Bitlles

La Volta a Catalunya femenina es normalitza

Ciclisme. S’estrena avui a Manresa, té tres etapes i set dels vint equips són de la màxima categoria UCI World Tour. És l’evolució de les quatre edicions de la reVolta, la cursa d’un dia

Amb la ultrafigura neerlandesa Marianne Vos (Team Visma-Lease a Bike) al capdavant, una dona que ho ha guanyat tot i que serà un dels grans reclams, i catorze ciclistes catalanes, la I edició de la Volta a Catalunya Femenina fa un pas endavant en la normalització del ciclisme femení al país a partir de les quatre edicions d’una solta etapa que es van disputar de la reVolta els anys 2018 a Barcelona i 2021, 2022 i 2023 a Sant Cugat. Amb sortida avui a Manresa i arribada diumenge a Barcelona, en tres etapes, la Volta aplegarà el millor ciclisme femení a escala internacional.

Vint equips, set de la màxima categoria UCI Women’s World Tour i cinc d’UCI Women’s Continental Teams –la segona categoria–, conformen un pilot de primer nivell de més de 130 ciclistes. La cursa ha ascendit a la categoria UCI 2.1. En el gran grup també hi hauran dos equips catalans, la selecció catalana que impulsa la Federació Catalana de Ciclisme i el Massi Baix Ter Women’s Team, en què hi serà la campiona de Catalunya Paula Blasi, una ciclista de 21 anys que ha fet eclosió amb força provinent d’altres disciplines. La resta d’integrants de l’equip són: Laia Bosch, Íngrid Ruiz, Mireia Trias i Marta Romance. Les integrants de la selecció catalana, per la seva banda, són Maria Banlles, Iris Gómez, Helena Moragas, Laura Martí, Andrea Soldevilla, Estefanía Jiménez i Emma Ortiz. Una altra de les grans bases catalanes és la ciclista de Llorenç del Penedès Mireia Benito (AG Insurance), que va signar una brillant segona posició en la reVolta del 2022. També correrà la ciclista de Folgueroles Ariana Gilabert (Eneicat-CM Team).

Entre les favorites, a banda de Vos, destaca la neerlandesa i companya seva en el Team Visma-Lease a Bike Riejanne Markus, segona en la Vuelta a Espanya. Davant seu hi tindran altres equips com el francès FDJ-Suez, que alinearà tot el seu potencial amb la carismàtica Cecilie Uttrup-Ludwig, una escaladora de referència, com la vencedora d’etapa a la Vuelta femenina Évita Muzic i l’australiana Grace Brown, guanyadora de la Lieja-Bastogne-Lieja. També caldrà tenir en compte l’AG Insurance-Soudal Team, liderat per la sud-africana Ashleigh Moolman-Pasio, a qui acompanyarà Mireia Benito i l’escaladora australiana Sarah Gigante, vencedora enguany del Tour Down Under. Hi haurà, per tant, vencedores d’etapa al Tour de França com Marianne Vos, Cecilie Uttrup-Ludwig i Emma Norsgaard (Movistar Team), insígnies com la campiona olímpica Anna Kiesenhofer (Roland), i promeses com Cédrine Kerbaol (Ceratizit-WNT Pro Cycling), millor jove de l’últim Tour de França. També hi prendran part les dues primeres vencedores de la reVolta, la nord-americana Lauren Stephens (Cynisca Cycling, 2018) i la danesa Katrine Aalerud (Movistar Team, 2021)

Tres etapes variades

La prova arrenca avui amb una etapa de mitja muntanya de 100,6 quilòmetres amb sortida i arribada a Manresa, amb 1.500 metres de desnivell acumulat. Les principals dificultats són els ports puntuables del coll de Pinós i el coll de Cal Pallarès (3a categoria), juntament amb un terreny trencacames a la part central del recorregut. La cursa tindrà un repte d’alta muntanya que s’espera decisiu en la segona etapa de demà. Amb sortida en una altra seu històrica com la Seu d’Urgell, l’etapa comptarà amb 95,7 quilòmetres de recorregut i dos ports de primera categoria, l’exigent Collada de Toses i l’arribada en altura de la Molina, que acollirà la meta. Barcelona no podia faltar com a gran protagonista de la Volta, i serà la seu de l’arribada d’una etapa final amb sortida des de Molins de Rei i tindrà 86,6 quilòmetres.

LA DADA

14
ciclistes
catalanes hi ha en el pilot, que estarà format per prop de 130 corredores de vint equips
Campiona edició
Lauren Stephens (EUA) 2018
Katrine Aalerud (Noruega) 2021
Clara Koppenburg (Alemanya) 2022
Claire Steels (Anglaterra) 2023

Marianne Vos, un luxe

La neerlandesa Marianne Vos, triple campiona mundial i campiona olímpica, és una de les grans estrelles del pilot femení internacional. De fet, és considerada per molts la millor ciclista de la història i té en el seu palmarès més de 250 victòries professionals. La veterana ciclista del Team Visma-Lease a Bike, de 37 anys, continua sent una de les ciclistes més resolutives del pilot internacional i serà una de les grans atraccions a les carreteres catalanes. Aquest mateix 2024, la neerlandesa suma cinc victòries en escenaris de primer nivell, havent guanyat dues etapes de la Vuelta femenina i tres clàssiques de gran prestigi com l’Amstel Gold Race Ladies, l’Omloop Het Nieuwsblad i A Través de Flandes. En el seu palmarès en carretera hi destaquen tres títols de campiona mundial (2006, 2012 i 2013), el títol olímpic de Londres 2012, cinc victòries de la Fletxa Valona i 38 victòries d’etapa entre el Giro d’Itàlia (32), el Tour de França (2) i la Vuelta a Espanya (4). També ha sumat títols mundials en ciclocròs i pista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)