Esports de muntanya

Google Maps, Waze i Wikiloc dirigiran els excursionistes cap als itineraris oficials dels Parcs Naturals de Catalunya

Acció Climàtica ha arribat a un acord perquè prioritzin les rutes segures

Acció Climàtica ha arribat a un acord perquè prioritzin les rutes segures (Foto: arxiu IST).

Quan un visitant que vol anar al Parc Natural del Cadí Moixeró posa la localització al navegador GPS del seu dispositiu mòbil el porta a un punt indeterminat al mig de la muntanya. Precisament, això és el que vol evitar el Departament d'Acció Climàtica i, per això, han arribat a un acord amb Google -propietària de Google Maps i Waze- i Wikiloc per evitar-ho. En moltes ocasions aquestes aplicacions donen ubicacions "no exactes" o "altament sensibles" i ara es volen prioritzar les rutes oficials per garantir un accés ordenat als espais naturals. Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, explica que l'objectiu és "garantir una visita respectuosa amb el medi natural", però també "la seguretat" dels visitants.
 
En el marc de l’estratègia per fomentar un millor accés al medi natural, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les empreses Google i Wikiloc estan col·laborant per millorar la informació en relació amb l'accés als espais protegits a través de diferents aplicacions. Vilahur explica que, en moltes ocasions, la senyalització digital dels espais naturals és "molt deficient" i això genera "una gran problemàtica de regulació d'accés al medi natural". L'acord preveu que aquestes aplicacions "prioritzin" les rutes de la Generalitat i s'eviti així que els visitants passin per espais més sensibles.

Excursionistes observen la panoràmica sobre la serra del Cadí des del coll del Moixeró (Foto: arxiu DDLN).

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural subratlla que aquesta priorització de les rutes oficials té dos beneficis principals. D'una banda, millorar el coneixement dels visitants sobre l'espai natural que volen visitar i, per tant, garantir la seva "seguretat". I de l'altra, garantir que la visita sigui "més respectuosa" amb el medi ambient, de manera que es contribueixi a la millora de la biodiversitat.

Està previst que aquestes aplicacions també tinguin en compte possibles restriccions puntuals com les que es produeixen quan hi ha alt risc d'incendi o altres riscos naturals, així com també els períodes més sensibles per la flora i la fauna. El Departament d’Acció Climàtica també està avaluant estendre aquesta col·laboració, en una segona fase, a altres administracions, com ara ajuntaments, amb paratges naturals protegits d'elevada freqüentació.

Marques del sender GR11 (Foto: Diaridelaneu)

La notícia completa a aquí
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)