Els Diables tenen garantida una plaça en una nova lliga europea professional
La franquícia professional nascuda a Barcelona debutarà aquest mes a Sud-àfrica en la Toyota Challenge amb jugadors de diferents països
L’Antiga Fàbrica Damm ha estat l’escenari de la posada en escena d’un projecte que hauria de canviar, per bé, el rugbi català en els propers anys. La primera franquícia professional, els Diables de Barcelona, ja no només són una idea dels seus principals impulsors, els exjugadors i empresaris Josep M. Monti i Jordi Homs, sinó un equip que és a punt de debutar en el panorama internacional gràcies a la invitació per competir en la Toyota Challenge de Sud-àfrica, aquest mateix mes de novembre (13-26). L’expedició que viatjarà a Bloemfontein té, a més, un altre objectiu encara més rellevant, signar el contracte definitiu que situarà l’equip en la nova lliga europea professional que es crearà la temporada 2022-23.
També Madrid
En l’acte d’aquest migdia s’han respòs algunes preguntes però en queden moltes a l’aire. De fet, Monti ha aclarit que encara han d’actuar amb certa confidencialitat ja que alguns contractes no estan signats, tot i que ha avançat que Madrid també tindrà una franquícia en la mateixa competició. “Tot s’ha accelerat amb la invitació per jugar a Sud-àfrica. Els promotors van insistir perquè hi fóssim i hem treballat per tenir un equip que faci honor a la franquícia que volem tirar endavant”, ha reconegut Monti.
Els jugadors
L’equip dels Diables que viatjarà a Sud-àfrica per disputar aquest primer torneig estarà format bàsicament per jugadors sud-africans, irlandesos i catalans, dirigits pels tècnics Sergi Derqui (Sant Cugat) i Shaun Huygen. Un dels primers “fitxatges” és el jove mig melé Sean Shyman, de l’acadèmia de Leinster, que ha presentat la samarreta dels Diables. També n’hi haurà de Munster, jugadors de la Currie Cup sud-africana i del filial dels Toyota Cheetahs, la franquícia que ha convidat el conjunt català. No hi haurà en aquesta primera mini gira ni jugadors de la Santboiana ni del Barça, que es troben en plena competició. De fet diumenge juguen el derbi de la màxima categoria. Amb tot, Homs ha remarcat que a la llarga l’objectiu de l’equip és col·laborar amb tots els clubs catalans –també amb la USAP–, formar els propis jugadors i donar-los finalment l’oportunitat de ser professionals.
El camp
S’ha descartat ja l’Estadi Lluís Companys perquè totes les parts implicades en el projecte assenyalen que un camp amb capacitat per a unes deu mil persones és el més idoni. “Ja s’han mirat algunes localitats”, ha avançat Monti, que ha assegurat que tenir un lloc a la futura lliga europea ha estat semblant al d’un procés d’una candidatura olímpica. “Hem hagut de presentar-ho tot, també el pla de negoci.”
El finançament
La franquícia tindrà un pressupost d’entre dos i cinc milions, amb capital sobretot privat. Monti ha defensat un model de finançament en què tothom “podrà ser propietari”, però explicarà aquesta part del projecte, que inclourà una incursió en el món del Metavers, quan els contractes siguin definitius. .