Ciclisme

Carthy es gradua a l’Angliru

Ciclisme. El corredor de Preston triomfa en el duríssim cim asturià, que retorna el lideratge de la Vuelta a Carapaz, i afrontarà la contrarellotge de demà amb 10 segons de marge respecte de Roglic

L’espigat corredor anglès de Preston Hugh Carthy (1,93 m) es va graduar al port de l’Angliru, en “l’infern” o a “l’Olimp del ciclisme”, tal com indicaven les pancartes de benvinguda a les portes del duríssim i mític cim asturià. Sense aficionats, però amb vistes espectaculars, el ciclista de l’Education First, format al Caja Rural, va atacar a 1,1 km de la meta per obtenir uns 16 segons de marge respecte dels més forts del pilot de la Vuelta, el rus Aleksandr Vlasov (Astana), el mallorquí Enric Mas (Movistar) i l’equatorià Richard Carapaz (Ineos), que recupera el mallot vermell per 10 segons. L’eslovè Primoz Roglic (Jumbo-Visma) va arribar cinquè i després de la jornada de descans d’avui afrontarà la decisiva contrarellotge de demà amb un petit desavantatge respecte al corredor sud-americà. L’heroi del dia, Carthy, va escalar fins al podi momentani de la general i va desbancar per només tres segons l’irlandès Dan Martin (Israel).

Marc Soler cedeix

L’etapa va ser nefasta per al vilanoví Marc Soler (Movistar), que en la vigília havia cremat molts cartutxos a la Farrapona i que ahir va cedir més de 14 minuts a la línia de meta. El de Movistar retrocedeix del sisè al dinovè lloc de la general. L’altre català de la cursa, el sabadellenc David de la Cruz (UAE) va sobreviure a la seva primera experiència en competició a l’Angliru i es manté tretzè de la general, després de completar l’etapa en quinzena posició.

Abans de les primeres ascensions de la jornada, hi va haver una escapada amb una vintena de corredors, però el Movistar forçava el ritme de valent i al pas per l’alt del Cordal ja només quedaven tres ciclistes al capdavant: Luis León Sánchez (Astana), Mattia Cattaneo (Quick Step) i Guillaume Martín (Cofidis). En aquest punt, Marc Soler ja va donar els primers símptomes de feblesa i ja cedia 23 segons respecte al grup de favorits. En la baixada, i abans d’abordar el port final, va contactar amb el grup, però poc després tornaria a quedar despenjat definitivament. El Jumbo-Visma, l’equip del líder, ja havia pres el comandament i l’aventura del tres escapats ja no tindria més recorregut. Els 11 km d’escalada a l’Angliru són pura supervivència. Selecció natural. Només nou corredors es mantenien al capdavant. Amb rampes de fins a un 23,5%, el mallorquí Enric Mas va atacar a 3,6 km per al final i va obrir distància respecte dels rivals. Carthy, primer, i Carapaz i Vlasov, després, van reaccionar, però Roglic va quedar despenjat. Els quatre del davant es van tornar a replegar fins que Carthy va obrir la boca per agafar aire i clavar l’estocada definitiva amb les seves llarguíssimes palanques de propulsió.