El factor Maggie Steffens
Waterpolo. Escollida la millor jugadora del 2021 per la FINA, la californiana ha de ser una peça clau en les aspiracions de l’Astralpool CN Sabadell per conquerir la sisena Eurolliga
L’Astralpool CN Sabadell vol estampar una sisena estrella de l’Eurolliga en el banyador del llorejat equip femení i, per aquest motiu, han tornat a incorporar per a la causa la considerada millor jugadora del món, la nord-americana Maggie Steffens (San Ramón, Califòrnia, 1993). Capitana del dream team del waterpolo, la selecció dels Estats Units, triple campiona olímpica i mundial, Steffens va recollir, fa una setmana, en la gala de la FINA d’Abu Dhabi el guardó que l’acreditava, una vegada més, com la millor waterpolista de l’any. Ja ho havia estat el 2012 i el 2014.
Tot i el seu impressionant palmarès, la jugadora, d’ascendència porto-riquenya, mira sempre pel col·lectiu: “Soc una part més de l’equip. El conjunt sempre és el més important. M’agradaria ajudar l’equip a guanyar i aconseguir els objectius que es marqui. Hi aportaré tota la meva experiència i intel·ligència. Tinc l’avantatge que ja he jugat aquí i que conec la Mati [Ortíz], la Maica [García] i la Laura [Ester], entre d’altres.” Steffens només va ser una temporada en el club sabadellenc (2018-19), però el seu pas per l’equip va deixar empremta. El punt culminant de la seva primera etapa va ser la memorable final de l’Eurolliga del 2019 a Can Llong contra l’Olympiacòs. Des de la defensa de boia i la recuperació de pilotes, la californiana va ser una de les artífexs del canvi de dinàmica i va signar el gol de la sentència amb què es culminava una remuntada espectacular, del 8-11 al 13-11 en 5 minuts màgics. Una final per emmarcar. Steffens té clar que aquest ha de tornar a ser el seu rol en la seva segona etapa a l’equip: “David Palma [l’entrenador] em demana que ajudi a marcar el ritme de partit en atac, i assisteixi la Maica a la boia i Van der Sloot i la Irene a l’arc. També haig de marcar terreny en defensa i cobrir la boia. En definitiva, soc aquí per ajudar a guanyar.” La jugadora nord-americana no es va incorporar a l’equip fins al novembre, perquè després dels Jocs Olímpics de Tòquio es va haver de sotmetre a una intervenció a l’espatlla i, a hores d’ara, encara no es troba al cent per cent. “Cada cop estic millor. Per al meu futur com a jugadora, era molt important cuidar-me aquesta espatlla. Tinc la sort que en el Sabadell tenen el Cristian [Cueros], que és un fisioterapeuta de primera, i els entrenadors també m’estan ajudant molt”, sentencia.
Tot i haver-ho guanyat tot, a Steffens no li falten motius per iniciar una altra etapa il·lusionant a Sabadell: “Sempre hi ha coses per aprendre, tant de l’esport com d’altres aspectes de la vida. Per exemple, abans no havia jugat mai amb les jugadores dels Països Baixos, Sabrina van der Sloot i Maartje Keuning, i puc aprendre’n coses. I també de la manera de jugar d’aquí, amb espais reduïts i passades ràpides. Soc d’ascendència porto-riquenya i ser aquí també és part del meu cor, i així puc entendre més aquesta cultura. Tinc moltes motivacions per aprendre i desenvolupar-me en altres facetes de la vida.” D’altra banda, a la jugadora nord-americana també la motiva especialment el pas endavant que ha fet el CN Mataró, el principal rival en les competicions estatals. “He jugat amb Anni Espar i he pogut comprovar que el seu equip ara és molt fort. Però això és divertit. No soc aquí per jugar partits fàcils”, sentencia.
Dins i fora l’aigua
El tècnic del CN Sabadell David Palma ja va dirigir Steffens en l’etapa anterior a Can Llong i, per tant, és plenament conscient del que pot aportar a l’equip, tant dins com fora de l’aigua. “La Maggie és com la Maica, la Sabrina o la Mati. A més de tenir molta experiència, són grans comunicadores, i per al grup és molt positiu, perquè contínuament estan parlant amb la resta de jugadores joves. Tenen molta capacitat de transmetre coneixements i a ella, ara, l’han nomenada millor jugadora del món. Per al nostre equip, és una peça clau. Genera molt de joc i controla molt les possessions, el tempo dels partits. Et dona gol, et defensa la boia, pot jugar a una banda i a l’altra... La veritat és que és un gran fitxatge”, etziba. De fet, Palma recorda que, amb les retallades postpandèmia, el club va decidir no renovar quatre jugadores i apostar clarament a dues cartes, Maggie Steffens i la boia nord-americana Brigitta Games. Camí del sisè títol de l’Eurolliga i havent superat la fase preliminar com a primeres de grup, al febrer els esperen uns quarts de final apassionants contra l’Ethnikos, en què es retrobaran amb l’espectacular portera dels Estats Units, la felina Ashleigh Johnson.