L’esport va al jutjat
Covid-19. El sector esportiu presenta una demanda per poder obrir les instal·lacions. Diu que la resolució del Departament de Sanitat és arbitrària, injustificada i injusta
El sector esportiu ha presentat una demanda a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aconseguir la suspensió del tancament de les instal·lacions esportives decretat per la resolució del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Els motius pels quals s’ha presentat aquesta demanda els van explicar en una roda de premsa virtual el president de la UFEC, Gerard Esteva; la presidenta de l’Indescat, Anna Pruna; el president de Gestiona, Josep Vilado; el president d’Adecaf, August Tarragó; el president de la Federació Catalana de Natació, Enric Bertran, i el president de l’Associació de Clubs de Natació, Eduard Escandell.
Gerard Esteva, president de la UFEC, explica que és un moment complicat per al món de l’esport i va destacar la unanimitat que hi ha. També comenta que, després de tres dies d’incertesa després del decret i sense respostes clares, s’han “vist obligats a presentar la demanda”. Ho han fet demanant mesures cautelars i per la via d’urgència, i esperen tenir una resposta del jutjat abans de 48 hores. El president de la UFEC manifesta que la resolució del tancament d’instal·lacions és “arbitrària, injustificada i injusta”, que responsables mèdics han expressat que hi ha més perill a anar en bus que a les instal·lacions esportives, i sentencia: “Sembla que amb l’esport tothom s’hi atreveix.” Gerard Esteva explica que s’havien creat protocols de seguretat per a les instal·lacions juntament amb la secretaria general de l’Esport, però sembla que “qui pren decisions no té en compte l’esport”.
Cop mortal
La presidenta de l’Indescat, Anna Pruna, és extemadament directa: “Creiem que el tancament és un cop mortal per al sector”, afirma, i tot seguit explica que s’han pres les mesures necessàries a les diferents instal·lacions, que s’ha fet una inversió econòmica important i que no tenen coneixement de cap rebrot en instal·lacions esportives.
Anna Pruna manifesta: “El sector esportiu no som un problema, som part de la solució.” Detalla que hi ha uns 90.000 professionals, que s’havia calculat que 3 de cada 10 persones perdrien la feina tot i l’obertura de les instal·lacions, i que ara amb el tancament el nombre s’incrementarà. El president de Gestiona, Josep Viladot, afegeix que el que s’està fent no és lògic ni coherent i manifesta: “És absurd que les platges estiguin obertes i els clubs esportius, tancats.” També vol deixar clar que són una peça clau per a l’activitat física dels nens i per a les persones desafavorides i que es consideren un servei essencial. El president de l’Adecaf, August Tarragó, per la seva part, manifesta que darrere dels centres esportius hi ha persones, que ja han passat tres mesos amb ingressos zero, i demana més sensibilitat i que no es col·lapsi el sector esportiu: “El govern hauria de tenir més sensibilitat amb nosaltres. Hem d’aprendre junts a gestionar la pandèmia i la nostra activitat, que conviuran fins que no hi hagi vacuna.”
La feina dels clubs
Enric Bertran, el president de la Federació Catalana de Natació, posa sobre la taula que sempre s’ha parlat molt del miracle de l’esport català i la feina que fan els clubs, i que ara estan en risc, en fase de supervivència. “Els clubs fan una doble vessant, social i esportiva, des de la base fins als medallistes olímpics. El model d’èxit de l’esport català està en greu perill”, argumenta. Finalment Eduard Escandell, president de l’Associació de Clubs de Natació, explica que les dades son colpidores, que tenen el neguit de saber com es podrà sortir de tot plegat i que creuen que “no és una qüestió esportiva o econòmica, sinó també social”. Les entitat esportives han fet un manifest contra la resolució del govern i ja té unes 8.000 adhesions.