Vela

La medalla somiada

Vela. Jordi Xammar i el gallec Nicolás Rodríguez guanyen el bronze en 470 en ser cinquens en la Medal Race. Tothom els situava en el podi, han aguantat la pressió i ho han aconseguit

Jordi Xammar i el gallec Nicolás Rodríguez guanyen el bronze en 470 en ser cinquens en la Medal Race

Tothom els situava en el podi, han aguantat la pressió i ho han aconseguit

La medalla que van aconseguir Jordi Xammar i el gallec Nicolás Rodríguez era una de les més somiades pels protagonistes i de les més esperades per tothom. La trajectòria del barceloní i el gallec en els darrers anys, amb tres medalles en els tres últims mundials, els havia fet agafar un favoritisme en aquests Jocs Olímpics de Tòquio que van saber gestionar i al final van pujar al podi. Tota la feina dels darrers cinc anys, des que van formar parella després dels Jocs Olímpics de Rio 2016, es va traduir en aquesta medalla de bronze.

Per a Jordi Xammar, de 27 anys, aquests eren els segons Jocs, mentre que Nicolás Rodríguez, de 30 anys, eren els primers i hi debutava. El barceloní va estar en els Jocs de Rio al 2016 amb el també barceloní Joan Herp i van acabar en la dotzena posició en aquesta classe 470. En tornar de Rio la parella catalana es va desfer i Jordi Xammar es va posar en contacte amb el gallec de Vigo per si volia formar part del seu projecte en el nou cicle olímpic. Nicolás Rodríguez estava a punt d’anar a Holanda per centrar-se professionalment en els estudis d’odontologia, i ho va canviar per aquesta aventura olímpica que l’ha portat a guanyar una medalla a Tòquio.

Des de molt jove

El barceloní prové d’una família d’esportistes, el seu pare Pere Xammar va guanyar les 24 hores de motociclisme de Montjuïc en la categoria dels 250 cc l’any 1977, i la seva mares Cristina Hernández també es dedicava a les motos a un nivell més discret. A ell no el van deixar fer motociclisme perquè creien que era massa perillós. En Jordi Xammar va començar a destacar en la vela de ben petit, i fent parella amb Joan Herp ja va ser campió mundial juvenil de la classe 420 (2010 i 2011). Amb divuit anys va passar a la classe 470 amb el mateix company i van ser campions mundials júnior els anys 2013 i 2014. Després de ser dotzens a Rio al 2016, Jordi Xammar va canviar de company. Amb Nicolás Rodríguez els èxits van continuar, i el català i el gallec van ser tercers en el mundial del 2018, segons en el del 2019 i novament tercers en el d’aquest 2021. En l’àmbit europeu van ser tercers el 2017 i subcampions d’Europa els anys 2019 i 2021. Ara a Tòquio han guanyat una medalla de bronze.

DE DOTZÈ A TERCER

Xammar va ser dotzè en els Jocs de Rio el 2016 i Rodríguez debutava en uns Jocs Olímpics

ELS PROTAGONISTES

Ha sigut un camí molt llarg i molt difícil. Fa cinc anys érem els quinzens del món. Anàvem a dormir creient que era possible
Som molt feliços i ho vull agrair a tothom que ens ha ajudat a arribar fins aquí, en especial als meus pares
Jordi Xammar
La medalla reflecteix la feina ben feta. Al final s’ha patit bastant, però els somnis es fan realitat
Nicolás Rodríguez
Medal Race
1r. Austràlia 26:34
2n. Suècia a 0:08
3r. Nova Zelanda a 0:17
4t. Estats Units a 0:22
5è. Espanya a 0:28
6è. Japó a 0:43
7è. Itàlia a 0:47
8è. Gran Bretanya a 0:50
9è. Grècia a 0:57
10è. Turquia a 1:04
General
1r. Austràlia 23
2n. Suècia 45
3r. Espanya 55
4t. Nova Zelanda 57
5è. Gran Bretanya 70
6è. Itàlia 81
7è. Japó 82
8è. Grècia 84
9è. Estats Units 86
10è. Turquia 93

Lluita amb Nova Zelanda i Suècia, i títol olímpic per a Austràlia

En les deu regates que s’havien disputat per classificar-se per a la Medal Race Jordi Xammar i Nicolás Rodríguez van ser força regulars i van aconseguir dues victòries –en la segona i la sisena–, una segona posició i una tercera posició com a resultats més destacats. Sempre van estar entre els deu millors, menys en la cinquena regata, en què van acabar catorzens, que va ser el resultat que van descartar. Aquests resultats els van fer sumar 45 punts i van entrar a la regata per a les medalles en la tercera posició. El català i el gallec eren a 24 punts del primer classificat, Austràlia, impossible d’atrapar, i a només quatre de la segona posició, que ocupava Suècia amb 41. Per sota de la parella estatal hi havia Nova Zelanda, que era a sis punts i la Gran Bretanya, a nou, ambdues amb possibilitats de superar-los. Jordi Xammar i Nicolás Rodríguez es van situar al davant en l’inici de la regata i van intentar inquietar Suècia per la medalla de plata, però els suecs i els australians es van mostrar superiors a la resta dels deu participants, i van passar en totes les boies en les dues primeres posicions. El català i el gallec es van mantenir entre els primers i van controlar Nova Zelanda, que era el rival més directe. Els neozelandesos Paul Snow-Hansen i Dan Willcox van acabar tercers la Medal Race i van arribar als 57 punts, però Jordi Xammar i Nicolás Rodríguez van acabar cinquens i amb els 55 punts que van acumular es van mantenir en la tercera posició de la general. Al davant els australians Mathew Belcher i Will Ryan van guanyar la Medal Race i es van emportar la medalla d’or amb 23 punts. Va ser la seva quarta victòria en els Jocs. Els suecs Anton Dahlberg i Fredrik Bergström –els actuals campions mundials– van acabat segons en la regata definitiva i van mantenir la segona posició que ja tenien amb 45 punts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)