L’esport es reactiva
Covid-19. El sector celebra el dictamen del TSJ que els permet reobrir centres esportius i gimnasos, però es manté ferm en les demandes i reclama una taula de diàleg efectiu i permanent amb el govern
La mobilització al carrer promoguda pel sector esportiu reclamant al govern de la Generalitat la suspensió del tancament de centres esportius i gimnasos arran dels rebrots de la Covid-19 va adquirir, a primera hora de la tarda, una altra dimensió. Fa dies que esperen una resposta del govern davant unes mesures del Procicat que consideren arbitràries, injustificades i desproporcionades, però ahir van obtenir una victòria parcial per la via judicial. La secció segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJ) estima el recurs presentat pel sector esportiu i deixa sense efecte la resolució, condicionada, això sí, que aquesta es faci complint les mesures sanitàries del Procicat. Ahir a la tarda, gimnasos i centres esportius ja podien reobrir portes, tota una bombona d’oxigen per a un sector molt malmès i que aquests deu dies de marxa enrere havia quedat tocat de mort.
Tot i el dictamen del TSJ, el sector esportiu va voler fer sentir la seva veu i va mantenir la mobilització programada en ple centre de Barcelona, al carrer Balmes, entre Gran Via i Consell de Cent. Les entitats demandants, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (Gerard Esteva), l’Indescat (Anna Pruna), l’Adecaf (August Tarragó), Gestiona (Josep Vidalot), la Federació Catalana de Natació i l’Associació Empresarial de Clubs de Natació (Enric Bertran), i l’exboxejador Xavi Moya, propietari del gimnàs Esports Rogent, van llegir un manifest sota el títol: “L’esport és salut. Som part de la solució.” El sector esportiu es felicita de la decisió de l’alt tribunal i recorda que en tot moment s’han posat al servei de les autoritats competents, i han creat espais segurs per practicar esport. El sector ressalta que s’ha unit per actuar amb responsabilitat i que continuaran endavant amb la demanda i amb futures accions o mobilitzacions. En aquest sentit, es reivindiquen com un sector essencial, compromès amb la salut de la població, i per aquest motiu demanen una taula de diàleg efectiu i permanent amb el govern, a més de nous ajuts per sortir endavant de la crisi i evitar la desaparició de clubs i entitats.
Esperant una resposta del govern que no arribava, l’acte d’ahir a la tarda es va haver d’organitzar a corre-cuita. Amb tot, van ser aproximadament un miler els esportistes que es van concentrar al carrer Balmes. De la mateixa manera que ho fan als seus llocs d’entrenament, els controls de temperatura, el rentat de mans amb gel hidroalcohòlic, les mascaretes i les distàncies de seguretat eren del tot obligades a l’hora de fer la pràctica esportiva. En el primer sector, els més propers als oradors, eren ben visibles una vintena de taekwondistes provinents de Solsona, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat i d’Horta. Més amunt del carrer Diputació, destacava pràcticament l’equip complet de l’Atlètic Barceloneta de waterpolo. I és que el sector dels esports aquàtics ha estat un dels més castigats pel confinament. En tot cas, el ventall d’esportistes en la mobilització dibuixava un quadre de colors ben variats: amb jugadors de bàsquet, de tennis, de pàdel, d’escacs, lluitadors d’esgrima, practicants de kick-boxing, esportistes de l’Acell, usuaris de centres de la UFEC (...) Un conglomerat molt divers i potent, com va sentenciar el president de la UFEC, Gerard Esteva: “Entre tots ho hem fet possible. Com diu el lema olímpic, Junts anirem més ràpids, arribarem més lluny i serem més forts.”