Més esport

30 ANYS DELS JOCS DE BARCELONA

4 D’AGOST. APAREIX EL PRIMER CAS DE DOPATGE

El torn dels tramposos

Una jugadora de voleibol xinesa va ser el primer cas de dopatge dels Jocs de Barcelona, amb un preparat oriental que es va fer ella mateixa

A Barcelona es van fer 1.848 controls entre els 9.356 participants i van sortir cinc positius, quatre en les proves d’atletisme i un en el voleibol

Aquell positiu va trencar un dels somnis de Joan Antoni Samaranch per a aquells Jocs, que fossin els més nets de la història

Una juga­dora de volei­bol de la selecció de la Xina, Dan Wu, va ser la pri­mera espor­tista que va donar posi­tiu en els Jocs de Bar­ce­lona. El 4 d’agost, el príncep Ale­xan­dre de Merode, pre­si­dent de la comissió mèdica del COI, va infor­mar que Dan Wu havia donat posi­tiu per estric­nina en un con­trol rea­lit­zat el 31 de juliol. Cinc espor­tis­tes van donar posi­tiu en la seva par­ti­ci­pació a Bar­ce­lona. Els altres van ser, per ordre cro­nològic, Madina Bik­ta­gi­rova (Equip Uni­fi­cat, atle­tisme, marató), Jud Logan (Estats Units, atle­tisme, llançament de mar­tell), Bon­nie Dasse (Estats Units, atle­tisme, llançament de pes) i Nijole Med­ve­deva (Lituània, atle­tisme, salt de llar­gada). Cap d’ells havia pujat al podi en les seves pro­ves.

La noti­fi­cació del pri­mer posi­tiu va arri­bar jus­ta­ment l’endemà que el COI donés les pri­me­res xifres dels con­trols anti­do­patge que es feien. Es va anun­ciar que durant els pri­mers vuit dies de Jocs s’havien fet 1.049 con­trols i tots havien donat nega­tiu. Entre els con­trols pen­dents, fets i que s’havien d’aca­bar d’ana­lit­zar, hi havia el de la juga­dora de volei­bol xinesa. Aquell posi­tiu va tren­car un dels som­nis de Joan Antoni Sama­ranch per a aquells Jocs, que fos­sin els més nets de la història. No ho van ser, però els Jocs de Bar­ce­lona van ser els que van tenir menys posi­tius des dels de Mos­cou, el1980, quan no n’hi va haver cap. Una dada que figura en la història olímpica però que ningú amb dos dits de seny es pot creure vist tot el que es va des­co­brir a la RD Ale­ma­nya quan va caure el mur de Berlín i a les pràcti­ques més recents de Rússia, hereva espor­tiva de la Unió Soviètica. A Los Ange­les 84 hi va haver dotze casos posi­tius i a Seül 88, deu. Els Jocs de Bar­ce­lona van ser els pri­mers de la història en què hi va haver més dones (4) que homes (1) que van donar posi­tiu. Aques­tes són les dades ofi­ci­als, que només reflec­tei­xen com estava en aque­lla època la lluita con­tra el dopatge, en què els tram­po­sos tenien mol­tes més pos­si­bi­li­tats de sor­tir-se’n que no pas ara. El 1992 els con­trols anti­do­patge es feien ana­lit­zant les mos­tres d’orina dels espor­tis­tes. A Bar­ce­lona es van fer 1.848 con­trols entre els 9.356 par­ti­ci­pants. En els con­trols pre­vis als Jocs que les dife­rents fede­ra­ci­ons van fer als seus espor­tis­tes també hi va haver alguns posi­tius. Alguns espor­tis­tes ja eren a Bar­ce­lona quan es va saber el resul­tat d’algun d’aquests con­trols i van haver de mar­xar sense com­pe­tir. En aque­lla època en els con­trols que es feien després de cada prova i poste­ri­or­ment les mos­tres es des­truïen. A Atlanta, el 1996, hi va haver dos posi­tius i a Syd­ney 2000 es van començar a fer anàlisis de sang, a més dels d’orina, i el nom­bre de posi­tius va créixer. Els Jocs de Pequín, el 2008, van ser els pri­mers en què les mos­tres es van començar a guar­dar durant vuit anys per poder-les ana­lit­zar amb mètodes més moderns i enxam­par així més tram­po­sos.

El posi­tiu, d’estric­nina, de la juga­dora xinesa de volei­bol es va pro­duir a causa d’un pre­pa­rat mèdic ori­en­tal tra­di­ci­o­nal que la mateixa espor­tista s’havia pres, sense que els entre­na­dors en sabes­sin res i sense conèixer els com­po­nents del pro­ducte. Dan Wu, de 24 anys i 183 vega­des inter­na­ci­o­nal, va ser exclosa de l’equip, i el COI va amo­nes­tar també els mem­bres de l’equip mèdic de la Xina per una falta doble: omissió de decla­ració de la juga­dora i falta de vigilància dels met­ges sobre els pro­duc­tes que pre­nen els seus espor­tis­tes. La juga­dora va donar posi­tiu en el con­trol que es va fer en l’Holanda-Xina (3-2) i va ser l’única de l’equip xinès que es va haver de sot­me­tre a la revisió.

La bie­lo­russa Madina Bik­ta­gi­rova, de 27 anys i de l’Equip Uni­fi­cat, va donar posi­tiu per con­sum de nore­fe­drina –un esti­mu­lant– en el con­trol anti­do­patge que se li va fer després d’aca­bar quarta a la marató a menys de dos minuts de la gua­nya­dora de la meda­lla de bronze, i li va tocar pas­sar el con­trol per sor­teig. Les tres meda­llis­tes van ser sot­me­ses també al con­trol i cap d’elles va donar posi­tiu. Jud Logan, quart a la final de llançament de mar­tell, va donar posi­tiu per clen­bu­te­rol. Logan, de 33 anys, va par­ti­ci­par als Jocs de Los Ange­les i als de Seül sense acon­se­guir entrar en la final de llançament de mar­tell. A Bar­ce­lona va aca­bar quart, amb 79,00 m, a més de dos metres de la meda­lla de bronze. La llançadora de pes nord-ame­ri­cana Bon­nie Dasse també va donar posi­tiu per clen­bu­te­rol. Dasse, de 33 anys i amb una marca per­so­nal de 19,49 m, no va superar la fase de qua­li­fi­cació (16,68 m). La litu­ana Nijole Med­ve­deva, que va ser quarta en la prova de salt de llar­gada, a 25 centímetres de la meda­lla de bronze, va donar posi­tiu per ingestió d’esti­mu­lants (meso­carb).

1980
Moscou.
Cap positiu.
1984
Los Angeles.
Dotze casos positius.
1988
Seül.
Deu casos positius.
1992
Barcelona.
Cinc casos positius.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)