El Club Olímpic Farners denuncia que l’Ajuntament els ha deixat abandonats
Un grup d’aficionats a les curses i a l’atletisme de Santa Coloma de Farners va refundar el 2010 el Club Olímpic Farners amb la voluntat de recuperar aquest esport en una vila on havia tingut una gran tradició sobretot als anys 80. El gran entrebanc que s’estant trobant, amb tot, és que l’Ajuntament els proporcioni un espai on els més joves d’aquest club puguin entrenar-se en unes mínimes condicions. Ara ho fan en una zona dels Saioners delimitada per unes petites tanques de formigó i amb una il·luminació insuficient que no impedeix l’entrada constant de gossos de totes les mides que els seus propietaris alliberen perquè hi facin les seves necessitats.
Els entrenadors també s’emporten els nens i nenes a entrenar pels carrers d’urbanitzacions o a Sant Salvador, on tampoc hi ha zones adequades per practicar salts, llançaments o proves de velocitat. L’escola té ara més de 60 nens, els més petits de 4 i 5 anys, sense un lloc digne per practicar aquest esport, segons denuncia el president del club, Xavi Fraile.
La lluita per disposar d’un espai per a l’atletisme a Santa Coloma es remunta al 2018 quan els veïns van triar la instal·lació d’una pista d’atletisme als Saioners com a primera opció en els comptes participatius d’aquell any. L’Ajuntament havia de gastar-s’hi 56.500 euros, però no va fer mai cap pas per començar a fer la pista de 180 m amb l’excusa que per fer-ne una d’homologada caldrien 400 mil euros i ho va qualificar tot plegat d’un error.
Ara bé, Fraile recorda que després de la negativa de l’Ajuntament per l’“error” d’haver acceptat aquell projecte va començar un procés de negociació per readaptar el projecte a les necessitats reals del club sense que calguessin els 400 mil euros que podia costar una autèntica pista reglamentària. A finals d’anys, doncs, es va acordar amb l’Ajuntament adequar mínimament les instal·lacions amb un pressupost de 59 mil euros, pràcticament clavat al del procés participatiu. El club denuncia que, des de llavors, no s’ha fet cap pas per començar a adequar la zona i que els nens continuen entrenant-se en el mateix lloc.
“Volem un espai net, il·luminat i sense perills”, assenyala Fraile impotent davant les promeses incomplertes de tenir la pista ja a punt tal i com els van prometre. “Som l’entitat esportiva que més hem crescut, tenim cinc entrenadors i estem repartits per tot arreu, al pati de l’institut fem algunes coses, al carrer , a la muntanya, a Sant Salvador i també a la resclosa.” El club té un problema afegit. Ja no pot demanar la pista en els pressupostos participatius del 2022 per temes administratius. “Ens van donar la paraula que al gener tindríem la pista però tot està aturat.”