L’esport deixa d’aportar 921 milions al Valor Afegit Brut català
Política esportiva.
Només en la segona quinzena del mes de març, el primer període afectat per l’estat d’alarma, es van deixar de fer 1200 esdeveniments esportius a Catalunya i només un 20 per cent es tornarà a programar. Set de cada deu treballadors del sector esportiu s’han vist afectats per un ERTO –en els sectors més afectats– i el sector deixa d’aportar 921 milions d’euros al Valor Afegit Brut català en el 2020 “una xifra molt significativa” segons Gerard Esteva, el president de la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC), que avui ha presentat un estudi d’impacte econòmic sobre l’esport català realitzat per l’empresa PricewaterhouseCoopers que confirma la previsió fatalista. “Hem volgut tenir clar quin és l’impacte de la COVID-19 en entitats sense ànim de lucre, principalment en els clubs i federacions”, ha puntualitzat Esteva que ha qualificat de “contundent” l’afectació. L’estudi presenta una projecció que es completarà al setembre amb un altre informe.
Un desastre provocat per la pandèmia que necessita de cures pal·liatives ràpides i d’un pla d’actuació a mitjà termini més sòlid per aixecar el país esportiu amb polítiques tant en l’àmbit català com en l’estatal, fet que també ha remarcat el secretari general de l’Esport Gerard Figueras, que ha posat en valor la importància capital de practicar esport per fer saludi i combatre la COVID-19 i que també, en un altre ordre, ha confirmat que la candidatura Barcelona-Pirineus 2030 no es veure afectada per la crisi actual.
Seguint amb l’informe, els clubs van tenir una caiguda en es ingressos del 44,4 per cent. Per províncies, Tarragona és lames afectada. Els esports de combat lideren el rànquing negatiu. Els clubs han perdut un 89,3 dels ingressos en quotes, publicitat, patrocinis i serveis mensuals i, evidentment, han incrementat el seu grau de morositat de manera notable –un 65,8 per cent de quotes o serveis a tercers que podien haver cobrat i no han pogut cobrar–, amb Tarragona també al capdavant (181,3%) i els esports de pilota com els més afectats. Les federacions no s’han vist tant afectades quant a quotes perquè la renovació és habitualment anual i ja s’havia tramitat. Només en el període del mes de maig, la caiguda dels ingressos va suposar un 4,25 per cent del total del VAB, mes de 50 milions d’euros. Si ho extrapolem als tres mesos d’afectació de la pandèmia arribem a un decreixement de 303 milions d’euros de l’aportació de l’esport federat dels 1.189 milions que aporta de forma directa.
Pel que fa al sector amb ànim de lucre, el qual ha exposat la presidenta de l’Indescat Anna Pruna, o sigui a les empreses de l’esport català, la situació també es desencoratjadora, amb una reducció del 50 per cent dels ingressos i amb les inversions del 2020 aturades. Un 81 per cent de les empreses ha patit tensions de tresoreria i un 30 per cent ha hagut de fer un tancament total. El descens de l’aportació al VAB del sector privat és de 618 milions. Les societats amb ànim de lucre enquestades creuen que necessitaran una mitjana de gairebé 300.000 euros per tal de cobrir les seves necessitats de finançament.A més, el desconfiament del mes de maig no ha millorat els ingressos, vuit de cada deu empreses ha hagut d’acollir-se a un ERO i set de cada deu treballadors s’hi han vist afectats.