Esport i política

L’impacte de la Covid-19 serà de 2.500 milions

La crisi sanitària. Un estudi encarregat pel govern també calcula que es perdran aproximadament 48.600 llocs de treball, el 51% del sector

El govern ja ha rebut una primera estimació del grup de treball Sports Lab de la Universitat Pompeu Fabra sobre l’impacte de la crisi de la Covid-19 en l’esport català i aquest s’enfila als 2.500 milions d’euros. A més, també es calcula que la pèrdua de treballadors en un sector que representa el 2% del PIB català serà de 48.600, ja sigui de forma temporal o definitiva, el 51% del total.

La Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física ja ha passat aquestes primeres dades al president de la Generalitat, Quim Torra, tot i que es farà un estudi, que s’ha posat a concurs, molt més acurat de com afectarà la pandèmia el sector en tots els sentits. El grup de treball que ara ha presentat aquesta primera estimació del cost econòmic va preveure tres escenaris en plena crisi. En el primer, més optimista, es temia un confinament de només dos mesos i una reobertura ràpida; en el segon, el tancament havia de durar tres mesos però es reprenia l’activitat totalment després d’aquesta fase, i, finalment, el més pessimista és el que ha tingut lloc: un tancament d’entre tres i quatre mesos i un retorn a l’activitat progressiu i en cap cas absolut fins a finals d’any.

En els seus càlculs econòmics la secretaria ja ha advertit el govern que la crisi ha afectat d’una forma absolutament transversal el sector, des de l’esport professional fins a l’esport de base, que caldrà, per una banda, donar suport econòmic i, per l’altra, estar atents a un possible rebrot a la tardor per tenir un pla de confinament que sigui ràpid de dur a terme, similar al que pugui tenir el departament d’Educació.

Pel que fa a les normes de seguretat que s’hauran de dur a terme a finals de l’estiu o a la tardor quan es reprenguin o comencin totes les temporades esportives, la secretaria adverteix, hi hagi rebrot o no, que no hi podrà haver aglomeracions ens espais oberts i que en els recintes tancats s’haurà de guardar una distància de seguretat d’entre un metre i mig i dos metres entre els aficionats que assisteixin als espectacles esportius. Això, és clar, si no arriba abans una vacuna.

Un ambiciós pla de rescat

A banda d’algunes mesures ja anunciades pel govern, com la injecció de 60 milions d’euros a les entitats esportives, la secretaria de Gerard Figueras proposarà que la Generalitat pagui totes les llicències esportives de la temporada 2020/21, tant les escolars (450.000) com les federatives (600.000), per parar en sec el cop que representarà la crisi. Un pla com aquest costaria cap a trenta milions d’euros i forma part de la negociació del repartiment dels fons europeus d’ajuda que Catalunya ha demanat a l’Estat poder distribuir segons les seves necessitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)