olímpi­ques, apro­fi­ta­rem també el crei­xe­ment de zones urba­nes que ja estan pre­vis­tes en alguns ajun­ta­ments. Per a l’allot­ja­ment hem estu­diat tres coro­nes per a cadas­cuna de les seus prin­ci­pals. La corona més pro­pera, de 20 km, una de 50 km i una altra de fins a 70 km. Això ens per­met que els que esti­guin més lluny esti­guin com a màxim a poc més d’una hora de les seus.
Fal­ten també infra­es­truc­tu­res clau entre Bar­ce­lona i els Piri­neus?
En fal­ten tres que són més que cone­gu­des pel ter­ri­tori i el país. El des­do­bla­ment Berga-Bagà de la C-16 n’és un. És un pro­jecte que no té res a veure amb els Jocs però que la Gene­ra­li­tat té aca­bat i que té sen­tit per la mobi­li­tat entre la zona metro­po­li­tana i el Piri­neu. Sobre la taula també hi ha la R3, el des­do­bla­ment de tota la línia fer­roviària entre Bar­ce­lona i Vic i entre Vic i Ripoll, i el seu con­di­ci­o­na­ment. És una de les neces­si­tats que des del segle pas­sat (96-97) està en forma de pro­jec­tes. Per aca­bar tenim el con­di­ci­o­na­ment de l’N-230 que puja de Lleida fins a la Vall d’Aran, una altra rei­vin­di­cació històrica de la Vall d’Aran. Ara bé, exclu­si­va­ment per als Jocs no hi ha cap infra­es­truc­tura que s’hagi de plan­te­jar.
Cal pre­sen­tar el dos­sier en alguna data con­creta a Lau­sana?
Un dos­sier com aquest només es pot donat per aca­bat quan els governs l’ava­lin en el moment que hi hagi una can­di­da­tura en ferm i pre­sen­tada. Fins ara el que fem són estu­dis.
Quant val­drien els Jocs?
Uns 1.300 mili­ons, però també hem cal­cu­lat que els ingres­sos serien d’uns 1.400. Per tant tindríem superàvit. Una de les coses que posa sobre la taula sem­pre el COI, que ja par­teix de la base que si no tens els reque­ri­ments tècnics no ho pots fer, és que cal dei­xar un lle­gat després dels Jocs.
I cal el suport popu­lar.
Sí, és clar, com va pas­sar a Bar­ce­lona el 1992. Es van fer les ron­des, però el que tenim al cap és el record de la gent al car­rer, els volun­ta­ris, la flama olímpica, etcètera. Tot aquest aspecte més simbòlic és el que avui dia pot ena­mo­rar el COI davant d’una can­di­da­tura. Econòmica­ment fer uns Jocs no ha de supo­sar una gran des­pesa i de fet el COI no ho vol. Amb les noves regles, els Jocs es poden fer, es poden auto­fi­nançar i poden tenir un resul­tat posi­tiu si fas mit­ja­na­ment bé els comp­tes. El COI hi posa entre 700 i 900 mili­ons de dòlars, però insis­tei­xen molt en el relat i en el lle­gat i temes com la sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal, les polítiques en el ter­ri­tori, les rela­ci­ons entre el medi natu­ral i la metròpoli, l’esport com a ele­ment dina­mit­za­dor, el canvi climàtic, el rol dels parcs natu­rals. un nou model de turisme i el canvi tec­nològic, entre molts altres aspec­tes.
Bar­ce­lona i els Piri­neus s’enten­dran? Tenen els matei­xos interes­sos?
Els Jocs poden aju­dar-nos. Poso un exem­ple: Bar­ce­lona i la seva metròpoli estan inten­tant reduir la seva con­ta­mi­nació. És impen­sa­ble fer uns Jocs en un entorn con­ta­mi­nat. Dins el pro­jecte olímpic hi haurà la neces­si­tat de reduir fins al mínim pos­si­ble la con­ta­mi­nació. Això col·locarà, a més, els Piri­neus al món. Aquests són els debats que hem de tenir si som final­ment can­di­da­tura. El pro­jecte ens ha de per­me­tre entrar en un diàleg amb el ter­ri­tori per repen­sar molts àmbits. Són debats d’actu­a­li­tat. No està sobre la taula si Bar­ce­lona i Cata­lu­nya poden orga­nit­zar uns Jocs, perquè orga­nit­zem grans esde­ve­ni­ments durant tot l’any i ho fem bé. No està sobre la taula tam­poc el dubte sobre ins­tal·laci­ons olímpi­ques. N’hi ha per triar. Ha de ser un pro­jecte de trans­for­mació d’un ter­ri­tori, en la línia dels temes clau d’avui dia al món pre­sen­tats com a rep­tes.
El suport popu­lar s’ha de mesu­rar amb un referèndum.
El COI l’únic que diu és que per tirar enda­vant la can­di­da­tura un dels ele­ments fona­men­tals és que tin­gui el suport de la gent. La manera d’acon­se­guir-lo o de demos­trar-lo ja és cosa de la can­di­da­tura.
Cata­lu­nya no és, però, una potència en aquests esports.
No. Neces­si­tem espor­tis­tes d’elit d’esports d’hivern, però això tam­poc ha de ser un pro­blema. Amb pro­gra­mes específics d’elit vam demos­trar el 1992 que ho podíem fer. El més impor­tant per al COI és això que ells en diuen el rea­son why, el relat.
Sap­poro, Salt Lake City o alguna altra ciu­tat euro­pea. Pre­o­cupa la com­petència?
Quan vas a la part dels Jocs d’hivern del museu olímpic de Lau­sana t’ado­nes que hi ha una sèrie d’esce­na­ris que no és que siguin molt repe­tits, però sem­pre estan dis­po­sats a fer uns Jocs d’hivern. Només han d’aixe­car el dit i ja tenen les ins­tal·laci­ons necessàries ben pre­pa­ra­des. Bar­ce­lona, en aquest sen­tit, té dos avan­tat­ges. Un és el grandíssim bon record que té tot l’olim­pisme del 1992 i, l’altre, la nove­tat que sig­ni­fi­ca­ria que els Piri­neus siguin la seu d’uns Jocs. I això és un avan­tatge des del punt de vista que és una cosa inno­va­dora, i la inno­vació és una carta gua­nya­dora.
L’escal­fa­ment glo­bal és un pro­blema?
Els estu­dis que tenim i s’han fet a mitjà, a curt i a llarg ter­mini venen a dir coses tan con­tra­dictòries com que en els últims deus anys hi ha hagut més volum de neu que en els deu ante­ri­ors. Hem après a apro­fi­tar molt la neu que tenim i fer-ne amb menys ener­gia i recur­sos hídrics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)