La victòria tridimensional
Sepp Kuss completa la trilogia del Jumbo, que ja havia guanyat el Tour amb Vingegaard i el Giro amb Roglic, segon i tercer en la Vuelta
La victòria en la Vuelta de Sepp Kuss (Jumbo) suposa la tercera de l’equip dels Països Baixos en les tres grans aquest 2023. El segon i tercer lloc en la general de Jonas Vingegaard i Primoz Roglic, a més, deixen en un lloc de privilegi per a la història del ciclisme la formació nascuda el 2013 de les cendres del Rabobank. Absent Tadej Pogacar (UAE), guanyador del Tour el 2020 i el 2021 i segon en els anys posteriors, només Remco Evenepoel podia discutir el triomf groc, més enllà de l’instint guanyador mostrat a l’Angliru amb el mallot vermell contra les cordes quan els seus dos companys l’atacaven.
Supercombatiu
Eliminat de la general a l’Aubisca, en l’etapa del Tormalet en què cedia 27 minuts, Evenepoel és el supercombatiu de la Vuelta. El guanyador el 2022 i que va dur el mallot vermell tres dies, ha guanyat tres etapes i, ahir, liderava la fuga al circuit urbà de Madrid per vorejar els 800 quilòmetres escapat –Joel Nicolau ha superat els 600– i arribar a disputar l’esprint a Kaden Groves (Alpecin), que signava la seva tercera victòria.
Únic
Sepp Kuss és el primer corredor a guanyar una cursa de tres setmanes havent participat en les altres dues, des que el 1957 Gastone Nencini va guanyar el Giro, que començava una setmana després que s’acabés la Vuelta –novè– i que també va fer el Tour –sisè–. El nord-americà, catorzè en el Giro quan va ser el gregari de luxe de Roglic, i dotzè en el Tour acompanyant Vingegaard en el seu segon triomf a París, és l’únic que ha format part de l’equip neerlandès en les tres grans el 2023. El corredor establert a Andorra surt a la foto en les tres victòries de Rogla en la Vuelta (2019, 2020 i 2021) i en el primer Tour del danès.
Cap a Portugal
La 79a edició de la Vuelta començarà a Lisboa, Oeiras i Cascais, el 17 d’agost de l’any que ve. Les localitats portugueses substitueixen Barcelona com a punt de partida de la cursa que el 2024, any olímpic i amb el mundial com és habitual després i no pas a l’agost com aquest 2023, s’acaba a Madrid el 8 de setembre. Lisboa va ser la primera ciutat de fora d’Espanya a ser el punt de sortida de la Vuelta (1997). Serà el cinquè cop que es comença lluny de l’Estat espanyol: hi ha les edicions del 2009 (Assen), el 2017 (Nimes) i l’any passat (Utrecht). “Per a mi, que fa molts anys que corro a l’estranger, és una alegria”, va dir Rui Costa (Intermarche), un dels cinc portuguesos en aquesta Vuelta, vencedor d’etapa a Lekunberri el dia 10 i en la fuga d’ahir amb Evenepoel, Ganna (Ineos), Kämna i Denz (Bora).