Ciclisme

Pogacar arriba afamat

L’eslovè i màxim favorit fa una demostració de força i de voracitat en l’esprint de Sant Feliu de Guíxols, tot i que arrenca un pèl tard i no pot evitar el triomf en la primera etapa de l’agosarat australià Schultz

El ciclista australià Nicholas Schultz (Israel-Premier Tech) va atacar amb una certa inconsciència a un quilòmetre de la meta perquè la recta final fa pujada, però se’n va sortir i és el vencedor de la primera etapa de la 103a Volta a Catalunya, amb sortida i arribada a Sant Feliu de Guíxols –174 quilòmetres de recorregut i tres ports de muntanya, dos de segona categoria i un de tercera–, ni més ni menys que al davant del gran favorit, Tadej Pogacar (UAE). L’eslovè, que va agafar bonificacions i té 8 segons de marge sobre els seus teòrics rivals més directes, es va exhibir en els darrers 500 metres però va arrencar un pèl tard i ja no hi va ser a temps. Schultz és el primer líder de la general i Pogacar constata que ha vingut a mossegar. El podi el va completar el britànic Stephen Williams (Israel-Premier Tech). Avui, Schultz defensarà el mallot blanc amb franges verdes. La mala notícia de l’esprint final va ser la caiguda d’un grup de ciclistes entre els quals hi havia el colombià Egan Bernal (Ineos) i el català Pau Miquel (Kern Pharma). La posada en escena de la Volta es va fer ahir per tercer any seguit a Sant Feliu de Guíxols amb els ulls dels espectadors posats, sobretot, en el bicampió del Tour de França Pogacar, que mai abans no havia participat en la cursa catalana i que, ferotge, va enlluernar l’afició.

Les aventures del dia

Cinc ciclistes van provar sort de seguida però van ser neutralitzats en un tres i no res, tot i que havien arribat a disposar de 2:30 sobre el pilot. Tot seguit, cinc valents més amb ganes de gresca van saltar a 156 km de meta. El francès Kenny Elissonde (Cofidis) va coronar primer l’alt de la Ganga (tercera categoria), a 140,6 km de la meta, amb el basc Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) segon i l’italià Simone Petilli (Intermarché), tercer. Els altres dos integrants del grup eren el francès Alex Baudin (AG2r) i el noruec Adne Holter (Uno-X). Bizkarra va guanyar l’esprint intermedi de la Bisbal d’Empordà en el quilòmetre 40, el primer dels disset previstos enguany en la Volta, el rècord en la cursa. Elissonde també va coronar, al davant de Bizkarra i Petilli, l’alt dels Àngels, de segona categoria, amb rampes que superen el 10% de pendent positiu i 6 quilòmetres.

El paper de Marc Soler

L’UAE, l’equip de Pogacar, amb gregaris de luxe com Marc Soler i João Almeida, retallava diferències. Un cop gestionat el descens, els escapats tenien poc més d’un minut –1:20– i no gaire futur amb més de mitja etapa al davant i la gana de Pogacar, tot i que el pilot s’hi va repenjar una mica i van recuperar els dos minuts. Bizkarra, que havia participat quatre vegades en la Volta i que va ser tercer el 2021 en la cinquena etapa a Manresa, es va tornar a imposar en el segon pas per l’esprint intermedi de la Bisbal i es va endur de nou la bonificació de 3 segons.

El pilot va fer finalment la seva feina. Primer va neutralitzar Bizkarra i, quan faltaven 31,8 km, va engolir els altres quatre escapats. El colombià Egan Bernal (Ineos) es va apoderar de l’esprint intermedi de Llagostera, al davant de Pogacar. L’olla començava a bullir. El vilanoví Marc Soler, cap de cursa, que protegia el seu líder Pogacar, va creuar primer l’alt de Sant Grau, la darrera dificultat orogràfica de la jornada, a 18 quilòmetres de la meta. L’equip UAE, però, es va disgregar excessivament i va quedar descol·locat en els últims cinc quilòmetres. Pogacar es va quedar massa sol. L’atac de Schultz, en el marc del domini final de l’Israel-Premier Tech, semblava prematur perquè els últims 500 metres fan pujada, però va aconseguir l’objectiu quan sentia l’alè de l’eslovè, que, furibund i determinat, havia deixat la resta de rivals plantats.

ELS PROTAGONISTES

Si hagués durat dos metres més, Pogacar m’hauria atrapat. Ell venia al doble de velocitat que jo
2n. Soudal Quick-Step m.t.
Al final hi havia molt d’estrès, amb una baixada tècnica i ens hem descol·locat en els darrers cinc quilòmetres
Marc Soler
Si l’etapa hagués durat pocs metres més, l’eslovè, que ja avantatja de segons els rivals directes, hauria guanyat
Hauria d’haver perseguit a Schultz de manera immediata. Ha estat un gran dia però m’he equivocat
Tadej Pogacar

Vallter, la primera oportunitat per als escaladors

Els escaladors i els favorits tindran avui l’oportunitat de lluir en la primera gran cita amb la muntanya de la Volta 2024. Amb un recorregut de 186,5 quilòmetres i un port de primera de 960 metres –el coll de Coubet en el quilòmetre 138– i el final de categoria especial a Vallter, la Mataró-Vallter/Setcases (vall de Camprodon) promet emocions fortes. La meta està situada a l’estació d’esquí ripollesa, port de categoria especial. Serà el vuitè final de l’etapa de la Volta al sostre ciclista de Catalunya, que en la darrera edició va veure guanyar l’italià Giulio Ciccone.