Atletisme

ESPORTS

Mor als 93 anys el mític atleta olímpic català Tomàs Barris

El barceloní va ser un dels millors migfondistes mundials dels anys seixanta

El llegendari atleta català dels anys cinquanta i seixanta Tomàs Barris Ballestín (1930, Barcelona) ha mort als 93, segons ha confirmat la Federació Catalana d’Atletisme. El barceloní, especialista en les proves de mitja distància i olímpic a Roma el 1960, va ser un dels primeres corredors del país que va assaborir l’èxit en proves internacionals. Va guanyar l’or en els 1.500 m dels Jocs Mediterranis de Beirut (1959) i la plata en la mateixa distància a Nàpols (1963). També va ser subcampió dels jocs Iberoamericans de Santiago de Xile (1959) i de Madrid (1963).

A Catalunya va ser tot un pioner en aquest esport ja que va ser el primer atleta que va disposar d’un mànager propi. El seu debut va tenir lloc el 1947 en la Jean Bouin. Als anys cinquanta es va entrenar sota les ordres d’Olli Virho i, posteriorment, amb l’alemany Woldemar Gerschler. Va formar part, entre d’altres, de les seccions d’atletisme de l’Espanyol i el Barça. Entre els 800 i els 1.500 m va guanyar setze campionats d’Espanya i va ser recordista de Catalunya de la milla, una distància de gran rellevància durant els cinquanta i els seixanta. La seva millor marca en els 1.500 m la va fer a Turku, la ciutat del finlandès Paavo Nurmi, amb 3:41.7, que en aquell moment va ser la 13a millor de tots els temps.

Va ser entrenador en l’Espanyol i en el CA Laietània de Mataró. Va ser premiat, entre d’altres guardons, amb la medalla de plata al Mèrit Esportiu de la Federació Internacional d’Atletisme (1994), la medalla com a Forjador de la Història Esportiva de Catalunya (1995) i la Creu de Sant Jordi (2018).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)