Un seguit d’emocions
Tatjana Schoenmaker guanya la medalla d’or olímpica i bat el rècord mundial amb 2:18.95 en els 200 m braça
Emma McKeon ja té quatre medalles, dues d’or, i Ievgueni Rilov s’emporta el segon títol individual
Tatjana Schoenmaker va compartir totes les seves emocions pel títol olímpic i el rècord del món en els 200 m braça amb els presents en la piscina durant la final. La sud-africana, de 24 anys, era la favorita i s’havia quedat molt a prop de la millor marca mundial en les eliminatòries i també en la semifinal. Quan va aturar el crono en tocar la paret de la piscina va aixecat el braç celebrant la victòria. Tot seguit es va girar i va veure el temps que havia fet en el marcador, 2:18.95. La seva cara va ser d’una incredulitat total, rècord mundial batut i la primera a baixar dels 2:19. La seva compatriota Kayle Corbett –cinquena– va ser la primera de felicitar-la i tot seguit s’hi van acostar les nord-americanes Lilly King –segona–, i Annie Lazor –tercera–, mentre ella no podia controlar l’emoció pel que havia fet. Les llàgrimes i la felicitat van continuar en l’entrega de medalles.
En les eliminatòries Tatjana Schoenmaker ja es va quedar a només cinc centèsimes del rècord mundial de 2:19.11 que era de la danesa Rikke Moller Pedersen des del mundial de Barcelona 2013, i en la semifinal s’hi va quedar a 22 centèsimes. La sud-africana va sumar la seva segona medalla a Tòquio després d’haver estat segona en els 100 m braça.
Lilly King va sortir molt forta en els 200 m braça i va anar al davant i per sota de la millor marca mundial en els primers 100 m. Tatjana Schoenmaker la va superar en la segona meitat de la prova i es va emportar el títol olímpic i el rècord mundial. La nord-americana va ser segona (2:19.92) just davant d’Annie Lazor (2.20.84), compatriota, amiga i companya d’entrenaments. Annie Lazor va perdre al seu pare sobtadament en el mes d’abril i va decidir abandonar la natació. Lilly King va estar al seu costat en els moments difícils, la va agafar sota la seva tutela i la va convèncer per continuar, i les dues van compartir podi olímpic.
Rècords olímpics
En els 200 m esquena Eugeni Rylov va guanyar la seva segona medalla d’or individual a Tòquio en imposar-se amb 1:53.27, nou rècord olímpic. El rus s’ha convertit en el rei de l’esquena, ja que també va aconseguir el títol olímpic en els 100 m esquena. També té una medalla de plata en els relleus de 4x200 estils formant part de l’equip del Comitè Olímpic Rus. Ievgueni Rilov va guanyar clarament per davant del nord-americà Ryan Murphy (1:54.15), mentre que l’espanyol Nicolás Garcia va acabar vuitè amb 1:59.06. En els 100 m lliure Emma McKeon també va batre el rècord olímpic en guanyar la medalla d’or amb 51.96. Aquesta és la quarta medalla, i la segona d’or de l’australiana en els Jocs de Tòquio, ja que també va guanyar els 4x100 m lliure amb Austràlia. Les dues medalles de bronze van arribar en els 100 m papallona i en el relleu 4x200 m lliure. Encara ha d’acabar de disputar els 50 m lliure. L’australiana ja té vuit medalles olímpiques en el seu palmarès, ja que també en va guanyar quatre a Rio al 2016. El xinès Dhum Wang es va emportar el títol olímpic dels 200 m lliure amb 1:55.00 per davant de l’escocès Duncan Scott que va arribar en la segona posició a 28 centèsimes (1:55.28).
En les semifinals dels 100 m papallona es va batre dues vegades el rècord olímpic. En la primera semifinal l’hongarès Kristof Milak el va superar amb 50.31 i en la segona el nord-americà Caeleb Dressel també el va fer amb 49.71, i va deixar clar que és el màxim favorit.
REI DE L’ESQUENA
Rilov ha guanyat els 100 i els 200 m esquena i té una plata en 4x200 m estilsZamorano en els 200 m esquena i el relleu 4x100 estils queden fora de les finals
Àfrica Zamorano (CN Sant Andreu) en els 200 m esquena, i el relleu de la selecció espanyola de 4x100 m estils format per les catalanes Àfrica Zamorano, Jessica Vall (CN Sant Andreu) i Mireia Belmonte (UCAM Fuensanta), i la castellonenca Lidón Muñoz, van quedar fora de les finals de les seves proves. Àfrica Zamorano, en la imatge, va acabar amb el tretzè millor registre de les dues semifinals. La nedadora del CN Sant Andreu va ser setena de la seva seminal amb un temps de 2:10.42, millor marca de la que va fer en les eliminatòries, però no va ser suficient per estar entre les vuit millors. Per entrar en la final la nedadora barcelonina hauria d’haver batut el rècord d’Espanya i baixar dels 2:09. El primer lloc en aquesta semifinal va ser per a l’australiana Emily Seebohm amb 2:07.09, que va ser el millor registre de les setze participants. En el relleu 4x100 m estils Àfrica Zamorano, Jessica Vall, Mireia Belmonte i Lidón Muñoz van acabar en la setzena posició, i amb elles va finalitzar la participació catalana en la piscina dels Jocs de Tòquio. Van ser vuitenes de la seva sèrie amb un temps de 4:04.14 i es van quedar lluny del rècord estatal (4:02.38), que era l’objectiu, i també de poder passar a la final. El millor temps el va fer Canadà amb 3:55.17, amb una centèsima menys que els Estats Units (3:55.18). En els 50 m lliure Lidón Muñoz va acabar en la 23a posició amb 25.10. i va quedar força allunyada de poder passar a la semifinal. L’australiana Emma McKeon, campiona olímpica en els 100 m lliure, va tornar a demostrar el seu bon moment de forma i va batre el rècord olímpic en les eliminatòries amb un bon registre de 24.02.