Gimnàstica

ESPORTS

Mor als 65 anys Maria José Blume, filla del llegendari gimnasta Joaquim Blume

També va ser gimnasta i entrenadora al gimnàs que tenia la família a Barcelona

L’antiga gim­nasta i entre­na­dora Maria José Blume Bonet (1959, Bar­ce­lona), filla del lle­gen­dari Joa­quim Blume, va morir ahir als 65 anys, segons ha con­fir­mat la fede­ració cata­lana de gimnàstica. La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dime­cres al tana­tori de Sant Ger­vasi a 2/4 de 12 del matí.

Quan el seu il·lus­tre pare i la seva mare, Maria Josefa Bonet, van morir en el recor­dat i tràgic acci­dent d’avió del 29 d’abril del 1959, tenia només qua­tre mesos. La seva curta edat va fer que se salvés de pujar en aquell avió. L’acci­dent va tenir lloc prop de Conca. No hi va haver super­vi­vents. Van morir els altres com­po­nents de la selecció espa­nyola que acom­pa­nya­ven Blume i la seva dona.

Els avis es van fer càrrec de la Maria José, que va viure sem­pre prop del Gimnàs Blume i envol­tada d’espor­tis­tes d’elit. Va ser gim­nasta de jove i més tard entre­na­dora al cos­tat d’altres mem­bres de la família, com ara Elena Blume Car­re­ras, ger­mana de Joa­quim, que va morir el pas­sat 2 de febrer als 97 anys.

La Maria José, que va estu­diar ale­many i sem­pre ha vis­cut a Bar­ce­lona, va adme­tre en una en una entre­vista al pro­grama Islàndia de RAC 1 que no va superar mai un cert temor a pujar als avi­ons. “Era molt petita i no recordo mai haver abraçat els meus pares però els he tro­bar a fal­tar sobre­tot més de gran”, hi va afe­gir.

El gimnàs Blume l’havia obert el patri­arca de la família, l’avi de la Maria José i el pare de Joa­quim, Armand Blume Sch­ma­decke, un entre­na­dor i antic gim­nasta de Bre­men que es va tras­lla­dar a Bar­ce­lona. Havia obert el seu pri­mer local al car­rer de Pàdua el 1921, just quan la família s’acaba d’ins­tal·lar a la ciu­tat.

Joa­quim Blume va morir amb només 25 anys. Va ser una de les grans estre­lles dels Jocs Medi­ter­ra­nis de Bar­ce­lona del 1955 gua­nyant sis meda­lles d’or i una de bronze. A l’euro­peu del 1957 va ser el campió del con­curs gene­ral i dels apa­rells d’ane­lles, cavall amb arcs i bar­res paral·leles. Abans havia debu­tat en una gran com­pe­tició inter­na­ci­o­nal en els Jocs Olímpics d’Hèlsinki amb només 19 anys. Va ocu­par el lloc 56è. Era un dels grans favo­rits qua­tre anys després en els Jocs de Mel­bourne, però Espa­nya va boi­co­te­jar la cita com a pro­testa per la invasió de la URSS a Hon­gria.

L’altre gran refe­rent de la gim­nasta en la família Blume, va ser Elena, la ger­mana gran de Joa­quim. És con­si­de­rada una de les pio­ne­res de la gimnàstica artística a Cata­lu­nya. El 1954 va ser la pri­mera cam­pi­ona de Cata­lu­nya feme­nina de la història. Va repe­tir la victòria en el con­curs gene­ral tres anys més, del 1955 al 19957, i va acu­mu­lar tres meda­lles d’or en salt i tres en asimètri­ques. El 1957 va gua­nyar el cam­pi­o­nat d’Espa­nya i també va ser la millor en salt, terra i barra. El 1995, de fet, va ser guar­do­nada amb un dels pre­mis For­ja­dors de la Història Espor­tiva de Cata­lu­nya. Com el seu germà, va començar a prac­ti­car la gimnàstica artística de la mà del seu pare.

La filla de l’Elena, Anna Elena Sánchez Blume, va asso­lir dife­rents títols de cam­pi­ona de Cata­lu­nya i d’Espa­nya i va par­ti­ci­par als anys sei­xanta en euro­peus, mun­di­als i els Jocs Medi­ter­ra­nis del 1967. Blume també va ser selec­ci­o­na­dora espa­nyola feme­nina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)