Natació

Ona surt de l’aigua

Carbonell anuncia la seva retirada als 32 anys i diu que ha fet el que el seu cor li ha demanat

Ha guanyat dues medalles olímpiques i ha pujat al podi 23 cops en els mundials, amb un títol

Una llarga i brillant trajectòria esportiva plena d’èxits i medalles va culminar ahir amb l’anunci d’Ona Carbonell (Barcelona, 1990) que es retirava. Una de les sirenes de la natació artística estatal i catalana va sortir de l’aigua per afrontar nous reptes després de més de quinze anys a l’elit. El seu comiat es va fer a la seu del Comitè Olímpic Espanyol i es va convertir en un petit homenatge a la nedadora catalana. Ona Carbonell va reconèixer que després de tenir el seu segon fill no li venia de gust “estar tant a l’aigua”, i va afirmar: “He fet el que el meu cor m’ha demanat.”

Ona Carbonell, que ara té 32 anys i dos fills, ja es va retirar de manera temporal l’any 2019 per dedicar-se més a la família, i va tornar a la competició dos anys després, el 2021. Va començar a destacar de molt jove, va entrar a formar part de la selecció espanyola, i el 2007, amb 17 anys, ja va formar part de l’equip estatal que va guanyar la medalla de plata en el mundial de Melbourne.

Ona Carbonell ha participat en tres Jocs Olímpics –Londres 2012, Rio 2016 i Tòquio 2020, disputats el 2021– i ha pujat dues vegades al podi. En els Jocs de Londres va guanyar la medalla de plata en el duet amb Andrea Fuentes i el bronze per equips. La barcelonina ha aconseguit un total de 23 medalles en els mundials, tot i que l’únic títol va ser l’any 2009 a Roma en la modalitat de combo. En individual destaquen cinc medalles de plata mundials, tres en solo tècnic i dues en solo lliure. En els europeus va pujar al podi en 12 ocasions i va guanyar tres medalles d’or, dues en equips i una en combo. La darrera medalla va ser la de bronze amb l’equip tècnic en l’europeu del 2021.

LA PROTAGONISTA

No hi ha un moment perfecte per a la retirada. Però, amb el segon fill, anava veient que no em venia de gust estar tant a l’aigua
He fet el que el meu cor m’ha demanat. Des de fa uns mesos he pensat que ja n’hi havia prou i ara vull desafiar-me en altres entorns i créixer com a dona en altres aspectes
Ona Carbonell
Jocs Olímpics
Londres 2012
Plata Duet amb Andrea Fuentes
Bronze Equips
Campionat mundial
Medalles d’or 1
Roma 2009 Combo
Medalles de plata 11 Una a Melbourne 2007, dues a Roma 2009, tres a Barcelona 2013, una a Kazan 2015, dues a Budapest 2017 i dues a Gwangju 2019.
Medalles de bronze 11 Una a Melbourne 2007, quatre a Xangai 2011, quatre a Barcelona 2013, una a Kazan 2015 i una a Gwangju 2019.
Campionat d’Europa
Medalles d’or 3
Eindhoven 2008 Equips
Debrecen 2012 Equips
Debrecen 2012 Combo
Medalles de plata 6 Tres a Budapest 2010, una a Debrecen 2012 i dues a Berlín 2014.
Medalles de bronze 3 Dues a Berlín 2014 i una a Budapest 2021.

Sense el seu fill als Jocs de Tòquio

Ona Carbonell va denunciar abans dels Jocs Olímpics de Tòquio, l’any 2021, la problemàtica de les mares amb fills petits i l’alta competició. La nedadora va haver de renunciar a portar el seu primer fill, Kai, a Tòquio perquè les mesures que hi havia a la vila olímpica feien molt complicat poder continuar amb la lactància. Ona Carbonell va fer un vídeo de denúncia a través d’Instagram que es va fer viral i va tenir molt suport. Altres mares esportistes amb criatures petites es van afegir a la denúncia que posava en primer pla la problemàtica de no poder tenir el seu fill petit amb elles en la competició. Ona Carbonell es va arribar a plantejar renunciar als Jocs, però finalment hi va anar i, a banda d’estar separada del seu fill, també va viure a distància el seu primer aniversari.

Molt compromesa amb l’esportista que vol ser mare i seguir competint

En el seu comiat Ona Carbonell també va explicar una de les problemàtiques de les esportistes d’elit que volen ser mares, crear una família i continuar al més alt nivell en la competició. Està creant un departament al Comitè Olímpic Espanyol (COE) i l’objectiu és intentar evitar aquesta por de no saber què passarà en el futur de la seva professió i la recerca de la igualtat en l’esport entre homes i dones. “Les dones no tenim la mateixa visibilitat i he lluitat perquè les esportistes tinguem els mateixos mitjans. He treballat per visibilitzar aquesta situació i agraeixo la disposició del COE. Treballarem junts per ajudar totes les esportistes que vulguin ser mares sense haver de deixar la seva carrera”, va explicar Ona Carbonell. En aquest acte les autoritats van fer un petit homenatge a la nedadora olímpica. El president del Consell Superior d’Esports, José Manuel Franco, va dir: “Deixes a la piscina la teva calidesa, la teva sensibilitat, la teva feina, el teu compromís.” I el president de la Federació Espanyola de Natació, Fernando Carpena, va manifestar: “Els esportistes necessiten qualitat, esperit de sacrifici i un cap molt ben moblat. Ho vas aconseguir tot amb moltíssim esforç.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)