Ampliar el seu domini
Pogacar (Emirates) buscarà la seva tercera victòria consecutiva i Roglic i els seus companys del Jumbo-Visma semblen els seus principals opositors
La cursa comença avui amb una contrarellotge a Copenhaguen
Ha guanyat el Tour els dos darrers anys, i enguany ho vol tornar a fer. Tadej Pogacar (UAE Emirates) és el favorit en l’edició 109 de la cursa francesa que comença avui, divendres, i no dissabte com és habitual, i per primera vegada en la seva història ho fa a Dinamarca. L’eslovè vol tornar a imposar el seu domini a les carreteres franceses, i en aquesta edició a les daneses, belgues i suïsses per on també passarà la cursa. Aquesta temporada Pogacar ha guanyat com a curses més importants la general de la Tirrè-Adriàtic i de l’UAE Tour. L’eslovè sap molt bé que sumar un tercer Tour en el seu palmarès no serà gens fàcil i que els seus màxims rivals els tindrà, com en els darrers anys, en l’equip Jumbo-Visma i en el seu compatriota Primoz Roglic, el seu cap de files, en especial.
Roglic va ser segon l’any 2020, en la primera victòria de Pogacar, i l’any passat es va retirar en la novena etapa a causa de les lesions que tenia des de la caiguda en la tercera. Aquesta temporada s’ha imposat en la general de la París-Niça i en el Critèrium del Dauphiné. En el Jumbo-Visma també hi ha l’ídol danès, que començarà la cursa a casa, Jonas Vingegaard, que va ser segon en la general de l’any passat, i el belga Wout van Aert. En aquest segon esglaó de favorits també hi pot haver el gal·lès Geraint Thomas, que va guanyar el Tour l’any 2018, el cap de files de l’Ineos Grenadiers, i que està acompanyat per l’anglès Adam Yates i el colombià Daniel Martínez, guanyador de la Itzulia.
Només un català
Un dels components de l’equip Emirates i que intentarà ajudar el seu líder Pogacar a aconseguir una nova victòria és el català Marc Soler. El corredor de Vilanova i la Geltrú, de 28 anys, és l’únic català del pilot en aquesta edició, i és el seu primer any en aquest nou equip. Marc Soler disputarà la cursa francesa per cinquena vegada consecutiva. Va debutar en el Tour l’any 2018, el seu millor resultat va ser el 20è l’any 2020 i en la passada edició es va retirar per una caiguda en la primera etapa.
La pandèmia de la covid ha fet la seva aparició en el Tour abans de l’inici i diversos equips han canviat corredors que en els darrers dies han donat positiu i no estaran a la sortida. Una de les baixes és l’italià Matteo Trentin, un dels homes importants de l’Emirates i del doble guanyador del Tour, Tadej Pogacar.
La Unió Ciclista Internacional (UCI) ha fet un canvi en el protocol i ha anunciat que tenir el virus no implica forçosament haver d’abandonar la cursa. El nou protocol deixa en mans dels tres metges, un de l’UCI, un de l’organització i el de l’equip, la decisió final. Hauran de valorar cas per cas i veure si el corredor pot contagiar la resta del pilot, o si malgrat ser positiu ja no és una amenaça de contagi per als seus companys de cursa. Tots els ciclistes passaran un test abans de començar la cursa i en les dues jornades de descans.
Sortida a Copenhaguen
El Tour del 2022 comença avui divendres, quan habitualment ho fa el dissabte, perquè així, després de les tres primeres etapes per Dinamarca, hi haurà un dia de trasllat fins a França, on començarà la quarta etapa. La cursa –que tindrà 21 etapes, dos dies de descans i el dia de trasllat, dilluns que ve– començarà amb una contrarellotge de 13,2 km a Copenhaguen. Els ciclistes s’enfrontaran a sis etapes planes, set de mitja muntanya, sis de muntanya –amb cinc arribades en alt– i dues de contrarellotge. En total, seran 3.349,8 km de recorregut. Després de quatre anys les llambordes tornaran a la cursa francesa, amb onze trams en la cinquena etapa, amb un total de 19,4 km.
Els Alps i els Pirineus haurien de decidir el Tour, i novament hi haurà ports de gran renom i més altura en el recorregut com el coll del Télégraphe, el coll del Galibier, el coll de Granon, la Croix de Fer i el mític Aup d’Uès. Una contrarellotge de 40 km el dia abans d’arribar als Camps Elisis de París pot acabar de situar els ciclistes en la general.