Més esport

La Madeleine enfonsa Evans

Schleck i Contador fan miques el Tour en una pujada memorable

El luxemburguès és el líder, amb 40 segons de marge sobre el madrileny

Sandy Cassar venç unaetapa que aclareix definitivament la general

L'australià, lesionat, no pot respondre els atacs dels rivals i perd el lideratge

El disseny d'aquest Tour estava pensat perquè la transcendència dels Alps fos relativa. Es tractava que tots els grans de la cursa arribessin als Pirineus vius per garantir l'espectacle i l'emoció fins l'últim dia. L'estratègia dels organitzadors ahir se'n va anar en orris. Els aficionats ho van agrair. Andy Schleck i Alberto Contador van protagonitzar una de les batalles més grandioses que es recorden mai a la Madeleine i van sustentar amb fets que són els únics que aspiren a vestir-se de groc en l'etapa final de París, l'única que realment compta a l'hora de recollir la preuada vestimenta. Cadel Evans va perdre el lideratge però ho va fer honorant la seva professió. Diumenge es va fer un petit trencament al colze i tot i això va decidir sortir i defensar el mallot. Al final, i després d'un sofriment indescriptible en paraules, va cedir vuit minuts. A l'arribada, Schleck es va vestir per primer cop de líder, amb 41 segons de diferència respecte de Contador. Tot resta obert quan falten les etapes més dures, les dels Pirineus.

Durant 150 quilòmetres de l'etapa, l'equip d'Evans, el BMC, va intentar fer veure que ho tenia tot controlat. Va ser una ficció. Quan el Saxo Bank, primer, i l'Astana, després, van decidir a la Madeleine fer un pas endavant, la sacsejada va tenir unes proporcions imprevistes i gegantines. L'escuder de Schleck Nikki Sorensen, un danès que no abandona la cara de sofriment ni quan recull els bidons del cotxe, va ser el primer a treure els estris d'escalada. Els primers caps de fila que van començar a fer figa van ser Ryder Hesjedal (Gramin), Bradley Wiggins (Sky), Michael Rogers (Columbia) i Carlos Sastre (Cervélo), que abaixaven el cap sense trobar cap protecció contra el sol que els mortificava. Evans, abans d'arribar a mitjan port, va començar a desfer-se i el seu mallot groc es va anar descolorint a mesura que els seus soferts companys l'intentaven animar en el camí a la perdició. El Tour –devia pensar un cop més l'australià– no és per a mi.

Festival a la Madeleine.

Quan Evans ja estava ben castigat, Alberto Contador va ordenar Paolo Tiralongo i Dani Navarro que comencessin a cavar-li la tomba. A 14 quilòmetres del cim i encara a 35 de l'arribada, Ivan Basso (Liquigas) i Lance Armstrong (Radio Shack) també es van veure sobrepassats per les pedalades àgils i poderoses de Contador i Schleck. Dani Navarro, amb el campió del 2009 enganxat al mallot i animant-lo a continuar, va fer tres esprints seguits cara amunt als quals gairebé cap mortal podria haver respost. Samuel Sánchez (Euskaltel) i Joaquim Rodríguez (Katiuixa) –molt valent– van ser els últims d'acceptar la crua realitat. Contador i Schleck van quedar sols i, com al Far West, van protagonitzar un duel de pistolers en el qual van atacar-se i contraatacar-se successivament com si res mentre tots els altres corredors intentaven, amb poc o més èxit, sobreviure a la duresa del port i a la calor, que en les dues etapes prèvies ja havia estat un factor determinant.

Com que cap dels dos ciclistes va ser capaç d'anihilar la resistència de l'altre, tot i aturar-se i arrencar diversos cops, com aquell que està en un velòdrom, es van adonar que havien de deixar de fer l'ànec i es van aliar –ni que fos per un dia– per eliminar absolutament tots els altres rivals en la seva lluita, a curt termini, per a la victòria final. Camí de la pancarta de muntanya Jens Voigt (Saxo Bank), un dels supervivents de l'escapada formada a la sortida, va donar fins a l'últim al·lè perquè Schleck i Contador pactessin definitivament la seva aliança contra el món. Al davant seu només hi quedaven els quatre ciclistes que teòricament es jugarien la victòria d'etapa –Luís León Sánchez (Caisse d'Epargne), Damiano Cunego (Lampre), Sandy Cassar (Française des Jeux) i Anthony Charteau (Bouygues Telecom)–. Al darrere, un reguitzell de corredors que ja havien pres consciència, si no ho havien fet abans, que Schleck i Contador no són d'eixe món.

L'estratègia d'Unzué.

Abans del cataclisme provocat per Contador i Schleck a la Madeleine, l'etapa va tenir un altre moment determinant. Gairebé a la sortida, baixant d'Avoriaz, el Caisse d'Epargne d'Eusebio Unzué va tenir èxit en un atac combinat d'Iván Gutiérrez, Christophe Moreau i Luis León Sánchez. D'aquesta manera es va formar una escapada d'una desena de corredors amb tres integrants d'un mateix equip. León Sánchez, a més, va arribar a ser líder virtual del Tour abans que es desfermés el ball de bastons de la Madeleine. La presència del ciclista espanyol en l'escapada va intranquil·litzar des del primer quilòmetre l'equip d'Evans, el BMC, que va avortar totes les altres escapades als ports de la Colombièrie, Aravis i Saisies. Això va anar desgastant una formació que no té gregaris d'experiència, a excepció del campió dels Estats Units, George Hincapie, acostumat a torejar en situacions com aquesta quan era company de Lance Armstrong en el US Postal. Amb aquesta actitud, l'equip pretenia amagar la debilitat i la desconeguda lesió d'Evans.

El desenllaç.

L'emoció en la lluita per la general va ser meravellosa. La resolució de l'etapa, també. De l'escapada forjada pel Caisse d'Epargne en els primers quilòmetres només León Sánchez, Cunego, Cassar i Charteau en podien treure profit després del llarg descens des de la Madeleine fins a Saint Jean de Maurienne, punt final de l'etapa. Tots quatre es van marcar tan descaradament que van veure, amb sorpresa, com els mateixos Contador i Schleck els atrapaven al quilòmetre final. Cassar, que les ha vist de tots colors, sabia perfectament que l'arribada era tramposa, enmig d'un revolt. Per això es va posar al davant i ja no va deixar passar ningú, tot i la força que van emprar León i Cunego per superar-lo. Va ser una victòria més que merescuda, ja que en el tram final el francès va ser el que va portar el pes de tota l'escapada.

Samuel Sánchez va arribar a un minut després d'una infructuosa i arriscada persecució en el descens. L'asturià, un dels ciclistes que més bé baixa del Tour, va tenir a tocar Schleck i Contador (nou segons), però es va quedar a 300 metres d'atrapar-los abans que comencessin els deu quilòmetres finals de recta que portaven els corredors a l'arribada. Amb tot, la seva actuació excel·lent l'ha situat en el tercer lloc de la general i, juntament amb els dos grans favorits, el de l'Euskaltel ha estat el gran beneficiat de les etapes alpines.

Joaquim Rodríguez s'ha situat també entre els deu primers de la general, amb possibilitats de lluitar d'aquí al final per un dels primers cinc llocs.

8:02
Minuts
són els que va perdre el líder, Cadel Evans, a l'arribada de Saint Jean de Maurenne.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)