Tennis

En escena la final somiada

Tennis. Obert d’Austràlia. Djokovic (4) esborra Paul i lluitarà demà contra Tsitsipas, botxí de Khatxanov, pel seu desè títol a Melbourne, pel 22è gran eslam i pel número 1 de l’ATP

Sense estar tan extremament fi com en partits anteriors, Novak Djokovic (4) va tornar a exhibir el seu joc de quirats i el seu revés superlatiu contra el sorprenent nord-americà de 25 anys Tommy Paul (35è de l’ATP) –7-5, 6-1 i 6-2 en 2h20– i serà el rival del grec Stefanos Tsitsipas (3) en la final de l’obert d’Austràlia demà a partir de les 9.30 hora catalana. El serbi lluitarà per sumar el seu desè títol en deu finals a Melbourne i per atrapar Rafa Nadal amb 22 corones de gran eslam en la lluita per la història. Serà la seva 33a final de la màxima graduació, el rècord absolut en l’ATP. Tsitsipas, que es va desfer en el primer duel de la jornada del rus Karen Khatxanov (18) per 7-6 (2), 6-4, 6-7 (6) i 6-3 en 3h21, busca el seu primer títol major en la seva segona final. El valor afegit del partit és que el vencedor serà el nou número 1 del tennis mundial, desbancant el murcià Carlos Alcaraz. El cara a cara entre tots dos el domina per 10-2 el tennista balcànic, que surt com a clar favorit.

Una doble falta i un error posterior van obligar Djokovic a salvar dues pilotes de trencament tot just en el primer joc del partit en els lògics temptejos inicials. Però el serbi, intimidador, va consumar el seu primer break en el segon joc (3-0). La segona ruptura (5-1) semblava haver encarrilat definitivament el primer parcial a favor de Djokovic, que va tenir una pilota per tancar-lo al servei que no va saber aprofitar. Paul no va llançar la tovallola. Es va aferrar a la pista i, sense cap pressió, va consumar una reacció fulgurant amb dos trencaments (5-4). Djokovic estava incòmode i disgustat. Havia protestat a l’arbitre perquè no li havia donat prou temps per anar a buscar la tovallola i se’l veia descentrat i en una espiral negativa. La dreta cargolada de Paul, el seu joc consistent i la seva rapidesa extrema li estaven generant molts problemes (5-5). No obstant això, Nole, esperonat, va replicar amb un joc en blanc (6-5) i signant el seu tercer trencament (7-5). El quart (4/6) va arribar en el segon joc del segon set (2-0). A més, va salvar una pilota de trencament en el joc posterior (3-0), va trencar de nou en el quart (4-0) i va definir sense titubejos (6-1). A més, va reiterar la seva qualitat en les restades trencant per enèsima vegada en el primer joc del tercer i va reafirmar el seu domini amb el 3-0, tancant el partit amb desimboltura amb un punt de servei directe. Superior en el servei, el balcànic va fer mes cops guanyadors (31-18) i també va cometre més errors no forçats: 39-32.

Tsitsipas, superior

El grec Stefanos Tsitsipas (3) va minimitzar els efectes dels seus nombrosos errors amb el seu estètic revés a una mà, es va endur el duel de dretes poderoses contra el rus Karen Khatxanov (18) i jugarà per primer cop la final d’Austràlia després d’haver estat tres cops semifinalista els anys 2019, 2021 i 2022. Serà la seva segona final de gran eslam després d’haver perdut la de Roland Garros el 2021 precisament contra Djokovic. Khatxanov, que havia estat també semifinalista en l’últim obert dels EUA i viu el seu millor moment, no ha pogut frenar l’efervescència del grec, que ha fet un pas endavant amb el seu nou tècnic, l’extennista australià Mark Philippoussis. Tsitsipas va tenir problemes per tancar el tercer set quan tenia un break favorable i també anava al davant amb un minibreak en el tie-break, però va recuperar el timó en el quart parcial. El seu servei va ser un valor poderós, amb un 82% de punts guanyats amb el primer i un 59 amb el segon. Més resolutiu, va signar 66 cops guanyadors per 46 i només dos errors no forçats més, 34 per 32, tot i assumir més riscos.

33
finals
de gran eslam haurà jugat Djokovic demà. Per ara, ha guanyat 21 de les 32 disputades.

Agressivitat en la final femenina

La kazakh Elena Rybakina (22), campiona de Wimbledon, i la bielorussa Aryna Sabalenka (5) juguen avui (9.30 hora catalana) la final del quadre femení de l’obert d’Austràlia, una lluita entre dues jugadores molt agressives que busquen tancar sovint els punts amb molta rapidesa i no donen massa ritme a les seves rivals, tot i que Rybakina té un joc una mica més estable. La kazakh basa part del seu potencial en un primer servei de molta potència i ha signat 45 aces en el torneig fins ara. Sabalenka sempre parteix entre les favorites en els tornejos de gram eslam, s’ha endut els tres precedents i afronta la seva primera final de gran eslam amb la màxima confiança. No en va, hi arriba sense haver cedit ni un sol set en tot el 2023 després de ser campiona a Adelaida i acumula 20 parcials seguits guanyats.

La polèmica del pare de Djokovic

Djokovic va explicar que l’actitud del seu pare amb uns aficionats russos després del partit conta el rus Andrei Rublev va ser interpretada equivocadament per alguns mitjans, perquè ningú en la seva família donaria suport a “cap tipus de violència o de guerra”. “He escoltat el que ell diu en el vídeo i diu «salut». Sento que el tema hagi escalat tant, però espero que la gent entengui que no hi ha cap intenció en absolut de donar suport a la guerra”, va matisar en al·lusió al vídeo en el que va aparèixer el seu pare, Srdjan Djokovic, amb seguidors del líder rus Vladímir Putin que duien una bandera russa, als afores de la Rod Laver Arena. “El meu pare va a veure els meus seguidors després de cada un dels meus partits per agrair-los el suport.” “Hi havia moltes banderes sèrbies i va pensar que s’estava fet una foto amb un serbi.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)