Diables caiguts del cel
Rugbi. La franquícia de Barcelona fa la seva primera gira professional a Sud-àfrica com a pas previ a esdevenir un dels fundadors d’una nova lliga professional la temporada 2022/23
La Federació Catalana de Rugbi va ser el 1934 una de les sis fundadores de la internacional (FIRA) a París. Ara ha nascut un nou projecte a Catalunya amb vocació de deixar petjada en el rugbi internacional. La inscripció fa unes setmanes dels Diables de Barcelona en el prestigiós Toyota Challenge de Sud-àfrica va causar enrenou a la xarxa, ja que la majoria de seguidors del rugbi catalans desconeixien de quin equip realment es tractava. Els Diables són ara una realitat tangible després de la seva posada en escena ahir a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona. El debut a Sud-àfrica només és el preludi de l’objectiu realment important d’aquesta franquícia que aspira a ser professional, signar el contracte que el vinculi a una nova lliga europea amb altres grans clubs de tots els països que arrancarà la temporada 2022/23.
L’expedició que viatjarà a Bloemfontein (13-26 de novembre) viurà, doncs, uns dies històrics. D’entrada la franquícia debutarà com a equip esportiu contra alguns dels millors equips sud-africans, entre els quals destaca el Toyota Cheetahs, l’organitzador de l’esdeveniment. Abans d’arribar aquí els dos promotors del projecte, Josep M. Monti i Jordi Homs, van fer una petita cronologia de com s’hi ha arribat. Tot va començar amb la creació de l’associació Rugbi Barcelona el 2011. El 2018 van començar a treballar més activament en la idea d’un equip professional que tingués el suport dels clubs de Catalunya, fins que es va tancar fa uns mesos la participació a la nova lliga europea, on també hi haurà un equip de Madrid. Aquesta competició encara no s’ha presentat oficialment i per aquest motiu Monti va remarcar que hi ha aspectes encara confidencials. “Tot s’ha accelerat amb la invitació per jugar a Sud-àfrica. Els promotors van insistir perquè hi fóssim i hem treballat per tenir un equip que faci honor a la franquícia que volem tirar endavant”, precisa el primer CEO d’aquest club.
Els jugadors
L’equip dels Diables que viatjarà a Sud-àfrica per disputar aquest primer torneig estarà format bàsicament per jugadors sud-africans, irlandesos i catalans, dirigits pels tècnics Sergi Derqui (Sant Cugat) i Shaun Huygen. Un dels primers “fitxatges” és el jove mig melé Sean Shyman, de l’acadèmia de Leinster, que ahir va ser el primer a posar-se la samarreta dels Diables, dissenyada per l’empresa catalana Vallès, molt vinculada al rugbi. També n’hi haurà de Munster, jugadors de la Currie Cup sud-africana i del filial dels Toyota Cheetahs, la franquícia que ha convidat el conjunt català. No hi haurà en aquesta primera minigira ni jugadors de la Santboiana ni del Barça, que es troben en plena competició. De fet diumenge juguen el derbi de la màxima categoria. Amb tot, Homs remarca que a la llarga l’objectiu de l’equip és col·laborar amb tots els clubs catalans –també amb la USAP–, formar els propis jugadors i donar-los l’oportunitat de ser professionals.
El camp
S’ha descartat ja l’estadi Lluís Companys perquè totes les parts implicades en el projecte assenyalen que un camp amb capacitat per a unes deu mil persones és el més adequat. “Ja s’han mirat algunes localitats”, avança Monti, que ha assegurat que tenir un lloc a la futura lliga europea ha estat semblant a un procés d’una candidatura olímpica. “Hem hagut de presentar-ho tot, també un pla de negoci ben documentat.”
El finançament
La franquícia tindrà un pressupost d’entre dos i cinc milions, amb capital sobretot privat. Monti ha defensat un model de finançament en què tothom “podrà ser propietari”, però explicarà aquesta part del projecte, que inclourà una incursió en el món digital del Metavers, quan els contractes siguin definitius.
ELS PROTAGONISTES
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024