Recital a Colònia

Handbol. El Barça ofereix una lliçó magistral contra el Kiel i avui estarà en disposició de lluitar per la dotzena Champions en la final contra l’Aalborg, el botxí del defensor del títol, el Magdeburg

Barça 30 Kiel 18

BARÇA:Nielsen; Carlsbogard (2), Mem (3), Ariño (4), Janc (4), Petrus, Frade (2) –set inicial–; Gonzalo (p.s.), Wanne, N’Guessan (2), Aleix (2, 1 p.), Makuc (1), Langaro (1), Richardson (5, 1 p.), P. Cikusa (4) i Rodríguez.THW KIEL:Bellahcene; Reinkind (3), Ekberg (3), Johansson (1), Dahmke (1), Pekeler (1), Skipagotu (1) –set inicial–; Mrkva (p.s.), Duvnjak (4), M. Landin, Overby, Weinhold (1), Wiencek, Faust, Wallinius (1) i Bilyk (2).PARCIALS:4-1, 4-4, 8-6, 9-6, 12-8, 15-9; 18-11, 20-14, 22-14, 26-17 i 30-18.ÀRBITRES:D. Accoto i R. Accoto. Exclusions: Ariño (16’) i Petrus (25’), per part del Barça; i Wiencek (7’ i 43’), per part del Kiel.PÚBLIC:Uns 19.750 espectadors al Lanxess Arena de Colònia.

Magdeburg 26 Aalborg 28

MAGDEBURG:Hernández; Chrakowski, Musche (4), Claar (4), Kristjansson (2), Pettersson (2), Smarason (3), Magnusson (10), Hornke, Weber, Lagergren, Saugstrup (1), O’Sullivan, Bergendahl i Aggefors.AALBORG:Landin; Nilsson (1), P. Larsen, Barthold (6), Arnoldsen (5), Nielsen, Hald Jensen, Norsten (p.s.), Hoxer (8), M. Larsen, Vlah (1), Bjornsen (1), Mollgaard (1), Antonsen, Juul, M. Hansen (5).PARCIALS:3-2, 5-5, 7-6, 9-8, 10-10, 11-11; 13-13, 17-16, 19-19, 21-21, 23-24 i 26-28.ÀRBITRES:C. Bonaventura i J. Bonaventura. Han mostrat vermella a O’Sullivan (42’), del Magdeburg. Exclusions: Saugstrup (40’), per part del Magdeburg; i Hald (37’) i Hoxer (38’), per part de l’Aalborg.COMENTARI:Els atacs amb set jugadors i les intervencions de Niklas Landin sota els pals en els últims minuts van acabar decantant a favor de l’Aalborg una primera semifinal molt anivellada contra el Magdeburg, que avui no podrà defensar la seva corona europea. Amb aquesta victòria, Mikkel Hansen podrà acomiadar la seva carrera en l’àmbit de clubs amb una final de la Champions, un títol que no té al seu palmarès.

El clàssic del Lanxess Arena de Colònia es va resoldre amb una exhibició en tota regla del Barça, que va empetitir els arguments del Kiel i avui (18 h, TV3), en la final contra l’Aalborg, estarà en disposició de lluitar per la dotzena Champions del seu palmarès. La catedral de l’handbol europeu i alemany va ser testimoni d’una jornada negra per als dos representants locals, perquè en la primera semifinal l’Aalborg danès s’havia desfet del Magdeburg, el defensor del títol, en un combat molt més igualat (26-28).

El Kiel arribava a la final a quatre europea després d’una trajectòria irregular i en marxarà després de rebre un correctiu dolorós dels blaugrana. L’equip de Carlos Ortega va aplicar a la perfecció el pla de partit. Sòlid a la rereguarda i amb un majestuós Emil Nielsen entre els pals (15 aturades i 46% d’encert), va tenir paciència i clarividència en atac per superar la poderosa defensa germànica. El Barça va calcar els dos parcials (15-9 i 15-9) contra un rival que amb prou feines va tenir dos rampells efímers en els primers minuts de la primera part, i també de la segona. Avui Kiel i Magdeburg (15 h) jugaran la consolació.

El Barça va fer tota una declaració d’intencions només començar. Ferm en defensa i efectiu en els contraatacs, es va apuntar un primer parcial de 4-1. El Kiel no va necessitar gaire per activar-se. Va elevar el llistó defensiu i en un tres i no res va respondre amb un altre parcial de 0-4 (4-5). El Barça va estar uns minuts encallat en atac, però les aturades d’Emil Nielsen (8 a la primera meitat, amb un 47%) van donar aire a l’equip, que amb l’entrada de Petar Cikusa –debutant a Colònia– va guanyar fluïdesa. El conjunt de Carlos Ortega va tornar a obrir forat (9-6). Filip Jicha va moure fitxa per aturar aquesta dinàmica. Va canviar el porter, Mrkva per Bellahcene, i va apostar pels atacs amb set jugadors. La fórmula no va funcionar perquè Ariño (4 gols a la primera meitat) va marcar a porteria buida i, en l’intercanvi final, Janc i Frade van elevar la renda blaugrana fins als 6 gols (15-9) al descans.

Sobre rodes

El Barça anava sobre rodes i en els primers compassos després de la represa va obtenir una renda màxima de 8 gols (18-10) després de dues dianes de Carlsbogard. Es repetia la història de la primera part i una sèrie de pilotes perdudes dels blaugrana van reactivar el contraatac dels zebres, que amb un parcial de 0-4 (18-14) tornaven a obrir la porta de la remuntada. Ortega va demanar temps mort i la reacció del Kiel es va aturar en sec. L’entrada de Richardson i N’Guessan va donar consistència a l’equip, que va tornar a ajustar la defensa mentre Nielsen, aturant tots els penals, continuava el seu festival particular entre els pals. La resposta del Barça va ser demolidora i amb un parcial de 6-0 va obrir l’escletxa fins als 10 gols (24-14). La diferència en el resultat va permetre que Ortega pogués donar minuts de joc a tota la plantilla, dosificant els seus jugadors pensant en la final d’avui. També van participar en la festa Makuc, que s’ha passat gairebé tota la temporada lesionat, i Langaro, que deixa el Barça a final de curs. Nielsen va ser ovacionat quan va ser substituït per Gonzalo al minut 51. El porter del planter va deixar també el seu segell i amb 5 aturades va catapultar l’última embranzida blaugrana fins al definitiu 30-18. En la pugna pel títol d’avui es repetirà la final del 2021. Llavors el Barça va golejar (36-23), però l’actual Aalborg té Landin entre els pals i ha guanyat ofici i experiència.

La nostra defensa i els porters han estat increïbles, però no estic al cent per cent satisfet, per algunes errades en l’atac
Carlos Ortega
Ha estat una feina d’equip. La defensa ha estat genial, tots hi han contribuït i hem de mantenir el nivell per a la final
Emil Nielsen

L’acord amb Colònia s’allarga fins al 2029

L’idil·li entre la Federació Europea d’Handbol (EHF) i Colònia es perllongarà tres anys més –vencia el 2026– i el Lanxess Arena continuarà sent la seu de la final a quatre de la Champions fins al 2029, quan es compliran vint anys de la primera edició. “Des del 2010, Colònia i el Lanxess Arena ofereixen un entorn perfecte i les millors condicions per a l’organització de la fase final de la Champions. Hem anat millorant la competició i s’ha convertit en una visita obligada per als aficionats i el gran objectiu dels jugadors”, ha assegurat Michael Wiederer, el president de l’EHF.