Apoteosi final a Can Llong
La sisena Champions de l’Astralpool Sabadell en una final sense precedents contra l’Assolim Mataró ja ha passat als annals de l’esport català
El Voltregà alça un títol després de dues dècades
L’Astralpool CN Sabadell i l’Assolim CN Mataró van protagonitzar, l’1 d’abril, la final somiada de la Champions de waterpolo a la piscina de Can Llong. L’equip sabadellenc, l’amfitrió i bregat en mil batalles, va imposar la seva jerarquia i va superar la resistència del conjunt maresmenc (9-8), que s’estrenava en la final de la màxima competició europea. En un marc incomparable, amb prop de 1.500 aficionats omplint les grades de la majestuosa piscina del CN Sabadell, la gesta dels dos clubs mereix passar als annals de l’esport català perquè mai dos equips del mateix país s’havien disputat el títol de la principal competició continental de waterpolo. El CN Sabadell sumava la sisena copa d’Europa al seu palmarès, i el 7 de novembre contra l’UVSE Budapest (14-11) rematava la feina amb la quarta supercopa continental.
En la Champions masculina, el Zodiac CN Atlètic Barceloneta es va haver de conformar amb el tercer lloc en la final a vuit de Belgrad. La tanda de penals contra el Novi Beograd els va apartar de la final, però es van redimir en la pugna pel bronze i des del mateix punt fatídic van obtenir la tercera plaça contra el Vouliagmeni. En la Challenger Cup, una competició de nova creació, el CN Terrassa es va quedar sense premi després de perdre contra l’Apoloon Smyrnis grec tant en l’anada (12-11) com en la tornada (14-18) de la final.
A més del CN Sabadell, l’altre club català que ha alçat un títol europeu durant el 2023 ha estat el Voltregà Stern Motor, que després de dues dècades va obrir les vitrines per col·locar-hi l’Europe Cup, la segona competició continental d’hoquei sobre patins. El conjunt de Lluís Teixidó va certificar un triomf històric superant el Braga portuguès (4-5) en la final disputada a l’Onze de Setembre de Lleida. En la lliga europea, el Barça va topar amb el Porto en les semifinals (4-3) a Viana do Castelo. El botxí dels blaugrana s’acabaria emportant el trofeu després de vèncer el Valongo Colquímica en la final (5-1). Seguint amb el fil de l’hoquei sobre patins, el Generali Palau, campió de la lliga europea de les dues edicions anteriors, va caure en les semifinals contra el Telecable Gijón, conjunt que va superar el meritori Vila-sana en la final (6-1). L’equip de la Plana d’Urgell va viure un reeixit debut europeu.
En la final a quatre de l’Eurolliga de bàsquet a Kaunas es repetia la història de Belgrad i el Barça ensopegava amb el Madrid en les semifinals (66-78). En l’Eurocopa, la Penya es va quedar a les portes de tornar a una final europea quinze anys després. La semifinal, a partit únic a la pista del Gran Canària (89-86), va ser el final de trajecte d’un gran curs dels verd-i-negres en la competició continental. En l’Eurocopa femenina, el Cadí la Seu va fer història arribant per primer cop als quarts.
El Barça d’handbol havia assolit el títol europeu del 2022 en la tanda de penals de la final i va quedar fora de les semifinals de Colònia del 2023 també des de la línia de 7 metres. El seu botxí va ser el Magdeburg (40-39). Capítol a part mereix l’espectacular singladura del Fraikin BM Granollers en la lliga europea. El conjunt d’Antonio Rama va accedir a la final a quatre després de tombar pel camí l’Aarhus en els vuitens i el Flensburg en quarts amb una exhibició en el partit de tornada (27-35) que ja ha passat a la història del club vallesà. Després d’eliminar el Göppingen en les semifinals (31-29), només el poderós Füchse de Berlín (36-31) va poder aturar l’embranzida granollerina al Flens-Arena.
En hoquei sobre herba, l’Atlètic Terrassa va fer un paper ben digne en la màxima competició continental, l’Euro Hockey League. Va guanyar els quarts i en les semifinals va perdre en els shot-outs contra el Rot Weis alemany. El conjunt de Xero Gasol va acabar en un brillant quart lloc i va quedar a un pas de jugar la seva segona final de la competició amb el format actual.