CICLISME
TOUR DE FRANÇA
«Rookie» de l'any?
Joaquim Rodríguez, tercer del rànquing mundial, debutarà demà en el Tour amb 31 anys
Al ciclisme català sempre li ha costat tenir una presència destacada en el Tour de França. Aquest any això podria canviar. Un dels millors corredors sorgits del planter del país, Joaquim Rodríguez, està cridat a ser un dels grans protagonistes de la cursa, tot i que el debut en la gran cursa li arriba amb 31 anys. Per diverses circumstàncies, quasi totes esportives, el ciclista de Parets del Vallès no ha pogut afrontar fins ara la prova més llegendària del calendari internacional. Rodríguez es plantarà al pròleg de Rotterdam com a tercer ciclista del rànquing mundial després d'haver completat una primera part de la temporada excel·lent amb victòries a la Volta a Catalunya i el GP Indurain, un segon lloc a la Fletxa Valona i una etapa a la volta al País Basc.
Rodríguez compartirà galons al Katuixa rus amb Vladimir Karpets i Aleksandr Kolobnev, amb els quals s'ha comunicat, segons ha explicat ell mateix, durant tota la temporada xampurrejant castellà i italià. Tot i l'enorme confiança que aquest equip de llicència italiana i capital rus ha dipositat en les seves possibilitats ell manté que l'absència de pressió l'ajudarà a afrontar l'enyorada estrena: «Jo no hi vaig a guanyar, tinc al cap alguna etapa de muntanya i acabar entre els deu primers.»
En tota la història del Tour només quatre catalans han completat la prova en el top 10 de la general: Pérez Francés, Mariano Cañardo, Melcior Mauri i Pere Muñoz.
Rodríguez, que ha aconseguit progressar en la contrarellotge gràcies a la bicicleta d'entrenament que li ha cedit el seu equip, adverteix d'entrada del perill dels trams de llambordes de l'etapa de dimarts amb final a Arenberg. «Farà estralls, però a mi que no m'hi busquin. Si perdo mitja hora tampoc serà un problema, perquè en les etapes de muntanya dels Pirineus hi haurà diferències molt més grans. Ara bé, els que vulguin guanyar hauran d'anar molt amb compte.»
El vencedor de la Volta arribarà al Tour amb 31 anys perquè ni a l'ONCE, ni al Saunier Duval ni al Caisse d'Epargne li van donar la possibilitat de mostrar el seu talent contra els millors del món als cims alpins i pirinencs de més renom. De fet, la decisió del Caisse d'Epargne de deixar-lo fora del Tour del 2009 va ser la gota que va fer vessar el vas i que el va abocar a fitxar pel Katuixa, que ja feia un parell d'anys que li seguia la pista.
L'experiència més similar del ciclista de Parets en una prova similar és el setè lloc en la general de la Vuelta a Espanya l'any passat en una edició marcada per un grapat de grans etapes de muntanya, com les que es trobarà aquest mes en el Tour, sobretot els Pirineus. Són ports, com ara el Tourmalet i l'Aubisque, que coneix perfectament i que van marcar-lo en l'era de Miguel Indurain, quan es va convertir en un fanàtic televisiu de la cursa. Ara podrà competir per primer cop en uns colls que superen, en principi, les seves pròpies característiques. Rodríguez sempre ha destacat en els ports explosius i més curts. Els 30 quilòmetres de l'Aubisque, per exemple, seran tot un desafiament.
Joan Antoni Flecha.
Xavier Florencio.
L'altre ciclista català que aspirava a disputar el Tour, Josep Jufré, no ha estat convocat per l'Astana, que també ha deixat a casa Óscar Pereiro, vencedor del Tour el 2006. El gallec ja ha anunciat que es retirarà després de la Vuelta a Espanya.
CATALANS AL TOUR DE FRANÇA
Sense colombians
Per primer cop en molts anys no hi haurà cap ciclista colombià en el pròleg del Tour. De fet, no hi ha inscrit cap corredor sud-americà. L'entrada dels colombians en el Tour els anys vuitanta, per mà de Lucho Herrera i Fabio Parra, va impactar els aficionats europeus, que va descobrir uns escaladors explosius i infatigables. L'última gran exhibició d'un escalador colombià en el Tour va ser la de Maurizio Soler el 2007.
Publicat a
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024