Més esport

Triatló

Una represa gens normal

L’estatal d’esprint és la primera competició des de l’esclat de la crisi i es corre amb l’obligatorietat de mantenir les distàncies de seguretat

El campionat en distància olímpica, d’aquí a quinze dies al Pla de l’Estany

“Tothom va començar de zero quan va sortir del confinament, i pots tornar a recuperar un bon estat de forma”, diu Genís Grau

Genís Grau (Castellfollit de la Roca, 1994) és a Pontevedra i aquest matí corre el campionat estatal de triatló en la distància esprint. Or en la mateixa prova el 2018 a Banyoles, aquesta serà la primera competició que disputi des de l’esclat de la crisi sanitària. Afectada, és clar, per les mesures de seguretat sanitàries. Tant és així que la cursa serà en format contrarellotge, amb sortides cada deu segons. Fins i tot el viatge va estar marcat per la situació actual. “Vam decidir anar-hi en cotxe perquè, si se suspenia, almenys no perdríem els calés de l’avió”, argumenta el garrotxí, que té en calendari l’estatal olímpic a Banyoles d’aquí quinze dies i la copa del món ITU a Karlovy Vary (República Txeca) el 13 de setembre. Amb l’interrogant al costat, per això.

“No sabíem si es faria contrarellotge o normal. Si és individual, tot canvia. Si hagués estat una cursa tots junts, m’hauria agradat estar entre els cinc primers”, explica, resignat, el bronze el 2019 en una prova en què la representació catalana en la categoria elit femenina l’encapçalen les barcelonines Anna Godoy i Sara Pérez. Fernando Alarza és el gran favorit en homes.

Córrer amb distància

La federació espanyola ha adaptat el format de la cursa a les mesures sanitàries que s’apliquen a Galícia i el format serà de cursa contra rellotge, amb sortides cada deu segons, l’obligatorietat de mantenir una distància de 10 metres en el ciclisme (20 km) –en les distàncies esprint i olímpic es pot anar a roda, i se solen formar grans pilots– i 4 en la cursa a peu (5 km) amb un angle de 45 graus per poder avançar un altre participant. No hi ha sancions penalty box, en què els triatletes s’estaven un temps aturats segons la sanció rebuda, sinó que els jutges passaran de l’advertiment a la desqualificació.

Però tornar a córrer

“És positiu tenir esport i tenir triatló i en això ens hem de sentir orgullosos”, va ser l’inici de la compareixença de Jorge García, el director de competicions de la Fetri, en què es van anunciar les mesures. García va suplicar complir-les i amb una bona actitud. “Gestos d’estima”, textualment. “Tothom va començar de zero quan va sortir del confinament i, més o menys, hem tingut tres mesos, amb què, vulguis o no, ja pots tornar a recuperar un bon estat de forma. Ara mateix, em sento bé, com al març quan m’havia preparat per començar el calendari de competicions. És, si fa no fa, el mateix. No m’ha afectat”, explica Genís Grau, que amb prou feines havia competit aquest 2020. Només el febrer, en el campionat estatal de duatló per clubs. “M’hi vaig trobar bastant bé, però després, quan anàvem a fer la copa d’Europa a Huelva, ja es va suspendre tot, i no hem competit més”, recorda.

Primer or i el GP de Châteauroux

Helena Moragas (Fasttriatlon) és campiona estatal cadet, en una prova amb sortides cada 20 segons i en què, a més del primer títol català a Pontevedra, Miqui Riera (Minorisa) era bronze. Châteauroux, en canvi, era el marc, també ahir, de la cita inaugural del calendari francès, amb sortida normal, en distància esprint i Carol Routier setena en la categoria femenina.

Carretera i riu
“Això va ser només una setmana, per sort [riu]. Era un quilòmetre quadrat i estava força complicat el tema. Però també tenia un lloc per nedar, el riu d’allà sota!”, recorda Genís Grau dels primers entrenaments que va poder fer, al seu poble i quan no es podia sortir del terme municipal. El triatleta tenia a la recta de la carretera vella d’Olot l’espai on poder córrer i anar en bicicleta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)