71 milions per recuperar l’alè
Covid-19. El govern impulsa un paquet de mesures per pal·liar l’efecte brutal del coronavirus en l’esport català, amb un impacte de 2.500 milions i de 48.600 llocs de treball
La Generalitat va anunciar ahir un paquet de mesures mitjançant el qual posarà a disposició del teixit esportiu català 61,5 milions d’euros i deu més d’addicionals en forma de crèdit per pal·liar els efectes econòmics de la crisi del coronavirus. Destaca, per una banda, la convocatòria de subvencions per a la realització de les activitats esportives i actes que tinguin un impacte significatiu en el conjunt del sistema esportiu a Catalunya o de rellevància social i històrica, executades durant la temporada 2019/20. Les entitats interessades tindran un termini de 10 dies hàbils des d’ahir. Properament estarà a disposició la línia de finançament directe de 10 milions entre l’Institut Català de Finances (ICF) i el Consell Català de l’Esport i que permetrà sol·licitar préstecs d’entre 20.000 i 300.000 euros. El període de retorn serà d’un màxim de 5 anys amb 1 any de carència inclòs.
“La pandèmia ha tingut un impacte molt dur en l’esport català”, sentencia la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que va comparèixer acompanyada del secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, per desgranar tota la situació. Dels 61,5 milions, més de 40 ja han estat tramitats per Ajuntaments, consells esportius, federacions, clubs i esportistes, i la resta estan en procés de tramitació
Segons les estimacions del govern, prenent com a base fonts pròpies, dades aportades per representants del sector i estudis elaborats per institucions com ara la Universitat Pompeu Fabra, la UFEC i el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya (Incescat), les pèrdues arribarien als 2.500 milions, la meitat dels quals el sector genera durant un any, i de prop de 48.600 llocs de treball, ja siguin temporals o definitius, un 51% de tots els que genera.
Segons Figueras, la reactivació “ no serà en cap cas immediata, sinó progressiva entre ara i finals del 2020”. A més, la crisi ha fet que 7 de cada 10 treballadors del sector esportiu hagin estat afectats per un ERTO, que l’esport deixi d’aportar 921 milions d’euros al VAB català aquest 2020 i que s’hagin cancel·lat més de 1.200 esdeveniments esportius, dels quals només un 20% es reprogramaran. La Generalitat té en licitació un estudi exhaustiu de tot el sector, que també inclourà els àmbits escolar, professional i públic, i que permetrà tenir una fotografia encara més acurada de la situació.
La Sgeaf, a més, proposa una llei del mecenatge esportiu no professional de Catalunya que fomenti el mecenatge de caràcter privat mitjançant mesures tributàries i administratives. També sol·licita la modificació de la llei 21/2005, del 29 de desembre, de mesures financeres, per crear un fons per al foment de l’esport i l’activitat física que es doti amb els ingressos obtinguts de la taxa fiscal sobre rifes, tómboles, apostes i combinacions aleatòries de Catalunya, i que es destini a finançar polítiques esportives per a la millora de la pràctica esportiva.
Pagament de llicència escolar i federativa
“Estem treballant en una mesura que aniria adreçada a facilitar a les famílies el pagament de les llicències escolars i federatives. Es tracta d’una mesura valorada en uns 37 milions, que dependrà de la disponibilitat de nous recursos”, va concretar Budó. Es pretén que cap ciutadà es quedi sens fer esport i que els clubs no tinguin davallades. La consellera també va reiterar la demanda del govern de Catalunya respecte de la implantació d’un IVA reduït al 10% per a l’esport, sol·licitud que el president Quim Torra ja va fer arribar al president espanyol, Pedro Sánchez. A Catalunya hi ha més de 18.000 entitats esportives, 73 federacions amb 600.000 llicències i 45 consells esportius amb unes 450.000 llicències més. Budó remarca la importància del sector: “L’àmbit de l’esport i de l’activitat física constitueix el 2% del PIB català (5.000 milions d’euros) i genera un 3,2% de l’ocupació (prop de 100.000 ocupats). A més, disposem de més de 40.000 instal·lacions.”
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024