Amb el vent a favor
Barcelona ha estat escollida la seu de la 37a edició de la copa d’Amèrica
S’estima que tindrà un impacte d’uns 1.000 milions d’euros a la ciutat i potenciarà la seva imatge internacional i la de Catalunya
La 37a edició de la copa d’Amèrica, que es disputarà l’any 2024, tindrà la seu a Barcelona. Els organitzadors d’aquesta històrica competició han escollit la capital catalana, segons va avançar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Hi havia tres ciutats més que havien presentat candidatura, Màlaga, Cork (Irlanda) i Jiddah (Aràbia Saudita), i encara s’ha de fer oficial que la seu serà Barcelona. La candidatura barcelonina té el suport de l’Ajuntament, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Port, tot i que el govern estatal s’implicarà també en l’organització. La copa d’Amèrica és un dels esdeveniments esportius que tenen més visibilitat a escala mundial, amb audiències de més de 200 milions d’espectadors. Segons el govern, tindrà un impacte milionari a la ciutat, estimat en uns 1.000 milions d’euros, i també potenciarà la imatge internacional de Barcelona i Catalunya.
Roger Torrent va explicar que la copa d’Amèrica tindrà un impacte econòmic molt evident a Barcelona, però no només durant els dies de la prova, perquè és una competició que té un recorregut molt llarg i els equips passen molt de temps a la ciutat. El conseller d’Empresa i Treball va dir que és una gran aposta i va subratllar que aquest èxit és fruit de la col·laboració publicoprivada, ja que en la preparació de la candidatura ha intervingut molt directament Barcelona Global, una associació privada formada per 220 de les principals empreses, centres de recerca, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals de la ciutat. El nom de la capital catalana ja va sonar per ser la seu de la 36a edició, que es va fer l’any 2021, però no es va arribar a presentar una candidatura en ferm.
El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va comentar que ser la seu de la copa d’Amèrica serà un magnífica carta de presentació per a la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030. Va explicar que la clau de l’èxit és que les administracions es coordinin i treballin unides, i va destacar els sectors esportius implicats i, en especial, el Port de Barcelona, que segons va dir farà un esforç inèdit.
Encara no hi ha dates
La copa d’Amèrica del 2024 encara no té les dates establertes. Podrien anar des de l’1 de maig fins al 31 d’octubre, encara que al voltant del mes de juny sembla el període més indicat. Aquesta històrica prova, que es va iniciar l’any 1851, té dues fases de competició a la mateixa seu. En la primera, ara anomenada copa Prada, els equips que desafien el campió s’enfronten entre si i en surt un guanyador, que passa a disputar el que és estrictament la copa d’Amèrica, un duel directe entre dues embarcacions en què guanya la millor d’un nombre determinat de regates. En l’edició del 2021, que es va fer a Auckland, Nova Zelanda, la competició es va iniciar el 15 de gener i el campió es va conèixer el 17 de març. Els equips, però, es van establir a la seu de la competició gairebé un any abans per començar a provar els vaixells.
ELS PROTAGONISTES
GRANS AUDIÈNCIES
MOLTS IMPLICATS
Hi ha hagut molta coordinació de les administracions i col·laboració publicoprivadaUna competició que es va crear l’any 1851 a Anglaterra
La copa d’Amèrica es va iniciar l’any 1851 a Anglaterra amb motiu de la Gran Exposició Universal que es va fer a Londres. Es va organitzar una regata al voltant de l’illa de Wight en què van participar catorze vaixells britànics i la goleta Amèrica, d’un grup de membres del New York Yacht Club. Els nord-americans van guanyar i es van emportar el trofeu, que es coneix com “la copa de les cent Guinees”, i que encara es dona actualment. Els nord-americans van decidir crear la copa d’Amèrica –en honor del nom del vaixell guanyador–, una competició de vela entre nacions, i l’any 1870 se’n va disputar la primera edició. Des de llavors i fins al 1980, els vaixells representants del New York Yacht Club van defensar amb èxit el trofeu i la “copa de les cent Guinees” va seguir a les seves mans. En la 25a edició, l’any 1983, l’Australia II es va imposar i va trencar 132 anys de victòries nord-americanes. Els australians van ser els organitzadors de l’edició següent i es van convertir en els defensors de la copa d’Amèrica. A partir d’aquí, la competició va agafar una nova força, amb més països implicats i amb ganes de guanyar. La rivalitat i els canvis pel que fa als països guanyadors en els anys següents van impulsar la innovació tecnològica per superar els contrincants. Els vaixells van evolucionar notablement amb canvis de classe fins a arribar a l’actual AC75, que és un monocasc de 23 metres (75 peus) d’eslora, amb tres foils sota el casc que pràcticament els fan volar sense tocar l’aigua i que poden arribar a superar els 90 km/h. Es va fer servir en la darrera edició i serà present en les dues properes per tal de contenir els costos. Els equips només en podran construir un per a aquesta edició i es vol que hi hagi més equips. El defensor del títol tria la seu. Quan va guanyar l’Alinghi suís, l’equip va portar la competició a València en dues edicions, i els guanyadors van començar a buscar seus fora dels seus propis països.