Més esport

L’escaladora Elnaz Rekabi, rebuda al crit de campiona a l’Iran

Ha reiterat les disculpes que va oferir a Instagram ahir sobre la falta de hijab

L’escaladora iraniana Elnaz Rekabi ha estat rebuda al crit de “campiona” per dotzenes de persones que l’esperaven a l’aeroport de Teheran, després de competir a Corea del Sud sense vel, obligatori per llei a Iran, en aparent suport de les protestes al país persa. “Elnaz, campiona” han cridat dotzenes de persones entre aplaudiments quan l’escaladora, de 33 anys, ha sortit de l’aeroport internacional Iman Khomeini de matinada, d’acord amb vídeos compartits en xarxes socials per activistes.

L’esportista ha estat rebuda per la seva família, que li ha fet una abraçada prolongada, després d’haver expressat temors per la seva seguretat després de competir al Campionat Asiàtic d’Escalada celebrat a Corea del Sud sense vel i amb una cua a l’aire durant el cap de setmana.

Coberta amb un vel i una gorra negra, l’escaladora ha afirmat sentir-se “estressada” i “tensa” en tornar al país, i ha reiterat les disculpes que va oferir a Instagram ahir sobre la falta de hijab. “Estava ocupada posant-me les meves sabates i l’equipament, i això va fer que m’oblidès de posar-me el vel” ha declarat a l’agència estatal IRNA a l’aeroport. “Torno a l’Iran amb la ment en pau tot i que sento molt estrès i tensió. Però gràcies a déu, res no ha passat” ha afirmat. Després d’aquestes declaracions ha pujat a una furgoneta i va abandonar l’aeròdrom.

El gest de l’escaladora ha estat vist com una valenta mostra de suport a les dones del seu país que fa setmanes que protesta contra l’obligatorietat de portar el vel després de la mort al setembre de la jove Mahsa Amini, al ser detinguda per portar-lo mal posat. Les protestes desencadenades per la mort el 16 de setembre d’Amini estan protagonitzades sobretot per joves i dones al crit de “dona, vida llibertat”, llancen consignes contra el Govern i cremen vels, un dels símbols de la República Islàmica i una cosa impensable no fa gaire. L’ONG Iran Human Rights, amb base a Oslo, ha registrat 108 morts, entre els quals 23 menors, d’11 a 17 anys. A més, hi ha milers de detinguts, entre ells exfutbolistes, activistes, advocats i cantants, alguns dels quals han estat posats en llibertat sota fiança.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)