Un tribunal australià decidirà dilluns si deporta Novak Djokovic
Un tribunal australià decidirà dilluns sobre la deportació del tennista serbi Novak Djokovic, que està retingut en un hotel de Melbourne després que les autoritats d’Austràlia li revoquessin el visat per incomplir les mesures contra la covid-19, una decisió que ha desfermat les crítiques de Belgrad.
El número u del món i nou cops campió de l’obert d’Austràlia, va arribar dimecres a la nit a Austràlia amb una exempció mèdica que li permetia defensar el seu títol a l’Obert d’Austràlia tot i no estar vacunat, però, poc després, les autoritats frontereres d’aquell país li van cancel·lar el visat i després d’una llarga entrevista, el van traslladar a un hotel de la ciutat de Melbourne tot esperant que es prengui una decisió sobre la seva deportació.
Els advocats del tennista han recorregut la decisió de les autoritats i el Tribunal del Circuit Federal ha programat una vista per dilluns que ve per decidir si Djokovic és deportat del país, segons la cadena pública australiana ABC.
La defensa de Djokovic assenyala que caldria una resposta definitiva per dimarts per motius de programació de l’Obert d’Austràlia, que se celebra a Melbourne entre el 17 i el 30 de gener. El jutge Anthony Kelly, els va respondre que en aquest cas “la cua no mourà el gos”.
El primer ministre australià, Scott Morrison, que afronta una crisi pel repunt de la covid, ha subratllat avui que “no hi ha casos especials. Les regles són les regles”, en al·lusió als requisits per als viatgers que han de tenir la pauta completa de la vacuna contra la covid-19 o una exempció mèdica vàlida per entrar al país. El mandatari, que aspira reelecció, va sintonitzar amb la indignació de la societat d’Austràlia, on més del 90% de la població més gran de 16 anys està vacunada i ha patit durant mesos una de les polítiques de confinament i tancament de fronteres més dures del món, que va fer que no poguessin viatjar ni per veure els seus éssers estimats moribunds. “No és apropiat per a mi veure l’historial mèdic del senyor Djokovic. No seria just que ho féssim. Però tot el que puc dir és que la prova d’exempció mèdica que es va proporcionar es va considerar insuficient”, manifestar Morrison, al recalcar que les regles de control de fronteres “són clares i no discriminatòries”.
Segons el diari The Age, Djokovic va argumentar que va contraure la covid-19 fa sis mesos, un dels motius pels quals es pot sol·licitar una exempció mèdica a Austràlia, i que aquest permís va ser atorgat per Tennis Austràlia i el govern regional de Victòria, on es juga el torneig, malgrat les advertències de les autoritats sanitàries australianes que aquest tipus de permisos lliures de quarantenes serien rebutjats.
L’estrella del tennis, els advocats del qual hauran de demostrar que s’han produït errors greus en la revocatòria del visat, corre el risc que se li prohibeixi l’entrada durant tres anys al país, segons experts.
Crítiques del govern serbi
La decisió australiana ha causat la ira de Sdran Djokovic, que va qualificar la vigília el seu fill com el “símbol i líder del món lliure” que no “tolera la injustícia, el colonialisme ni la hipocresia”, mentre el president d’aquest país balcànic, Aleksandar Vucic, ha assegurat que el seu govern està treballant perquè pari “l’assetjament al millor tennista del món en el menor temps possible”. El primer ministre australià nega cap assetjament i recorda a Belgrad que “Austràlia té regles clares sobre les seves fronteres sobiranes que no són discriminatòries”.
La batalla legal a Austràlia pot servir com a precedent del que passi a la resta de la temporada si Djokovic segueix sense vacunar-se ja que pot tenir problemes al torneig parisenc de Roland Garros, després que el president francès, Emmanuel Macron, hagi declarat que vol “fastiguejar” els no vacunats.