El despertar xinès
Natació. Mundial. Haiyang Quin (100 m braça) i Yufei Zhang (100 m papallona) guanyen els primers ors per a la delegació de Xina en una segona jornada sense rècords a Fukuoka
Després de l’apoteòsica jornada inaugural amb Leon Marchand com a estrella principal, en la segona sessió de finals al Marine Messe de Fukuoka no hi va haver rècords i va estar marcada pel despertar del gegant xinès, amb els primers títols de Haiyang Quin (100 m braça) i Yufei Zhang (100 m papallona). També va arribar el primer or per a la delegació dels Estats Units, amb el doblet dels 200 m estils protagonitzat per Kate Douglass (2:07.17) i Alex Walsh (2:07.97), la defensora de la corona. El quart títol de la jornada va ser per a l’italià Thomas Ceccon en 50 m papallona (22.68), que va prendre el relleu al nord-americà Caeleb Dressel, una de les baixes il·lustres del campionat.
La final de 100 m braça va confirmar la progressió de Haiyang Qin. Arribava a Fukuoka amb un registre inferior als 58 segons (57.93) dels campionats de Xina com a targeta de presentació, però mai abans no havia aconseguit un gran resultat en una cita internacional. A l’hora de la veritat, es va impulsar amb més força que ningú i braçada a braçada va aturar el cronòmetre en 57.69, va establir un nou rècord asiàtic i va convertir-se en el segon nedador més ràpid de tots els temps. No va tenir rival i els seus perseguidors van quedar a més d’un segon. Això sí, hi va haver triple empat en la pugna per la medalla de plata. Ex aequo se la van repartir l’italià Nicolo Martinenghi, el neerlandès Arno Kamminga i el nord-americà Nic Fink (58.72). El pròxim repte de Quin és atacar la plusmarca del britànic Adam Peaty (56.88), una altre de les grans absències del campionat. “Des que tinc nou entrenador [Cui Dengrong] he madurat molt psicològicament. Abans la natació era com una feina, però ara gaudeixo nedant. Ara tinc un somni i amb l’ajuda de tot el meu equip penso que puc aconseguir rebaixar el rècord del món.”
El festival xinès va continuar en els 100 m papallona, amb el triomf de Yufei Zhang (56.12), seguida per la canadenca Margareta Macneil (56.45) i la nord-americana Torri Huske (56.61). L’italià Thomas Ceccon va signar l’or en 50 m papallona minuts després d’haver certificat l’accés a la final de 100 m esquena amb el millor registre (52.16). L’estratègia del nedador transalpí va ser donar-ho tot tant en una prova com en l’altra. El subcampionat va anar a mans del recordista del món júnior, el jove portuguès de 18 anys Diogo de Matos (22.80).
El torn de Popovici
La jornada també va servir per veure en acció David Popovici, el prodigi romanès que el curs passat va sacsejar la taula de rècords amb la plusmarca de 100 m (46.86) al Fòrum Itàlic. Avui (13 h per TdP) nedarà la final dels 200 m lliures després d’haver acreditat el millor registre en les semifinals (1:44.70).
El sisè mundial de Jessica Vall
Ja fa un parell de temporades que Jessica Vall, de 34 anys, compagina la natació d’alt nivell amb la feina, però n’ha tingut prou per guanyar-se el bitllet per competir en el seu sisè mundial, tots des del seu debut a Barcelona 2013. Amb aquesta gesta, la nedadora del Sant Andreu s’iguala amb Erika Villaécija, ja retirada, i Mireia Belmonte, que també atresoren sis mundials. La matinada de dilluns es va estrenar en les eliminatòries dels 100 m braça, en què va acreditar 1:08.64, insuficient per guanyar-se l’accés a les semifinals. Es va classificar en 28a posició. Una lesió en un peu el mes de gener va condicionar la seva preparació i va impedir que competís tant com li hauria agradat. La deixeble de Jordi Jou també està inscrita en els 200 m braça (dijous), la seva prova preferida. És en aquesta distància en què va assolir el millor èxit de la seva carrera amb la medalla de bronze a Kazan 2015. A Fukuoka, però, està especialment motivada per competir en els relleus de 4x100 m estils, una disciplina que fa pinya i que es disputarà en la cloenda.